YEREL YÖNETİMLER

Efes Selçuk'ta SİT alanları zirvesi!

Abone Ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Efes Selçuk’ta yer alan 12. Grup Doğal Sit Alanlarını Koruma Statülerinin Değiştirilmesine yönelik kararı sebebiyle düzenlenen toplantıya meslek örgütleri, Efes Selçuk’ta ve İzmir’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Selçuk Efes Kent Konseyi Başkanı Atay Tozlu yaptı.

Toplantıda Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına önemli isimler konuşmacı olarak yer aldılar. Konuşmacılar sit alanlarının statü ve derecelerindeki değişikliğin kontrolsüz yapılaşma, doğanın, tarımsal faaliyetlerin zarar görmesi ve Efes Selçuk’un kentsel kimliğini değiştirmesi üzerinde durdular.

AMAÇ BİLGİLENDİRME

Efes Selçuk Belediyesi’nde düzenlenen toplantının amacının konu ile ilgili meslek odalarının katıldığı bir bilgilendirme yapılması olduğunu belirten Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Çok önemli ve bereketli topraklarda yaşıyoruz. Bu bereketli toprakların üzerinde zaman zaman bulutlar dolaşıyor. Ancak bizim tavrımız her daim doğayı, bu toprakları korumaktan yanadır” dedi. Efes Selçuk’un doğru ve sağlam temeller üzerinde gelişmesini istediklerini belirten Başkan Sengel; “Kamuoyunu reel ve bilimsel gerçeklerle aydınlatmak istiyoruz. Bu tartışmanın sonucunda insanlar ne düşüneceğine, bu işin hangi tarafında olacaklarına karar versin istiyoruz. Biz birçok konuda mücadele ediyoruz. Ancak halkı da bu mücadelenin içine dâhil etmeliyiz” dedi.

DEĞİŞİKLİKLERİN TEMELİ BİLİMSEL DEĞİL

Küçük Menderes Deltası, Meryem Ana Tabiat Parkı ve Çevresi, Çamlık Mahallesi Kuzeybatı ve Güneybatı kesimini kapsayan alanlarda Doğal Sit Alanlarının Statü ve Sınır Değişikliklerine İlişkin meslek odalarının temsilcilerinin sunumlarını yaptığı toplantıda Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi adına Zafer Mutluer konuştu. Mutluer konuşmasında, Efes Selçuk’ta üç sit alanının statü ve sınır değişikliklerin bilimsel bir dayanağı olmadığının altını çizerek; “Selçuk’u Selçuk yapan değerler doğal varlıklardan, tarihsel ve kültürel değerlerden geliyor. Konuya bu yönüyle bakmalıyız. Yapılan çalışmalarda neden bu alanların koruma statüsünün düşürülmesi gerektiğine dair bilimsel bir rapor yok.  Doğal sit alanlarında derecelerin düşürülmesi doğal sit alanında yapılaşmanın ve bu alanların kaybının riskini taşıyor” dedi.

AMAÇ İSTİHDAM DEĞİL RANT

Şehir Plancıları Odası olarak doğadan ve toplumdan yana bir tavır aldıklarının altını çizen Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi adına konuşan bir başka isim Yusuf Ekici ise, sit alanlarındaki statü ve sınır değişikliklerinin ardından değişiklik yapılan bölgeler için yeni imar planları çalışmalarının hazırlanabileceğini belirtti. Yapılan çalışmaların halk adına istihdam sunan projeler olarak aktarılacağını belirten Ekici; “ Bu rant odaklı projelerde emekçilerin yer edinemediğini görüyoruz. Derdin toplum değil, sermaye odaklı olduğunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz. Bu alanda itiraz ederken bir şeylere karşı çıkarken bütün meslek örgütlerinin, odaların, yerel yönetimlerin ve halkın sürece dâhil olması gerekiyor.  Biz Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak bu sürece dâhiliz. Ancak hep birlikte mücadele edersek bu toprakları koruyabiliriz” dedi.

Konunun hukuki yönüyle ilgili bir konuşma yapan ve benzer konularda birçok dernekle birlikte yol aldıklarını belirten EGEÇEP Temsilcisi Avukat Seçil Ege Değerli ise koruma dereceleri düşürülen alanlarda imar değişiklikleriyle birlikte insan ve doğa sağlığına zararlı madencilik, jeotermal kaynak arama gibi birçok faaliyetin gerçekleşmesinin yolunun açıldığını belirtti. 

Konu ile ilgili yapılan konuşmaların ardından meslek odalarının temsilcileri katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevapladı.