Halk arasında adı sıklıkla geçen, bamya bitkisinden elde edilen tohum, bamya çekirdeklerinden ayıklanarak kurutuluyor. Bamya tohumu birçok aktarda kolaylıkla bulunabilir.
Her derde deva
Son zamanlarda birçok kişi tarafından merak edilen bamya tohumu diyabet, eklem ağrıları, kolesterol, akciğer ve astıma kadar birçok sağlık problemine fayda sağlayabiliyor. Tüketimi yaygınlaşan bamta tohumunun besin değeri de oldukça yüksek.
Kolesterol dengesi
Vücut işlevleri için önemli olan kolesterol dengesi bamya tohumu sayesinde oluşabilir. Yüksek kolesterolü düşürmeye yarayan tohum, sindirim esnasında vücut tarafından emilmek yerine dışarı atılmasını sağlayan kalın jel benzeri bir madde içerir. Bu sayede kolesterolü düşürebilir.
Beyin sağlığı
Beyin sağlığına karşı etili olan B vitaminleri, bamya tohumunun içinde fazlasıyla bulunur. Beyin hücrelerinin yenilenmesi ve sağlıklı olması için bamya tohumu önerilir. Ancak en önemli etkisi ise unutkanlık ve konsantrasyon problemi çeken kişiler içindir.
Karaciğeri iyileştiriyor
Karaciğer sağlığını kontrol altında tutmak aslında birçok hastalığı önlemeye, sağlık sorunları riskini azaltmaya yarar. İnsan vücudu için sağlıklı bir karaciğerin önemi oldukça fazla. Bamya tohumu, karaciğeri koruyarak iyi bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle bitkisel bir çözüm arayanlar nikotin kaynaklı hasarlardan oluşan karaciğer hastalıklarını önleyebilir.
Bamya tohumuyla birlikte yoğurt tüketmek özellikle dizlerde meydana gelen ağrı, kireçlenme sorunlarına şifa kaynağı olur. Yoğurt ile birleşen bu sağlıklı bitki, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.
Stresi önler
Yoğurt ve bamya tohumu aynı anda tüketildiği zaman gerginlik ve stresi önleyebilir. Geleneksel tedavi yöntemleri arasında yer alan bamya tohumu, diyabet tedavisinde etkilidir. Çalışmalarla desteklenen bu durum, antioksidan içeriği sayesinde insülin direncini azalttığını gösteriyor.
Kış için ideal koruyucu
Bamya tohumu ve yoğurt ikilisi kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için tüketilmesi gereken gıdalardır. Bu sayede grip, nezle veya soğuk algınlığı gibi hastalaıklara karşı fayda sağlayacaktır. Özellikle soğuk havalarda tüketmeyi deneyin.
Tadı nedeniyle pek tercih edilmeyen bamya, aslında sağlığa birçok fayda sağlayan etkili bir sebze. Bamyanın sağlıklı etkilerinden tadı nedeniyle tüketemiyorsanız bamya tohumu halini deneyebilirsiniz.
Alternatifler
Yoğurta karıştırılan tohumlar, ezilerek toz haline getirilebilir veya tane tane de tüketilebilir. Yoğurta birliğini sevemeyenler, toz haline dönüştürerek çay demleyebilir. Bununla birlikte 10 adet bamyayı oda sıcaklığındaki bir suyun içinde bekleterek, suyunu içebilirsiniz.