SAĞLIK

Gıda Mühendisi Toprak anlattı: Tüketici domuz etini nasıl anlar?

Türkiye, köftede yaşanan domuz eti skandalını konuşurken, vatandaşlar yemek yedikleri restoranlarda bilmeden tek tırnaklı eti tüketmemek için ne yapması gerektiğini araştırmaya başladı. Gıda Mühendisi Toprak, domuz ve diğer tek tırnaklı etlerinin genellikle köfte, pide, lahmacun ve sucukta kullanıldığına dikkat çekerek, söz konusu ürünlerde de baharatın yoğun kullanımı nedeniyle tat ve kokuyla ayırt edilemediğini kaydetti.

Abone Ol

Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan taklit ve tağşiş listelerinin ardından domuz eti skandalı ile sarsıldı. Belli markaların renklendirici başta olmak üzere birçok taklit ve tağşişe gittiği her yıl açıklanıyor ancak bu firmalar “Sahte” ürün üretmeye devam ediyordu ancak taklit ve tağşiş bu defa karşımıza domuz eti olarak çıktı.

Vatandaş yaşanan skandalın ardından yemek yediği restoranda farkında olmadan tek tırnaklı olarak tabir edilen at, eşek, domuz eti yememek için ne gibi önlemler alması gerektiğini araştırmaya başladı.

“KÖFTE, LAHMACUN, PİDE VE SUCUK’A DİKKAT”

Türk Mimar ve Mühendisleri Odaları Birliği TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tek tırnaklı hayvanlara ait etlerin köfte, lahmacun, pide içi ve sucuklarda kullanıldığına dikkat çekerek, “Taklit ve tağşiş listelerini incelediğimizde tek tırnaklı etlerin genellikle köfte, lahmacun pide içi ve sucuk gibi ürünlerde kullanıldığını görüyoruz. Bu ürünlerin üretiminde baharat da kullanıldığı için tat koku vb duyusal yöntemlerle anlamamız mümkün değil ancak laboratuvar sonuçları ile öğrenebiliriz. Bu sebeple ne yazık ki tanıdığı, güvendiği işletmeleri tercih etmeleri gerektiğini söyleyebiliriz sadece” dedi.

“DEVLETİN SORUMLULUĞUNDA”

Devletin sorumluluklarına dikkat çeken Toprak, “Halk Sağlığını korumak ve Gıda Güvenliğini sağlamak birinci derecede devletin sorumluluğunda. Tarım ve Orman Bakanlığı başta Gıda Mühendisleri olmak üzere daha fazla sayıda gıda kontrol görevlisi istihdam ederek denetimlerini daha etkin hale getirmeli. Yurttaş da herhangi bir şüphe durumunda Alo 174 ü arayarak Tarım ve Orman Bakanlığına ihbarda bulunulabilir” diye konuştu.