GÜNCEL

GÜNDEME BAKIŞ Narlıdere metrosuna girdi... 2022’nin Kasım’ında yola çıkıyor

Abone Ol

GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi ulaşımda önem verdiği Fahrettin Altay – Narlıdere Kaymakamlığını birleştirecek 7,2 kilometrelik metro hattında hummalı çalışma yeni yılda da devam ediyor.

TÜNEL AÇMA MAKİNESİ DUR DURAK BİLMEDEN ÇALIŞIYOR

2 adet TBM (tünel açma makinesi) ile sürdürülen kazı çalışmalarında Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Narlıdere istasyonlarını birleştiren Hat 1 tüneli bu ayın başında Şehitlik istasyonuyla da buluştu. 5 bin 271 metre olan NATM tünellerinin bugüne kadar 4 bin 742 metresi yani yüzde 90’ı tamamlandı. Ayrıca F.Altay – Balçova İstasyonları arasındaki kazı ve tünel imalatları tamamlandı.

900 KİŞİ ÇALIŞIYOR! 8 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM…

Metro inşaatında 900 kişi çalışıyor, bunların 100’den fazlası mühendis…İnşaat tam bir yaşam alanı ve 7/24 kesintisiz faaliyet var. Metro 8 büyüklüğündeki depreme dayanıklı. Bununla ilgili çok sayıda test de yapılmış durumda…Yetkililer, “İzmir’in en güvenli yeri tünellerimiz” diyor. Metro inşaatı sırasında çok sürpriz denilebilecek bir konuyla karşılaşılmamış…

 BAŞKAN SOYER: PROGRAM SAPMADAN DEVAM ETTİRDİK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TBM Tünelleri proje kapsamında deniz tarafı Hat-1 4 bin 567 metresinin 3 bin 895 metresi biterken metronun son durağı olan Kaymakamlık İstasyonuna sadece 689 metre kaldığını belirterek, “4 bin 664 metre uzunluğundaki hat 2’nin ise 2 bin 443’a tamamlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastane İstasyonundan Güzel Sanatlar Fakültesi İstasyonuna ulaşıldı.

9 bin 231 metre uzunluğundaki TBM Tünellerinin 6 bin 338’i açıldı.  

Geride kalan son birkaç yıla, ekonomik kriz zaten damga vurmuştu. Pandemiyle birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamın neredeyse tamamen durduğu çok zor bir yıl da geride kaldı. Üzerine bir de deprem yaşadık biliyorsunuz. Büyükşehir Belediyesi olarak hemşerilerimize sosyal destekleri fazlasıyla yapmak zorundaydık, yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Dolayısıyla bu süreçte gelirlerimiz yüzde 30’ları bulan oranda azaldı. Ancak tüm sıkıntılara rağmen, ulaşım projelerimizi ve diğer altyapı yatırımlarımızı hiç aksatmadan, programdan sapmadan devam ettirdik. Çünkü biz iş yapmak mecburiyetindeyiz. Kaynak yaratmak durumundayız ve o kaynağı yaratıyoruz” dedi.

İZMİR’İN GÜÇLÜ BİR BÜTÇE YAPISI VAR! BÜTÇENİN YÜZDE 42’Sİ YATIRIMA

Soyer, sözlerine şöyle devam etti:

“İzmir’in geçmişten gelen güçlü bir bütçe yapısı var. Bunu koruyarak ileriye taşımaya gayret ediyoruz.  2021 yılı bütçesinin yüzde 42’sini yatırıma ayıran tek belediyeyiz. Türkiye’de hiçbir belediye, bütçesinden bu kadar büyük bir payı yatırım için ayırmadı. Narlıdere Metrosu için de geçen yıl 125 milyon Euro’luk kaynak yarattık. İşin durmasına müsaade etmedik. Böylece önemli bir eşiği aştık. 10 bin 746 metrelik tünel uzunluğuna ulaşılan inşaatta, Şehitlik İstasyonu ile de buluşma sağlandı. TBM ve NATM yöntemleriyle açılan toplam tünel uzunluğu 10 kilometreyi geçti ve hattaki toplam tünel kazılarının yüzde dörtte üçü tamamlanmış oldu. Bütçesinde hiçbir aksama olmaksızın, açılışı için vaat edilen tarihe doğru dörtnala koşuyoruz. Niyetimiz, Temmuz 2021 itibariyle tünel açma işini tamamen bitirmek ve öngörülen 2022 yılında da Narlıdere Metrosu'nu hemşerilerimizin hizmetine sunmak”

İZMİR TARİHİNİN EN BÜYÜK YATIRIMINA DA İMZA ATACAĞIZ

“Önümüzdeki günlerde İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak Buca Metrosu’na da başlıyoruz” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “1 milyar 70 milyon Euro bütçeli bu dev projeyi de tamamen kendi gücümüzle yapacağız. 80 milyon Euro’luk ilk finansmanı sağlamıştık. Yaklaşık 490 milyon Euro’luk da konsorsiyum oluşturduk. Bu projenin de uluslararası ihalesine çıkmaya hazırlanıyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, Buca Metrosu'nun en azından belli istasyonlarını hizmete sokmak istiyoruz. 414 milyon liralık Çiğli Tramvayı’nın da ihalesini yapmıştık. Onun da inşa çalışmaları başlıyor. Sözün özü, 2021 yılına ulaşım projelerimiz damga vuracak. Yakın gelecekte, tüm bu yatırımları hayata geçirdiğimizde, İzmir’in şehir içi trafiğinde çok büyük ölçüde rahatlama olacak” diye konuştu.

İSTASYONLARDAKİ DURUM NE?

BALÇOVA İSTASYONU:

Kazı tamamlandı, tünel beton imalatının yüzde 84’ü bitti. İstasyon Aç-kapa kazı destekleme imalatı da tamamlandı

ÇAĞDAŞ İSTASYONU:

İstasyon kazısı sona erdi. Tünel beton imalatları yüzde 44’a tamamlandı.

İstasyon Konkors yapısı Aç-Kapa kazı destekleme imalatı yüzde 82’si, kaba inşaatı yüzde 70’i bitti.

DEÜ İSTASYONU:

İstasyon kazısı ve Tünel beton imalatları tamamlandı. İstasyon Konkors yapısı kazık imalatlarının yüzde 35’i bitti, çalışmalar sürüyor.

GSF İSTASYONU:

İstasyon kazısı ve Tünel beton imalatları tamamlandı.

NARLIDERE İSTASYONU:

İstasyon kazısı bitti İnvert ve Tünel beton imalatlarının yüzde 95’i bitti.

ŞEHİTLİK İSTASYONU:

İstasyon kazısındaki çalışmalar sona erdi. İnvert ve Tünel beton imalatları yüzde 60’i bitti.

KAYMAKAMLIK İSTASYONU:

İstasyon kazısı çalışmaları için Şaft-8 imalatı tamamlandı, tünel kazı çalışmaları ise ileri yönde devam ediyor. Peron tünellerinde İnvert beton çalışmaları başladı.