Halime Erdoğan / GÜNDEME BAKIŞ - (Özel Haber) İzmir’in sembol yapılarından Alsancak’taki atıl bir şekilde duran tarihi Elektrik Fabrikası akıbetinin ne olacağı büyük oranda belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2019’un Nisan ayında fabrika binası için ihale çıkılmış,  Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin (ADÜAŞ) mülkiyetindeki fabrika ve arazisinin satışına yönelik yapılan ihaleye sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Grand Plaza Şirketi katılmıştı.

BÜYÜKŞEHİR İHALEYİ ALDI AMA…
Grand Plaza ihaleyi 35 milyon lira kazandı. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Büyükşehir’e şok bir yazı yollanarak, “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz. Bu yüzden de teklifiniz uygun bulunmamıştır” denilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise ihaleye Grand Plaza şirketiyle girildiğini, bu şirketin yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesi’nin diğer bölümünün ise belediyeye bağlı diğer şirketlere ait olduğunu, Grand Plaza’nın yapısının farklı olduğunu, bu yüzden de hukuki bir problem olmadığını belirterek yazı yazdı. Büyükşehir Özelleştirme İdaresine buranın kamu yararına kullanılacağını, bunun için buranın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini resmi yazıyla talep etti. Ancak bundan bir sonuç alınamadı.

MÜZE OLMASI GÜNDEME GELDİ
Bu sürecin ardından sembol yapının teknoloji ve sanayi müzesi yapılması için fikir birliğine varıldı ancak daha sonra bu konu da askıya alındı.

İZMİR’İN SEMBOL YAPISININ KADERİ BELLİ OLDU! MÜZE OLACAK! HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

YENİ PROJE HAZIRLANIYOR
Elektrik fabrikasıyla ilgi projenin rafa kaldırıldığı düşünülerken burayla ilgili hükümetin bir hazırlık yaptığı ortaya çıktı. Gündeme Bakış, projenin detaylarına ulaştı. Eski elektrik fabrikasının olduğu alanı teknoloji serbest bölgesi olarak ilan edilecek. Özellikle teknolojinin yazılım noktasında faaliyet gösteren firmalar burada faaliyete geçecek.

KÖŞGER: ATAĞA KALKIYORUZ!
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Şuan yolun çok başındayız. Fizibilite çalışmaları yapılıyor. Orayı teknoloji serbest bölgesine dönüştürme gibi bir düşünce var. Biz her zaman, ‘İzmir’i teknolojinin, inavasyonun başkenti yapacağız’ diyoruz. İşte bu iddianın sonucu bu proje olacak. Şuan alt yapılar oluşturuluyor. Ön fizibilite yapılıyor. O bölgeyi İzmir’in teknoloji üssü haline getirmek istiyoruz. Yazılım alanında faaliyet gösteren firmaların kümeleneceği bir bölge yaratacağız. İzmir; özellikle son dönemde Türkiye genelinde teknoloji ve inovasyon  alanında ayrışıyor, daha iyi gidiyor. Şimdi bir atak yapacağız” dedi.

ELEKTRİK FABRİKASININ TARİHİ! 61 YIL ARALIKSIZ HİZMET
Elektrik Fabrikası’nın yapımına, Havagazı Fabrikası’nın hemen yanında, 1926’da başlandı. Belçikalı Traction-Elektricite Şirketi tarafından 1928’de hizmete açıldı. 61 yıl aralıksız hizmet verdi. Türkiye’nin linyit kömürü kullanan ilk enerji üretim tesisiydi. Yarattığı çevre kirliliği ve artık verimli olmaması nedeniyle 1989’da kapatıldı. Bina o günden bu yana atıl durumda kaldı. Yıllardır kaderine terk edilen tescilli eski Elektrik Fabrikası alanının mülkiyeti Özelleştirme İdaresi’nde bulunuyor.