Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, görevde bulunduğu 4,5 yılını anlattı. Süreçte, belediye hizmetlerinin yanı sıra Çiğli'nin kurulduğu günden bu yana devam eden kronikleşmiş sorunlarının çözümü ve Çiğlilik bilinci yaratmaya yönelik birçok çalışma yapan Gümrükçü, "Çiğli'nin geçmişten gelen, kuruluşundan gelen, belediyenin kapatılmasından da kaynaklı sorunları vardı. En önemlilerinden biri de  Çiğli'nin kent kimliğinin oluşmamasıydı. Yurttaşların çoğu kendini Karşıyakalı, Menemenli olarak addediyordu ya da mahalle bazlı konuşuyorlardı. Geldiğimiz noktada Çiğli marka olarak, yaşam kalitesi olarak, duyurulma anlamında da önemli bir noktaya geldi. 4,5 yılda en önemli şey Çiğli'nin kendi doğal güzellikleri, kendi kapasitesiyle ilgili farkındalık yaratmak oldu" dedi.

"EVKA 5 PAZARYERİNİN ÜSTÜNÜ KAPATTIK"

Çiğli İlçe Başkanlığı yaptığı dönemden de kendisine iletilen sorun ve talepler doğrultusunda çalıştığını belirten Gümrükçü şunları kaydetti:

Geçmişten gelen sorunların büyük çoğunluğunu da toparladık. Ya çözdük ya çözmek için başvurularımızı yaptık bekliyoruz. 1990'lı yılların sonunda Evka 5 Mahallesi'nde yerleşim vardı, o mahallede bir de açık pazaryeri vardı. Geçtiğimiz birkaç dönemdir bu pazar yerinin üstünün kapatılması, daha sağlıklı bir alanda, kış koşullarından etkilenmeden yurttaşlarımızın ve pazarcılarımızın alışverişini yapabilmesi için talep vardı. Benim bir önceki dönem ilçe başkanlığım zamanında da bu talep çokça tarafımıza iletilmişti. Buranın üstünü kapattık. Yaklaşık 1 ayda üst kapama çalışması gerçekleştirildi.

"KENTİN KURULUŞUNDAN BERİ TALEP EDİLEN BALATÇIK PAZARYERİNİ AÇTIK"

Balatçık Mahallesi'nde pazaryeri talebi vardı. Bu talep de kentin kuruluşu kadar eskidir. Orada bir de üniversite öğrencilerinin de yerleşimi var ve biz pazaryeri talebini gerçekleştirdik. Milyonlarca lira harcadık, burası açık pazar, üstünün kapatılmasıyla ilgili çalışmayı da yılsonuna kadar başlatacağız. Her Cuma orada pazar açık olacak, yurttaşlarımız ucuz meyve ve sebzeye yol parası ödemeden ulaşacaklar.

"ÖZEL PAZARYERİNİ KAPATIP KAMUSAL PAZARYERİ AÇTIK"

Küçük Çiğli'de özel pazaryeri vardı onu kapattık. Esnaflar arasındaki rekabeti de engelliyordu, onun yerine kamusal bir pazaryeri açtık. Yılsonuna doğru da onun üstünün kapatılması için ihalemizi gerçekleştireceğiz.

"80'İN ÜZERİNDE PARK YAPTIK"

Çok sayıda park talebi vardı, her ay 1 parkı yurttaşlarımıza kazandıracağız demiştik. 80'nin üzerine çıkan bir park yapımı gerçekleştirdik bu dönemde. Kendi rekorumuzu kırdık. Pandemide vefat eden başkan yardımcımız Mustafa Avdan'ın adına da bir park yapımına başladık. Elimizde açılışını yapmadığımız 20 park var. Eylül ayı itibariyle pazar yerlerimiz ve parklarımızın açılışlarını gerçekleştireceğiz.

"UZAY VE HAVACILIK KAMPÜSÜ AÇTIK"

Kent içi turizmden Çiğli'nin yararlanması ve eğitim kenti olduğumuzu vurgulayabilmek için Uzay ve Havacılık kampüsü açtık. Ayda 3 bin civarında çocuk ziyaretçi gelerek, 1 saat bilimsel bilgiler alıyor ve deneyimleme yapıyorlar. Matematik ve bilim merkezi yapacağız.

"YOL VE İMAR PLANLARIMIZI YAPTIK"

Yol, imar planları çalışmalarımızı yaptık. Köy içi mahallesi planlarımız askıya çıktı. Güzeltepe kentsel dönüşüm, Ataşehir kentsel dönüşümü devam ediyor. Harmandalı planları 1 kere yaptık iptal oldu, bir daha yaptık, şu an askıda. Bütün derslerimizi çalışıyoruz. Çiğli'nin biriktirdiği sorunları 4,5 yılda çözme noktasına getirdik, inşallah önümüzdeki aylarda da başta tramvay olmak üzere birçok hizmet yürürlüğe girdiğinde yerel seçimlere hazır olacağız.

"DEVAM EDEN PROJELERİMİZ VAR"

"İmza projeniz hangisi" sorusunu yanıtlayan Gümrükçü, "Birçok şey yaptık, o yüzden 'İmza budur' diyemem, hepsi birbirinden daha önemli. Hali hazırda devam eden projelerimiz de var, Kamer Genç Park ve sosyal tesis inşaatı, Evka 2 Pelikan Kafenin emekli ve kadın aile binası olarak hizmete alınması, eski Flamingo düğün salonunun halka kazandırılması, Harmandalı'daki alyans düğün salonunun kadın kültür merkezi olarak halka kazandırılması gibi çalışmalarımız devam ediyor.

Gümrükçü açıklamasına şöyle devam etti:

"KAKLIÇ'TA ÜRETİM TESİSİ AÇTIK"

Kaklıç'ta üretim tesisi açtık, oradaki kadınlarımız meyvelerin dondurularak kurutma yöntemi, paketlenmesi ve satışı ile ilgili eğitim alıyorlar. Tesisimiz faaliyette.

"BENİ EN ÇOK HEYECANLANDIRAN ÇİĞLİ'NİN DENİZLE BULUŞMASI"

Beni en çok heyecanlandıran çözebilirsek denizle buluşma projemiz var. Çiğli'nin denizle buluşması için en önemli adım tramvayın içindeki köprüydü. O da neredeyse bitti. Oranın kente kazandırılması, Çiğli'nin denizle buluşmasını sağlayacak. Bunun için de Bakanlık başvurumuz var. Bu en önemli şey olacak, ben henüz imzamı atmış saymıyorum kendimi.

"KÖPRÜ KENTİN 2 YAKASINI BİR ARAYA GETİRİYOR"

Bu köprü Çiğli'nin deniz ve kara tarafını yani kentin 2 yakasını bir araya getiriyor. Biz şu an denize yürüyerek ya da bisikletle gidemiyoruz. Sadece belli noktalarda araçla geçiş var. Çiğli'nin sahiline yurttaşların yürüyerek ya da bisikletle ulaşımını hızlandıracak. Orada da bizim Bostanlı sahiliyle birleşen 30 metrelik rekreasyon alanı uygulamamız var. Onu da Büyükşehir Belediyemizle birlikte hayata geçireceğiz.

"YEREL SEÇİM ÖNCESİ TRAMVAYIN HİZMETE GİRECEĞİNİ UMUYORUM"

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal'ın "tramvay bitmedi" çıkışının hatırlatılması üzerine konuşan Gümrükçü, "Çiğli tramvayı henüz bitmedi, seviye olarak yüzde 95'lerde. Herkes takdir edecektir ki yeraltı imalatlarının bittiği noktadayız. Çevre düzenlemesi, bazı elektrik hatlarının çekilmesi ya da enerji verilmesi gibi birkaç konu başlığı gündemde. Özgür Bey ve Hamza Dağ'da Cumhurbaşkanlığı nezdinde çeşitli girişimler yaparak sürecin hızlandırılması için katkı koydu. Şu anda Büyükşehir ve yüklenici firma arasında ödenekle ilgili bir süreç var, o çözüldüğünde inşaat yeniden başlayacaktır. Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediyemizle firma yetkilileri toplantı yaptı. Eylül ayı içinde yeniden inşaat faaliyetlerinin başlayacağı ve yerel seçim öncesi tramvayın hizmete gireceğini umuyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE PLAN ÇALIŞMALARI

Aynı zamanda inşaat mühendisi olan ve kentsel dönüşüm üzerine yüksek lisans yapan Utku Gümrükçü, İzmir'in en önemli gündem maddelerinden olan "İmar planları ve kentsel dönüşüm" alanında yaptığı çalışmaları ise şöyle özetledi:

Bizim yaklaşık 9 civarı plansız alanımız vardı. Ancak mesela Sasalı, sadece Sasalı diye geçiyordu ama uygulama imar planları yapılmış 4 ayrı bölge vardı. Harmandalı, Balatçık, Köyiçi, Ataşehir'de revizyon plan çalışmalarımız oldu. Bu saydığım 5 bölge Çiğli Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi yani Çiğli Belediyesinin tavsiyesi, planlaması Büyükşehir Belediyesinin onaylamasıyla gerçekleşiyordu. Sasalı'daki 4 ayrı bölgenin 3'ünün planlamasını bitirdik. 1 bölgemiz kaldı, onunla da ilgili bazı teknik sıkıntılar oldu, dosya iade edildi, o şu an muallakta kalıyor. Çakabey diye geçiyor ismi.

"GÜZELTEPE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ TEMEL ATMA TÖRENİNDE BULUŞACAĞIZ"

Güzeltepe Kentsel Dönüşümü planları Büyükşehir tarafından tamamlandı. Biz ilçe belediyesi olarak yurttaşlarımızla Büyükşehir arasında köprü görevi görerek, süreci hızlandırmak istiyoruz. Yaklaşık 1 yıl önce görüşmeler başladı, olumlu bir aşamada. Biz, parti içi yarış süreci bittikten sonra biraz daha hızlanması için inisiyatif kullanacağız. Umarım kentsel dönüşüm sürecinde 3'te 2 sağlanacaktır. Sonrasında da yerel seçim gelmeden Güzeltepe Kentsel Dönüşümü temel atma töreninde bir arada olacağız.

"ATAŞEHİR'DE GENEL REVİZYON YAPTIK"

Ataşehir'de mevcut pazaryerinin orada bir plansız alan vardı. Biz Ataşehir'de genel bir revizyon yaparak o bölgeyi de içine aldık. Orası bir kentsel dönüşüm içeriyor. Orada kabul edildikten sonra bunu Köyiçi'nde de uygulamak istemiştik. O da Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Şu anda askıda, itirazlar da değerlendirildikten sonra, süreçte ilerleme kaydedilecek.

"HARMANDALI'NDA TOPRAK KAYMASI OLAN BÖLGEYE ÖZEL PLAN YAPTIK"

Harmandalı'nda 10 yıldır bekleyen planı yapmıştık, mahkeme bozdu, yeniden yaptık, yeniden askıya çıktı. Orada bir toprak kayması olan bölge var, o bölge için de özel bir çalışma başlattık. Yurttaşlarla bayramlaşmaya gittim ve toplantılar yaptık.

"UMUTULMUŞ MAHALLE'NİN PLANLARI 2 YILDIR ANKARA'DAN ONAY BEKLİYOR"

Balatçık Dağ Mahallesi var, Balatçık'ta tapu sorunu olarak da bilinir, Evka 5'in altında kalan, orada yaşayanların 'Kayıp Mahalle' ya da 'Kayıp Şehir' diye adlandırdığı bir bölge var. 'Unutulmuş mahalle' sıfatını taşıyan bu mahallemizin dönüşümü için de bir başvuru yaptık, yaklaşık 2 yıl önce. Dosya hala Ankara'da inceleme aşamasında. Geçtiğimiz mecliste de AK Partili arkadaşlara ilettim, onlar da devreye gireceklerini söylediler. Balatçık'taki çalışmayı da yaptık, bitirdik, Büyükşehir'e ilettik.

"İZMİR'E ÖRNEK OLACAK PLAN ÇALIŞMASI YAPTIK"

Bizim yaptığımız çalışma revizyon imar planlarıyla bir kentsel dönüşüm çalışması. Köyiçi bir kent ve aynı zamanda Kemeraltı gibi de bir ticaret merkezi ve yerleşim merkezi, evler de artık yıkılmak üzere. Hala taş evlerimizin de olduğu bir bölge, bölgede de hala nüfus artışı var. Yenilenmesi kentsel dönüşüm ve deprem riski kapsamında, sel riski kapsamında, hem komşuluk ilişkisi hem ticaret vasfını koruyarak vizyonunu, vitrini yenilemesi anlamında önemli. Biliyorsunuz Bayraklı Belediyesi depremin ardından ada bazında yüzde 30 parsel bazında yüzde 20'lik bir emsal artışı tanımladı. Bina bazındaki yüzde 20 İzmir genelinde uygulanırken ada bazındaki sadece Bayraklı bölgesinde. Biz buradan yola çıkarak mahallede etaplama yaptık. Mahalleyi doğal sınırlarıyla değil de mikro bölgeleme ile adalara bölerek, düzenleme ortaklık payını minimumda tutabilmek için 'gerekirse kamu parsellerindeki kesinti oranını yükseltelim ama vatandaşın metrekaresi çok değişmesin' dedik. Çünkü daha önce kesinti yapılmış, bir daha yapılmasın diye, sosyal donatı, otopark, yeşil alan, pazaryeri, okul gibi imalatları da onu içine yedirelim dedik. Planların iptal olmasına sebep olan artan nüfus yoğunluğu içinde sosyal donatı alanlarının ayrılmamış olması demişlerdi Bayraklı'daki yüzde 20 için. Onu da sağlayarak revizyon imar planımızı yaptık. Bu İzmir için çok önemli bir model. Diğer mahallelerimizde de uygulayacağız ve başka ilçelerde uygulanarak, İzmir'in dönüşümünün önünü açacak bir model. Devrim niteliğinde, yüzde 30 emsal artışının bütün vatandaşlara yayıldığı bir dönüşüm şimdiye kadar yoktu. Yüzde 30'u Büyükşehir Belediyesinde kabul ettirebilmek de kolay bir çalışma değildi.

"YAKIN ZAMANDA BÜTÜN SORUNLAR ÇÖZÜLECEK"

Düzenleme ortaklık payıyla ilgili, bazı itirazlar geliyor, onların hepsini yüzde 40'a çekerek bir eşitleme sağlayacağız. Beni de heyecanlandırıyor. Zaten Çiğli'nin geri kalmasının nedeni de bu planlarının olmamasıydı. Geleceğin Çiğli'sini yaratma noktasında Çiğli Belediyesi öncülüğünde süreç başlattık. Yakın zamanda bütün sorunlar çözülecek. Aralık ayına kadar sahille de ilgili güzel bir haber alırsak güzel günler görecek Çiğli.