YEREL POLİTİKA

CHP'li Ergül'den çarpıcı tüzük kurultayı açıklamaları: 45 yaşını geçen ilçe başkanı olmasın!

Tüzük Kurultayına sayılı günler kala, İzmir delegesi Yasin Ergül, kurultaydan beklentilerini anlatarak, "Tüzük kurultayının seçimli kurultaya çevrilmesi için girişim" iddialarını değerlendirerek, yerel seçimlerin ardından partide yaşananlara yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP Gençlik Kolları’nda uzun süre görev yaptıktan sonra, 2 dönem İzmir İl Başkan Yardımcılığı yapan ve son yerel seçimlerde Gaziemir Belediye Başkan Aday Adayı olan Yasin Ergül, seçimlerin ardından siyasete ara verdiğini kamuoyuyla paylaşmıştı. Ergül, son olarak ise il danışma kurulunun davet ve söz hakkına ilişkin eleştirileriyle gündeme gelmişti.

“SİYASETE VERDİĞİM ARA HALA DEVAM EDİYOR”

Aynı zamanda tüzük kurultayı delegesi olan Ergül, yaşanan sürece yönelik soruları yanıtlayarak, hedeflerini anlattı:

Yerel seçimlerde aday belirlenmesinin ardından siyasete bir süre ara verdiğinizi açıklamıştınız. Geçtiğimiz il danışma kurulunda ise sert bir çıkışınız oldu. Önce siyasete ara verme kararınızdan başlayalım istiyorum. Neden böyle bir karar verdiniz?

Sürekli görevlere talip olan bir profil değilim. İlla bir şey olmalıyım gibi gaye ile hareket etmiyorum. Siyaseti toplumsal bir hareket olarak görüyorum. Bu sebeple de toplumsal faydaya katkı sunacağıma inandığım görevlerde bulundum hep. Pantolon olmadı şapka verelim, gibi bir durum yaşanmaması için, aktif olarak bir süre görev almayacağımı açıkladım. Hala da bu ara devam ediyor, aktif bir siyasi görevim yok.

“DUYGUSAL OLARAK İSTEMEDİĞİM BİR GÖREVİ KABUL EDEBİLİRDİM”

Ara verme kararınızın belediye başkan adayı gösterilmemenizle bir ilgisi var mıydı?

Yok hayır, böyle bir durum olsaydı seçim sürecinde kendim adaymış gibi çalışmazdım. Dediğim gibi, talip olduğum görev dışında başka bir alana yönlendirilebilirdim, duygusal olarak bir an istemediğim bir görevi kabul edebilirdim, bu durumlarla ilgili ön alma adına verdiğim karardı. O süreci de planladığım gibi atlattık, önümüze bakıyoruz.

“İZMİR İÇİN İYİ BİR 5 YIL OLACAK”

31 Mart tarihi itibariyle göreve başlayan belediye başkanları ilk 100 günü geride bıraktı. Başta Gaziemir ve Büyükşehir olmak üzere belediye başkanlarının ilk 100 gününü nasıl buldunuz?

Kurumu öğrenmek, insan kaynağını tanımak zaman ister. Başkanlarımız bu süreci artık tamamladılar. Gördüğüm kadarıyla bu dönemki özellikle genç başkanlarımız hep sokaktalar. Çözüm odaklı dokunuşlar yapıyorlar, bunlar kente dinamizm katıyor, insanlar mutlu. Örgütte görev yapmış kişilerin göreve gelmesinin ne kadar doğru olduğunu ortaya koyuyorlar.

Ünal başkan iyi niyetli bir insan. Uzlaşmacı bir tarzı var, 100 günde Gaziemir’e huzur geldi. Yıllardır birlikte yoldaşlık yaptığımız biri, Başarılı olacağına inanıyorum, zaten inanmasak seçim döneminde sahada kefil olmazdık.

Cemil başkan duruş sahibi, doğrularına göre çalışma şekli var. Örneğin 90 dakika konusunda hiç taviz vermedi, her yolu denedi ve İzmirlilerin beklentisini yerine getirdi. Daha birçok konuda benzer kararlılıkla hareket ederek, çok başarılı bir 5 yıl geçireceğine inanıyorum. İzmir için iyi bir 5 yıl olacak.

“ÖRGÜT YOKSA YASİN DE YOK”

Geçtiğimiz günlerde il danışma kurulunu erken terk ettiğinizi gördük. Ardından da sert bir çıkışta bulundunuz, neden böyle bir çıkış yapma gereği hissettiniz?

