Hale Halime YILDIRIM / GÜNDEME BAKIŞ - Türkiye’de 2024 yılı itibarıyla yeniden uygulamaya konulan enflasyon muhasebesi, büyük tepki topladı. Mali tabloların enflasyona göre düzeltilmesini öngören bu uygulama, teoride şirketlerin gerçek mali durumunu yansıtmayı hedefliyordu. Ancak özellikle KOBİ’ler ve serbest meslek sahipleri için ortaya çıkan vergi yükü, beklenenden çok daha ağır oldu. Vergi ödemeleri katlanarak artarken, bazı işletmeler “İflas mı verelim?” diyerek isyan bayrağını çekti. Sosyal medya platformlarında konuyla ilgili binlerce paylaşım yapılırken, uygulamanın acilen gözden geçirilmesi gerektiği yönünde çağrılar artıyor.
NALBANTOĞLU: “ENFLASYON DÜZENLEMESİNİ DOĞRU UYGULAMIYORLAR!”
Aynı zamanda Mali Müşavir olan CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu konuya ilişkin soruları yanıtlayarak, “Uygulama bir vergiye, yüke dönüştü. Enflasyonist bir ortamda yaşıyoruz, onlara göre yüzde 40 - 50’lerde ama bence asgarisi yüzde 80’lerde. Enflasyon düzeltmesi aslında işletmelere fayda sağlayan bir iştir, enflasyonun işletmelerde yarattığı bazı olumsuzlukları ortadan kaldırabilecek bir şey ama her işte olduğu gibi burada da işi nasıl uyguladığınızla ilgili bir sorun vardır. Bu arkadaşlar herhangi bir şeyi doğru uygulayamadıkları için bunu da doğru uygulamıyorlar ve hakikaten enflasyon düzeltmesi bir yük oldu. Uygulama vergi mükelleflerine ek vergi olarak karşımıza çıktı, mali müşavirlere de bir külfet getirdi. Hangi işi doğru yapıyorlar ki… Deveye sormuşlar ‘boynun neden eğri’ diye ‘nerem doğru ki’ demiş o hesap bunların yaptığı iş. Yani teknik olarak doğru bir uygulama olan enflasyon düzeltmesi maalesef yanlış bir iş haline geldi” dedi.
“KAZANILMAYAN PARANIN VERGİSİ”
“Vergi mükelleflerinin kendilerini koruyabilecekleri hiçbir yol yok, bu vergileri ödeyecekler” diyen Nalbantoğlu, “Biz mali müşavirler olarak enflasyon düzeltmesinin yılda 1 defa yapılması yönünde tavır ortaya koyduk, vergi mükelleflerinin de Ticaret ve Sanayi Odaları vasıtasıyla enflasyon düzenlemesi uygulamasının ek bir külfet, vergi doğurduğu konusunda kendi örgütlerinin karşı çıkması lazım. Ancak ne Odalar Birliğinde ne Ticaret Odasında böyle bir durum yok, algılama yok” ifadelerini kullandı.
“TOBB BAŞKANI VE TİCARET ODASI BAŞKANI KONUŞACAK”
Uygulamayla insanlardan kazanmadığı paranın vergisinin alındığını vurgulayan Nalbantoğlu, “Teknik olarak doğru bir uygulama bunların elinde insanlardan kazanmadığının vergisini alacağın bir uygulama haline dönüştü. Ticaret ve Sanayi Odalarını devreye sokacaklar. TOBB Başkanı ‘Böyle saçma şey olur mu’ diyecek, Ticaret Odası Başkanı çıkıp ‘Biz kazanmadığımız paranın vergisini nasıl vereceğiz’ diyecek ama ne bunu diyecek adam var ortada ne de böyle bir örgüt var! Bu parayı mükellefler maalesef ödeyecekler” çıkışında bulundu.
IŞIK: “ASTRONOMİK VERGİ TAHAKKUKLARI OLARAK GERİ DÖNDÜ”
CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Mali Müşavir Arda Işık, “İktidar yine en iyi bildiğini yaparak bütün yükü vatandaşa yükledi. Türkiye gibi enflasyonist bir ortamda enflasyon muhasebesinin yürürlüğe girmesi kaçınılmazdır ancak bu işin pratikte işletmelere astronomik vergi tahakkukları olarak geri dönebildiğini gördük” dedi.
“VERGİ TUZAĞINA DÖNÜŞTÜ”
“Enflasyon muhasebesi doğru uygulandığında şirketlerin duran varlıklarını değerleyebilecekleri bir uygulama iken maalesef AKP eliyle adeta bir vergi tuzağına dönüşmüştür” diyen Işık, “Yükü vatandaşın omuzlarına yüklemek bu iktidarın konfor alanı olmuştur. Bu ülkede vatandaşın hissettiği enflasyon ile hükümetin makyajlı rakamlarla vatandaşına dayattığı enflasyon arasında uçurum varken enflasyon muhasebesi nasıl sağlıklı uygulanabilirdi ki. Ülkenin birçok alanındaki çürümüşlüğün bedeli yine vatandaşa yansıtılmış, vergi mükellefleri de bu dayatılan değerlemenin kurbanı olmuştur" çıkışında bulundu.
KUZU: “ENFLASYONU YARATAN DEVLET, BEDELİNİ ÖDEYEN MÜKELLEF”
Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Kuzu ise “Enflasyonu yaratan mükellef değil devlet ama bedelini ödeyen mükellef. Karın vergi matrahına dahil edilmemesi gerekiyor. 2022 ve 2023 sonu itibariyle yapılan enflasyon muhasebesinde kar matraha dahil edilmedi ama 2024’te bu durum mükellefler arasında sıkıntı yarattı. Enflasyon düzeltmesinin yıllık uygulanması ve karlarının da matraha dahil edilmemesi gerekiyor, doğru olan bu” ifadelerini kullandı.