Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Suriye’de Esad rejiminin 2016 yılında ülkedeki yönetime el koymasıyla, iç savaş başlamış ve birçok Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kalmıştı. Suriyelilerin kaçak ya da yasal yollarla giriş yaptığı başlıca ülke ise Türkiye oldu. Türkiye’de kaç Suriyeli bulunduğu sorusu en çok merak edilenlerin başında gelirken, kurumlardan ve derneklerden açıklanan rakamların birbirinden farklı olması, siyasilerden gelen “Açıklananın çok daha üstünde Suriyeli var” söylemleri, vatandaşta ülkedeki Suriyeli sayısı noktasında güvensizlik yarattı.
Resmi kurumlardan 8 yılda Türkiye’ye 1 milyon 200 bin civarında Suriyeli geldiği açıklanırken, zaman zaman Suriyelilerin ülkesine dönmeye başladığına ilişkin kamuoyu bilgilendirme yapılıyor. Suriye'de Esad rejiminin yıkılmasının ardından, Türkiye'de kutlama yapan Suriyelilerin akın akın eve döndüğü görüntüler bulunuyor.
Yine de Suriyelilerin Türkiye’deki akıbeti henüz netlik kazanmadı. Türkiye vatandaşlarının büyük çoğunluğu, Suriyelilerin evine dönmesini istiyor. Vatandaşlar, özellikle Suriyelilerin bayramlarda ülkelerine gidip, tekrar Türkiye’ye dönmesine tepki gösteriyor. Öte yandan, Türkiye’de sığınmacı konumunda bulunan Suriyelilere verilen haklar da tepki ve güvensizliğe neden oluyor.
Sağlıktan ücretsiz yararlanan Suriyelilerin, ücretsiz aldıkları ilaçları para karşılığında sattığı da iddialar arasında yer alıyor. Resmi rakamlara göre 119 bin 894 Suriyeli sığınmacının bulunduğu İzmir’de “Ücretsiz verilen ilaçların satıldığına” yönelik iddiayı İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan değerlendirdi.
“ÜCRETSİZ VERİRSENİZ SUİSTİMAL EDİLEBİLİR”
Sayılkan, “Birilerine ücretsiz verirseniz bu hizmeti, Türkiye için maliyeti olan o ilaçları ücretsiz verirseniz birileri de bunu suiistimal edebilir. Bir dönem rapor çıkartıp, tıbbi mamaları ücretsiz alıp, sonra da onları hayvan çiftliklerine sattıkları ortaya çıkmıştı. Bunları duydukça bu işlerde bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Kimsenin net rakam veremediği, çelişkili rakamların verildiği bir Suriyeli sayısı var ülkemizde. Bir kısmının döndüğü söyleniyor. Ücretsiz ilaç, bir dönem için insani idi ama bayramda Suriye’ye gidip, geri dönen insanlar olduğunu gördüğümde de bu işin uzadığını düşünüyorum. Çünkü bizim ekonomimize ciddi yük oluyor” dedi.
“BİZİM VATANDAŞLARIMIZIN ALACAĞI HİZMET AKSIYOR”
Suriyelilerin sağlık sektörüne ciddi bir yük getirdiğini anlatan Sayılkan, “Benim vatandaşımın alacağı hizmet aksıyor. Özellikle çocuk hastaneleri ve üniversite hastanelerinde ciddi yük oluşturuyor. Sizin sıranızın önündeki 10 kişiden 5’i Suriyeli. Tamam tabi ki insani bakıyoruz olaya ama misafirliğin de bir süresi olmalı. Türkiye’de çalışan, vergisini ödeyen insanlardan katkı payı gibi birçok ücret alınıyorsa, bir kısmının onlardan da alınması gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.