Danışma kurulunu danışmama kuruluna çevirmek adına düzenlenen bir buluşma olduğunu gördüğüm için ayrıldım. Hafta içi saat 17:00’de dar tutulmuş bir katılımcıyla danışma kurulu ilk kez bu dönem gördü parti. Ben kurultay delegesi olduğum için, davetliydim. Ama ben davetliyim diye, yok sayılan yol arkadaşlarımın hakkını savunmamazlık yapamam. Yapmadım da. Yok sayılan örgütün bir parçasıyım ben, başka bir gayem yok. Örgüt yoksa, Yasin de yok. Bu kadar net.

“TARİHE GEÇTİLER”

Sizin açıklamanızın ardından il başkanı Aslanoğlu katıldığı yayınlarda, davetlerin tüzüğe uygun yapıldığını kaydetti….

- Yaptıklarının savunulacak bir yanı yoktu, ısrarla savunuyor. Ankara, Aydın, Mersin, Antalya ve daha birçok il, tüm üyelerine çağrı yaparak bu toplantıları yaptı. Hem de hafta sonu, mantıklı zamanda yaptılar. Diğer iller yönetmelik bilmiyor, bir tek bizdeki başkan yönetmelik biliyor herhâlde. Partimizin yıllar sonra ilk kez birinci parti olduğu keyifli bir dönemde, bazı ilçelerde 30-40 kişiyle, ilde 200 kişiyle danışma kurulu yaptılar, tarihe böyle geçtiler.

“45 YAŞININ ÜSTÜ İLÇE BAŞKANI OLMAMALI”

Önümüzde tüzük kurultayı var, siz de kurultay delegesisiniz. Kurultaydan beklentileriniz nedir?

Aslında genel merkezden gelen danışma kurulları yapılmasına yönelik talimat, her kesimi dahil edin, tüzüğe yönelik önerileri tartışın ve rapor halinde genel merkeze bildirin şeklindeydi. Ama eleştirilmekten korkan arkadaşlar bunu engellediler.  Bu yüzden bizde kişisel fikirlerimizi söyleyebiliyoruz. Sayın Genel başkanımızın iradesiyle başlayan gençleşmenin artık yazılı hale gelmesini bekliyorum. Örneğin, ilçelerde 45 yaştan büyük kişiler ilçe başkanı olmamalı. Çünkü belli yaştan sonra motivasyon kaybı oluyor, hedefler azalıyor ve böylelikle örgütler hantallaşıyor. Partinin ana omurgasını ilçe örgütleri oluşturuyor, bu yüzden buraların gençleşmesini önemsiyorum.

“DİKEY GÖREV YAPMA KOTASI ÖNERİYORUM”

Yine dikey olarak görev yapma kotasını önemsiyorum. Örneğin, ilçe yöneticiliği yapmayan biri, ilçe başkanı veya il yöneticisi olamamalı, ilçe başkanlığı veya il yöneticiliği yapmayan biri il başkanı olamamalı gibi, görev kotası gelmeli. Çünkü tabanda çalışmayan, örgütü konsolide edemiyor, tabanı yok sayıyor. Mesela İl başkanının da yaşadığı en büyük sorun bence bu.  Dönem kurulanı bilmiyorum ama kesinlikle en az 5 yıllık ikamet ve 5 yıllık üyelik koşulu da adaylıklarla ilgili tüzüğe konmalı.  Ayrıca sadece adaylıklarla ilgili tüzük maddeleri konuşuluyor ama örneğin yönetim sayıları arttırılmalı, yönetime katılım alanı çoğaltılmalı. Yönetim kurullarının yetkileri arttırılmalı gibi teknik dokunuşlara da ihtiyaç var.

“ÜYE YAPISINDA SORUN GÖRMÜYORUM”

Parti programımızın da güncellenmesi gerekiyor. O yüzden eğer kurultay yapılacaksa, uzun bir süreye yayılıp, tüzük ve program kurultayı birlikte yapılarak, yapısal sorunlar kökten çözülmeli. Üye yapısında bir sorun görmüyorum, aynı üye ilçe başkanını seçerken iyi oluyor, ama belediye başkanını, milletvekilini seçerken üye yapısı bozuk gibi kötü bir tabir kullanılıyor. Bence kötü olan, bu düşüncede olanların niyeti. CHP’nin üyesi onurlu, cumhuriyet insanlarıdır.

“TARTIŞILMASINI DAHİ DOĞRU BULMUYORUM”

Tüzük kurultayının seçimli kurultay olması için Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde bir takım hazırlıklar yapıldığı iddiaları var, bunların aslı var mıdır?

Sanmıyorum. Ama ben böyle bir şeyin tartışılmasını dahi doğru bulmuyorum. İnsanların görevleriyle ilgili kaygıları olabilir ama rüştünü ispatlamış, partiyi yıllar sonra birinci parti yapmış bir Genel Başkan ve yönetimi var. Böyle bir niyete kurultay üyelerinin de destek olacağını düşünmüyorum. Bize düşen başarılı bir Genel başkanın ve yönetiminin elini daha da güçlendirmektir.

“NE DİYEREK BU İSTEKTE BULUNACAKLAR”

İzmir’de tüzük kurultayının seçimli kurultay olmasını isteyenler var mı?

- Bilgim yok ama böyle bir şey varsa da ne deyip böyle bir istekte bulunacaklar? 31 belediyenin 29’u alınmış, diğerleri de kıl payı alınamamış. Öyle ciddi bir sayıda kişinin, kişisel beklentilerle hareket edeceğini düşünmüyorum.

“ELEŞTİRİ ÖZEL’E İSE O ARKADAŞLAR PARTİNİN ÖNÜNÜ AÇMALI”

Kılıçdaroğlu, İzmir’e geldi. Bu ziyaret ve verdiği mesajlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Kemal Bey yıllarca genel başkanlığımızı yapmış, toplumsal karşılığı da olan biri, her yeri ziyaret edip, partiye destek olmak amacıyla ziyaretler yapması gayet doğal. Ama bu ziyaretleri farklı yere çekmek isteyenler olduğunu da görüyoruz. Örneğin İzmir ziyaretinde, Erdoğan’a yönelik mesajlarını bir kesim Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel’e söylenmiş gibi lanse etti. Hatta hala görevde olan bazı partililerimiz, bunu ayakta alkışlamış. Videolarda gördük. Eğer oradaki eleştiri Sayın Özel’e ise ki ben sanmıyorum ama eğer öyleyse o aktif görevde olan arkadaşlar partinin önünü açmalı. Hem genel başkanı temsil edeceksiniz hem de genel başkan eleştiriliyor diye ayakta alkışlayacaksınız, bunu örgütün vicdanı kabul etmez.

“AMACIM NEZAKET ZİYARETİYDİ”

Yaptığınız ilçe turları ardından il başkanlığına aday olacağınıza ilişkin iddialar da kamuoyunda yer aldı. Bu ziyaretlerin özel bir amacı var mıydı, bundan sonraki siyasi hedefleriniz nedir? 2029’da yeniden Gaziemir için aday olacak mısınız?

- Ben hep ilçe örgütlerimizle birlikteydim, hala da birlikteyim. Yıllardır partide yol arkadaşlığı yaptığımız arkadaşlarımız ilçe başkanı, belediye başkanı ve daha birçok görevdeler. Seçimlerden sonra hem tebrik hem hayırlı olsun ziyaretinde bulundum, herkes gibi. Ama anlamadığım bir şekilde bir anda adaylık turu gibi anlaşılmak istendi. Sebebini bilmiyorum. Tek amacı seçim sonrası nezaket ziyaretleriydi.

HIRSIM YOK ÖRGÜTLA MÜCADELEYİ SAVUNUYORUM

Ortada kongre yok bir şey yok. Öyle ya da böyle, Ortadoğu ve Balkanların en iyi il başkanı hala görevde, kendisinin bir şekilde görevi bitmedikçe yada kongre süreci gelmedikçe böyle çalışmalar bizim parti kültürümüz de olmaz. Benim de kişisel olarak böyle bir çalışmam yok. Zaten kişisel olarak siyaset yapan biri değilim, yoldaşlık hukukuyla, dostlukla siyaset yapan ve örgüt hangi görevi verirse O görevi alan biriyim.  Kişisel olarak illa şunu olmalıyım gibi bir hırsım yok, örgütlü mücadeleyi savunuyorum. Şu anda da gayet keyfim yerinde, partimiz başarılı, örgütten gelen birçok arkadaşımız kıymetli görevlerde, bizim illa görev almamıza gerek yok, tek gayemiz ilk genel seçimde iktidar olmak. Gerisi küçük detaylar.  2029 için çok erken ama Ünal Işık olduğu sürece biz ona yoldaşlık etmeye devam ederiz.

“KADIN VE GENÇLİK KOLLARINA DAHLİM YOK”

Parti içi yarışlarda hep aktif olarak yer alan siyasetçilerdensiniz. Kadın kolları ve Gençlik kolları seçimlerinde bir müdahaleniz oldu, olacak mı?

Gençlik örgütünden gelip, partinin mutfağında yetişip, ana kademelerde görev alan siyasetçilerden biriyim. Gençlik örgütündeyken, işimize büyüklerin karışmasını istemezdik. Hala aynı düşüncelerdeyim, yaşımız artık gençlik kolları kapsamında değil, bu yüzden gençlik örgütünün seçimini gençler, kadın örgütünün seçimini kadınlar yapsın görüşündeyim. Süreçleri sadece izleyen kısımdayım. Bir dahlim yok.