ABD merkezli medya kuruluşu Wall Street Journal, Türkiye'nin uluslararası arenada dikkat çekici bir yeni rolü olduğunu aktardı. Gazetenin kapsamlı haberinde, Türkiye'nin ABD ile Rusya arasında arabuluculuk çalışmaları yaptığına dikkat çekerken bazı yeni bilgilere de ulaştı.
"Gözden uzak bir pist, bir Türk ajan ve sıfır silah: Esir takasının yeni dünyası" başlıklı makalede, Washington'ın rehineleri geri almak için Türkiye'ye başvurduğuna dikkat çekildi.
Türkiye'nin konumunun ABD dış politikasını da etkilediği belirtilirken, "Bu diplomatik değişim aynı zamanda ABD'yi otoriter hükümetlere karşı demokrasiler arasında bir yarışta gören Biden yönetiminin dış politika planının sınırlarını da keskin bir şekilde ortaya koyuyor. Gerçekte, Amerika'nın rehine krizleri ve diğer anlaşmazlıkların çözümünde Türkiye, Suudi Arabistan ya da BAE'ye olan bağımlılığı, bu ülkelerin insan hakları sicillerini ya da Rusya ile gelişen ticaretlerini ikinci plana itti" denildi.
Wall Street Journal muhabirlerinin imzasıyla yayınlanan haberde, "Savaştan önce Biden, Türkiye'yi 2021 Demokrasi Zirvesi'nin dışında bırakmış ve Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin kendi ülkesinde sağladığı özgürlüklere bağlı olacağı uyarısında bulunmuştu. Sonraki yıl ise Türkiye ABD, Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk çalışmalarını başlattıktan sonra Biden, bütün NATO üyesi ülkelerin liderlerinin katıldığı zirvede Erdoğan'ı övmüştü" hatırlatması yapıldı. O görüşmede Biden'ın "Bence, harika bir iş çıkarıyorsun" dediğine dikkat çekildi.
Biden yönetiminden bir yetkili, düşman ülkelerle doğrudan müzakerelerde bulunduktan sonra bazen başkalarından lojistik yardım istediklerini söyledi: "Bir ülke bize yardım ettiğinde her zaman minnettar oluruz ve bazen kötü aktörlerle konuşan bir ülke gerekir."
TÜRKİYE'NİN REHİNE DİPLOMASİSİNİN GİZLİ ELİ: HAKAN FİDAN
Haberde, bu yıl dışişleri bakanı olarak yeni görevine başlayan Hakan Fidan için de ayrı bir bölüm açıldı. Haberde, "Türkiye'nin rehine diplomasisinin gizli ellerinden biri, Erdoğan'ın "sır küpüm" dediği deneyimli casus şefi Hakan Fidan. Orta Doğu dışında pek tanınmayan Fidan, Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) başkanı olarak öne çıktı ve Türkiye'nin Beşar Esad rejimine karşı savaşan Suriyeli isyancıları destekleme yönündeki bölgesel stratejisini şekillendirdi. Daha sonra Erdoğan'ın 2016'daki darbe girişimini bastırmasına yardımcı oldu. Haziran ayında Erdoğan onu dışişleri bakanlığına terfi ettirdi ve yerine başdanışmanı İbrahim Kalın'ı getirdi" ifadelerine yer verildi.
Fidan'ın henüz 42 yaşındayken MİT'in başına geçtiğini ve bu göreve gelen en genç isim olduğu belirtilirken, "Alçakgönüllü ve yumuşak konuşan Fidan nadiren röportaj veriyor. Haziran ayında Erdoğan onu dışişleri bakanı yaptı. Fidan'la birlikte çalışan eski CIA görevlileri, onun jeopolitik fay hatlarını aşan bir ağ kurduğunu, Washington ve Moskova'da yakın temaslar geliştirdiğini söyledi" denildi.
Wall Street Journal'daki haberde, Rusya ile ABD arasındaki bir esir takasının detayları da ortaya çıktı.
FİDAN, ANKARA'YI İŞARET ETTİ
Makalede, "Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinden iki ay sonra ABD ve Rusya Fidan'ın ofisine talepler gönderdi. İstanbul'da bir mahkûm takasının kolaylaştırılmasına yardımcı olacak mıydı? Rus pilot Konstantin Yareşenko'ya karşılık Trevor Reed'in serbest bırakılması teklifi şekillenirken, Moskova takasa ev sahipliği yapmayı teklif etti; ABD, Rusların son dakika değişiklikleri yapabileceği ya da anlaşmadan vazgeçerek kendilerini düşman topraklarında eli boş bırakabileceği korkusuyla bu teklifi hızla reddetti. ABD ve Rus istihbarat yetkilileri bu iş için İstanbul'da karar kıldılar. Fidan, Türkiye'nin yardım edebileceğini ancak başkent Ankara'daki havaalanının gözlerden uzak bir bölümünün daha iyi olacağını söyledi. Türkiye daha önce büyük güçler arasında böyle bir esir takası düzenlememişti ve ülkenin yerleşik bir protokolü yoktu. Fidan talebi Erdoğan'a iletti. Yaklaşık yirmi yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı evet dedi" ifadelerine yer verildi.
Daha sonra Esenboğa Havalimanı'nda ABD'li esir Reed ve Rus pilot Yaroşenko'nun takasının gerçekleştiği de belirtildi. Bu takas sırasında Türk yetkililerin hem ABD hem de Rusya'dan herhangi bir fotoğraf çekilmesini istemediği belirtilirken buna rağmen Rusya'nın olayın fotoğraflarını yayınlamasının büyük tepki çektiği belirtildi.