İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen MINEX - 10. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı ile TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından organize edilen IMMAT 9'uncu Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi başladı. Kongrenin 'Madencilik ve Medeniyet' konulu açılış oturumunun konuğu Akademisyen, Jeolog ve Bilim İnsanı Prof. Dr. Celal Şengör oldu. Moderatörlüğünü Aykut Akdemir ve Tülay Suiçmez'in yaptığı oturumda konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, madenciliğin medeniyetin temeli olduğunu belirtip, "Madenciliğin de temeli, jeoloji ve münakaledir. Jeolojinin de temeli her ölçekte kaliteli jeolojik haritalardır. Bir ülkenin temel jeolojik haritaları kaliteli bir şekilde yapılıp bitirilmedikten sonra orada kaliteli madencilik olmaz. Maden münakalesinin temeli de iyi ve sık bir demiryolu ve denizyolu ağıdır. Kaliteli madenciliğin olmadığı yerde de medeniyet olmaz" dedi.
"Bugün dahi ülkemizde sistematik olarak kaliteli jeolojik haritalar üretilememektedir" diyen Şengör, "Türkiye'de İTÜ İhsan Ketin ekolü dışında dünyada ses getiren tek bir jeoloji bölümü yoktur. Akılsız ve görgüsüz, bilgisiz müdahaleler sürdükçe olması da mümkün değildir. Madenci kardeşlerimiz, lütfen uyanalım. Bu ülkemiz için bir hayat memat meselesidir" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Şengör, 'Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor' adlı kitabını da imzaladı. Fuar ziyaretçilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan Şengör'ün kitabını imzaladığı masada uzun kuyruk oluştu.
EĞİTİMLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ
İkinci oturumun konusu 'Depremler ve Madenciler' oldu. Moderatörlüğü Kemal Barış tarafından yapılan oturuma; Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın, Maden Yüksek Mühendisi Cüneyd Yamudi, Maden Mühendisi İlhan Çolak, Maden Mühendisi Mustafa Tanrıverdi, Maden Yüksek Mühendisi Murat Er konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar son 20 yılda ülkemizde yaşanan ve büyük can ve mal kaybı yaşanan depremler hakkında örneklerle konuşma yaptı. Depremlerde özellikle madencilerin hayat kurtarmakta oynadıkları rolün önemine değinen konuşmacılar, madencilerin göçüklere hangi yöntemlerle ve hangi iş sağlığı güvenliği önlemleriyle girdiklerini ve hayat kurtardıklarını anlattı. Konuşmacılar yaşanan bu acı kayıpların ardından madencilerin belediye çalışanlarına ve gönüllü gruplara deprem sonrasında göçük altında kalan insanların hangi kurtarma yöntemleriyle daha kısa sürede müdahale etme konusunda verdikleri eğitimlerden de söz etti.
'40 BİN AĞAÇLIK BİR ORMAN HEDEFİM VAR'
6 Şubat depreminde kızı Eylem Şafak Aydın'ı Hatay'da kaybeden sanatçı Orhan Aydın da yaşadıklarını, yetersizlikleri anlattı. Aydın, kızının anısına farklı şehirlerde 40 bin ağaçlık orman oluşturulacağını belirterek, "Hatay'da kızımın adına çocuklarla gençlere yönelik kütüphane ve sanat merkezi yapıyorum. Ormanlar oluşturmak istiyorum, insanlığa umut olsun diye, 40 bin ağaçlık bir orman hedefim var. Hatıra ormanları kızımın adını taşıyacak ama her ağaca bir isim vereceğim ve o isimler, deprem bölgelerinde canlarını yitiren çocukların isimleri olacak" dedi. Aydın, deprem bölgelerine yardım elinin uzatılmaya devam etmesi gerektiğini de söyledi.(DHA)
FOTOĞRAFLI
IMMAT'ta ilk oturumun konuğu Prof. Dr. Şengör oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen MINEX - 10. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı ile TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından organize edilen IMMAT 9'uncu Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi başladı. Kongrenin 'Madencilik ve Medeniyet' konulu açılış oturumunun konuğu akademisyen, jeolog ve bilim insanı Prof. Dr. Celal Şengör oldu.
Yorumlar
Trend Haberler

Mekanın sahibi geri geldi... Milyonluk arsa 'benim' diyerek 40 yıllık yolu kapattı!

Jose Morais'ten Galatasaray maçı öncesi açıklama!

Büyükşehir borçlarına karşılık 87 taşınmanızı teklif etti... SGK 76'sını kabul etti

Sırrı Süreyya Önder'in son durumunu açıkladı

Bornova-Karşıyaka yönünde feci kaza... Bu araçtan sağ çıktılar!

Büyükşehir Meclisi'ne GÜNDEME BAKIŞ'ın haberi damga vurdu... Esrarengiz telefon tartışması