Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapan firmaların listesini açıkladı. Listede alkolden, ete, sütten bala birçok ürün yer aldı. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, listede yer alan birçok firmanın bir önceki taklit ve tağşiş listesinde de yer aldığına dikkat çekti. Toprak, “Bakanlığın yayınladığı listede arıcılık ürünleri, baharatlar, bitki çayları, kahveler, bitkisel yağlar, çikolata ve kakao ürünleri, enerji içecekleri, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, takviye edici ürünler, enerjiler, alkollü ürünler yer alıyor. Hemen hemen aynı sektörler ve İzmir’de bir önceki listede yer alan firmaları yine bu listede de görüyoruz. Bakanlık bu listeyi yayınlıyor ve bir süre sonra siliyor. 54 sayfalık bir liste, tabi ki bu listeyi yurttaşlarımızın aklında tutması mümkün değil. Bu sebeple Bakanlık, vatandaşın güvenli gıdaya ulaşımını kolaylaştırmak, taklit ve tağşiş yapan firmalardan, ürünlerden vatandaşı korumak için bir mobil uygulama hazırlamalı. Böylelikle vatandaş ürün seçerken, mobil uygulama yardımıyla taklit ve tağşiş üründen korunmuş olur.  

“AT VE EŞEK ETİ KULLANILMIŞ” 

Tüketicinin aldatıldığını kaydeden Toprak, “Özellikle alkollü içeceklerde dışarıdan etil alkol kullanıldığını görüyoruz, taklit tağşiş yöntemlerinden biri bu, çikolatalarda da aynı şeyi görüyoruz. Arıcılık gözüküyor. Süt ve süt ürünlerinde, baharatlarda boya görüyoruz, yağlarda özellikle zeytin yağlarının içine daha düşük kalite yağ ve tohum yağları ilave edildiğini görüyoruz. Et ve et ürünlerin tek kanatlı, at, eşek eti sakatat et, hindi, tavuk gibi diğer etleri karıştırdıklarını görüyoruz. Bunlar yurttaşı ekonomik olarak kandırmaktır. Hem gıda güvenliği sorunu taratır hem de vatandaş ödediği para karşılığında hak ettiği ürün yerine o ürünün benzerlerini almış olur. Maddi yönden yurttaşı aldatmaya yönelik işlemleri bu listeye baktığımızda görüyoruz” açıklamasında bulundu.  

“HAPİS VE MESLEKTEN MEN CEZALARI UYGULANACAK MI” 

Bu ürünlerin tüketiciler tarafından çoktan tüketilmiş olabileceğine dikkat çeken Toprak, “Bu ifşalar önemli ama yetmez, bu ürünlerden numuneler alınıyor, bu numunelerin kontrollerinin hızlı bir şekilde yapılması ve hızlıca bunların açıklanması gerekiyor. Bakanlık 2020 yılında 5 tane ifşa listesi yayınladı, 2020 Eylül’den bu yana Bakanlık ifşa listesi yayınlamadı. 1 Mart 2022 tarihli yeni liste 18 ay sonra yayınlandı. Bu listede taklit tağşişi, ürünün ne olduğu, uygunsuzluk nedeni ve parti seri numarası görüyoruz ancak bu numune ne zaman alındı, bunu bilmiyoruz. Parti seri numaraları var ve bu numaralar genellikle ya üretim ya son tüketim tarihi olur ya da firma başka bir tarih belirler. Mesela listede 8 Mart 2022 gözüken parti numarası da var, buradaki ürünlere baktığımızda 20 Mart 2020 görünen parti numarası da var. Listedeki 559 ürünün numuneleri ne zaman alındı, analizleri ne zaman yapıldı bunu bilmiyoruz. Bakanlık çıkar denetimini, analizini yapar, duyurularını gerçekleştirir, ürünleri toplar ve imhasını gerçekleştirir, kamuoyuna duyurulur. Bu ürünler tüketildi mi, bitti mi, ne oldu, satıldı mı, bunlara ilişkin soru işaretleri oluyor. 18 aydır açıklanmayan bir liste var. Belki de tüketici bu ürünleri kullandı, bu ürünler bitti. Aynı taklit ve tağşiş yeni partilerde yapıldı mı, bu da bilinmiyor. Bu ürünler tüketilmeden raflardan toplanmalı, imha edilmeli. Bakanlık geçtiğimiz aylarda çağrılarımız doğrultusunda adım atmış ve taklit – tağşiş yapan firmalara yönelik cezaları artırmıştı. Meslekten men, hapis cezası gibi cezalara yönelik yönetmelik yürürlüğe girdi mi, bu firmalara uygulanacak mı şimdi göreceğiz. Ancak yönetmelikten bu yana liste açıklanmadığı için bunu da göremedik” ifadelerini kullandı.  

“TÜKETİCİ ALDATILIYOR” 

Toprak, “Birçok üründe Natamisin kullanıldığını görüyoruz. Ülkemizde, sadece peynir ve işlenmiş et yüzeyine natamisin kullanımına onay verilir. Yoğurda, natamisin eklenmesi yasal değildir. Yasal olmamasına rağmen, bazı yoğurtlarda natamisine rastlanmaktadır. Natamisin yoğurda, yoğurt üretiminde kullanılarak doğrudan ilave edilir ya da mayalanmış yoğurdun üzerine direkt eklenir. Türk Gıda Kodeksi renklendiriciler ve tatlandırıcılar dışındaki gıda maddeleri tebliğinine göre natamisin, sert ve yarı sert peynirler ve kurutulmuş sucuk, salam ve sosislerde kullanılmasının dışında, başka hiçbir gıdada kullanılmasına izin verilmemektedir.  Ürünün üzerinde 100’de 100 dana sucuğu deniliyor ama içine tek tırnaklı, kanatlı eti, sakatat karıştırılmış. Zeytinyağı deniliyor ama içinde tohum yağı var, bunlar daha çok tüketiciyi aldatma sorunu yaratıyor” dedi.