Çin yapay zeka algoritması Deepseek, ucuz işletim masraflarıyla OpenAI'in üretmek için trilyonlarca dolar harcadığı ChatGPT'ye rakip oldu. 

Borsayı kasıp kavuran Deepseek, ABD ve AB merkezli birçok şirketin hisselerinin yatırımcılar tarafından elden çıkarılmasına neden oldu. Yapay Zeka pazarı, tüm zamanının en büyük darbelerinden birini aldı.

Hızı ve başarısıyla dikkat çeken Deepseek, he soruya bir cevabı varmış gibi görünüyor. Ancak, Çin menşeili Deepseek'in cevap veremediği bazı sorular, dikkatlerden kaçmadı.

'BU SORUYA NASIL CEVAP VERİRİM BİLMİYORUM'
Çin hükümetinin yasakladığı bazı sorulara cevap veremeyen Deepseek, herhangi şekilde düşünmeden bu tarz sorulara aynı cevabı veriyor.

Örnek olarak, 1989'da gerçekleşen ve demokrasi yanlısı Çinli öğrencilerin düzenlediği Tiananmen Meydan'ını protestoları ve Çin ordusunun bu protestolar süresince öldürdüğü öğrenciler hakkında bir soru sorulduğunda, Çin üretimi olan Deepseek, soruyu yanıtlayamıyor.

Bunun gibi sorular sorulduğunda "Üzgünüm, ancak bu soruya nasıl cevap veririm bilemiyorum. Matematik, kodlama ya da mantıkla ilgili bir soru sormak ister misin?" cevabını tekrar eden yapay zeka, bu cevabı oluşturmak için düşünmüyor ve aynı cevabı tekrar ediyor.

TAYVAN HAKKINDA DA KONUŞAMIYOR
Benzer soruları sorarak yapay zekanın sınırlarını test eden kullanıcılar, yapay zekanın Tayvan'ın bağımsızlığı ve ABD'den aldığı yardımları da konuşmadığını fark etti.

Gizli polisin ve siyasi sebepli sansürlerin son derece yaygın olduğu Çin'de, böyle soruları sormak ve internette paylaşmak sorguya alınmanız ve hatta tutuklanmanız anlamına gelebiliyor.

Deepseek'in yapımcısı Çinli şirket Liang Wenfeng'in, Çin dışındaki kullanıcıların 'tehlikeli' olarak tanımlanabilecek sorularına karşı bu önlemleri aldığı tahmin ediliyor.