Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir’in Çeşme ilçesindeki Aya Yorgi Koyu ilgili imar planlarını askıya çıkarıldı. Geçtiğimiz hafta yayımlanan planlara göre 400 bin metrekarlik alanın yapılaşma koşulları yeniden belirlendi. Askıya çıkan ilk planan göre 372 bin metrekare büyüklüğündeki alanın yüz binlik, beş binlik ve binlik koruma imar planları yeniden çizildi. Planlarla birlikte alanın statüsü 'rekreasyon alanı'ndan 'konut ve ticaret alanı'na çevrildi. Planlama alanının yaklaşık 70 bin metrekarelik alanı özel şahıslara aitken geri kalanı Maliye Hazinesi, İller Bankası ve Çeşme Belediyesi’ne ait. Plana göre parsellere 394 villa tipi konut inşa edilebilecek. Kamuya ait alanların satışa çıkarılacağı tahmin ediliyor.

Whatsapp Image 2024 10 26 At 10 36 22 1

İLK PLAN MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ

Bölgeye ait ilk imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi tarafından açılan davalaar sonucunda iptal edilmişti. Planlar; yoğunluğu artıracağı, koruma statülerini dikkate almadığı, sosyal altyapı alanlarını azalttığı, bölgenin doğal niteliğinin, ekolojik değerlerinin, peyzajının ve siluetinin tahrip edilmesi yönünde riskler içerdiği ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından geri çevrilmişti.

Whatsapp Image 2024 10 26 At 10 36 23

33 BİN METREKARLİK ALAN OTEL ALANINA ÇEVRİLDİ

Askıya çıkan imar planları yine Aya Yorgi Koyu manzaralı 33 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Bu imar planlarına göre 7 bin metrekarelik alanın statüsü 'günübirlik tesis alanı'ndan 'otel' alanına çevrildi.

'ÇEŞME'Yİ BETON YIĞININA ÇEVİRECEK'

Askıya çıkan imar planlarını değerlendiren Çeşme Yarımada Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler, "Çeşme’yi Çeşme yapan bölgelerden bir tanesi Aya Yorgi. Çeşme iki unsur üzerine yükseldi; biri sörf diğeri de Aya Yorgi Koyu’nda açılan eğlence mekanları. Çeşme, bu iki unsur üzerinden bugünkü şeklinme kavuştu. Aya Yorgi o kadar güzel bir koy ki bu koyun sayesinde o bölgeye bir sürü işletme açıldı. İnsanlar o bölgenin doğal güzelliği için gidiyor. Eğer Aya Yorgi’nin tüm sırtları imara açılırsa bir süre rezidans ve villa yükselecek. Bunlar Çeşme’yi diğer kıyı ilçeler gibi bir beton yığınına çevirecek" dedi.

'PLANLARI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ'

Planların turizmi de olumsuz etkileyeceğini dile getiren Güler, "Turizmi negatif etkileyecektir. Çeşme’ye gelen halen biraz yeşili, biraz denizi var diye geliyor. Ama burada beton blokların yükselmesi insanları kaçıracaktır. Büyük bir kısmı kamuya ait bir alan. Bir taraftan Danıştay, Çeşme’ye zarar vereceği gerekçesiyle Çeşme Projesi’ni durduruyorken arka kapıdan bu tür plan değişiklikleri ile Çeşme’de yeni yapılaşma alanları belirleniyor. Kamusal alanlar sonrasında satışa çıkarılarak, özelleştirilecek. Bu bölgelerde rezidanslar yükselecek. Kamu 3-5 gelir elde edilecek ama zararı daha büyük olacak. Bizim beklentimiz Çeşme Belediyesi’nin bu planları yargıya taşıması ama Çeşme Yarımada Çevre Derneği olarak da hem planlara itiraz edeceğiz hem de dava açacağız. Çeşme’ye kıymayalım" diye konuştu.