Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, özellikle 2020 yılında yaşanan ve Bayraklı'da yıkıma neden olan deprem sonrası kent gündemine oturan kooperatifleşme modeliyle kentsel dönüşüme yönelik önemli açıklamalarda bulundu. 

İŞ İNSANLARI AKTİF ROL ALDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZBETON AŞ öncülüğünde başlatılan "Halk konut" ismi verilen kooperatifleşme modelinde İzmirli birçok iş insanı elini taşın altına koyarak, İzmir'in dönüşümünde aktif rol almak amacıyla kooperatiflere üye oldu. Bu iş insanlarından biri de CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu...

"AK PARTİ İL BAŞKANLIĞI'NA DA DAVET EDİLEBİLİR"

Aslanoğlu, CHP İzmir İl Başkanı olmasına giden süreçte özellikle AK Parti kanadından kooperatifleşme modelinde yer alması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Aslanoğlu, süreçte yaşanan eleştirileri değerlendirerek, "Bazı gazeteciler de aradı ve onlara 'Siz bunları yazıyorsunuz ama nedir kooperatifçilik' diye sordum. Bir gazeteci arkadaşımız da 'Ayıp ediyorsunuz, nasıl bilmeyiz, bunca yılın gazetecisiyiz. Kar amacı gütmeyen...' dedi ve 'Bırak bu cümleyi, 2 tane cümle ezberlemişiz' dedim. Kooperatifçilikte aslında ne oluyor, insanlar neden kooperatif kuruyorlar? 200 tane adam ben kendime ev yapacağım diyor. Yapılamayan, zorlanan, kredi alamadığı için, daha önce müteahhitler girmediği için, halen müteahhitler oranları çok yüksek bulduğu için yapılamıyor... Niçin yüksek buluyor müteahhitler oranları, çünkü o vatandaşlara Büyükşehir Belediyesi 'Senin hakkını müteahhitler daha çok düşük yaparlar, biz yüzde 48'le yapalım. Daha yüksek bir pay al, olduğun yerde kal, yerinde dönüşüm yapalım' demiş. Bunları yapabilmek için bir metodoloji bulmak gerekiyordu, bu metodoloji de finans aslında, bu finansı nasıl bulacağız. Orada da kooperatif kurulursa İzmirli bir vatandaş bir tane kendisine ev yapar, bir de dar gelirliye yapar... Neden çok kızıyorduk, sorma alışkanlığımız yok. 'Ben bilmiyorum ne yapıyorsunuz tam olarak, gelin anlatın' denmeli... AK Parti İl Başkanlığı'na da davet edilebilir, Büyükşehir'e de davet edilebilir. İnsanlar anlatsınlar, baksınlar" dedi. 

"AK PARTİLİLER BOŞ KONU ÜZERİNDEN TARTIŞMA YARATMAYA ÇALIŞIYOR"

Yine AK Parti'den gelen "Hukuka aykırı" iddialarının hatırlatılması üzerine konuşan Aslanoğlu, "Hukuka aykırılığı sen, ben o değerlendiremiyoruz. Türk Mahkemeleri var, o mahkemelere gidiyor, bildiğim kadarıyla Gaziemir'de de suç duyurusunda bulundular. Kimse suç duyurusu kapsamında bir şey yapmadı. Bana göre hukuka aykırıdır diye bir şey yok. Bu biraz laf söyleyeyim, gazeteci arkadaşlar da olayı araştırmak, detaylarına bakmak, nedir, kimdir, nasıldır demeli... Birkaç tane kentte polemik yaratmak isteyenler var, maalesef AKP'liler de böyle bir şey var. Bir şey yapamadıkları için boş bir konu bulup, boş konu üzerinden tartışma yaratır mıyız diye gidiyor bu iş" ifadelerini kullandı. 

"BAŞKAN OLDUĞUM GÜN KOOPERATİF GÖREVİM BİTTİ"

CHP İzmir İl Başkanlığı görevine geldiği gün, kooperatif yönetimindeki görevinin bittiğini kaydeden Aslanoğlu, "İlk gün açıkladık aslında... Göreve geldiğim gün bitti. Bir de şunun altını çizmek gerekiyor, kooperatifler değil. Beni en çok öfkelendiren şeylerden biriydi. Yasal olarak 1 kişi Türkiye Cumhuriyetinde 1 yapı kooperatifinin yöneticisi olabilir, ikincisi olamaz. O yüzden buna kooperatifler demek doğru değil. Benim  Örnekköy Yapı Kooperatifinde görevim vardı onu da bıraktım zaten o gün. Orada 1 tane evim vardı, çok merak edenler için... İzmir İş İnsanlarından o kadar çok kişiyi örgütledik ki; Örnekköy'deki roman kardeşlerimizin evi yapılabilsin diye. O arkadaşlar Örnekköy'de ev alırken bu saydığım kişiler, o evlerden ekonomik fayda mı beklediler. Bu çok insafsızca bir bakış açısı değil mi? Bu insanlar kent için, oradaki insanlar için katkıda bulundular" açıklamasını yaptı. 

"MÜTEAHHİTLERİN İŞİ SÜRDÜRMESİ BİRİLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR"

Projenin çok başarılı olduğunu anlatan Aslanoğlu, "Örnekköy'de bir sonraki etabın ihalesine müteahhitler girdi ve aldılar. Gaziemir'de aynı şekilde. O atmosferi yarattıktan sonra çorap söküğü gibi ilerliyor. Müteahhitlerin bu işi sürdürmesi birilerini rahatsız ediyor" diye konuştu. 

"TOKİ'NİN ALTERNATİFİ OLACAK"

Kooperatifleşme modeli ile kentsel dönüşümün depremzedeler için de örnek teşkil etmesini yorumlayan Aslanoğlu, "İlk başarıdan sonra ikinci başarı çok daha büyük bir başarı. Orada, kendi evleri yıkılan vatandaşlar kendileri kooperatif kurarak yönetiyorlar süreci. Büyükşehir Belediyesi de onlara hem İZBETON ve Ege Şehir Planlama Şirketleri vasıtasıyla proje desteği sağlıyor, ihalelerini yapabilmelerini sağlıyor. Evi yıkılan vatandaşlar bu süreçleri çok iyi bilmiyor olabilirler o yüzden onlara bu anlamda Büyükşehir ciddi destek veriyor. Projeler 20'nin üzerine çıkmıştı. Başarıyla yürüyecek. Biz partide bu metodu, başarılı bir metot olarak değerlendirdik ve şu anda TOKİ'nin alternatifi olarak düşündüğümüz bir metot. Her yerde vatandaşlar finansmanı kendileri sağlayabiliyorlarsa kendileri, destek bulabiliyorlarsa onlarla kendileri, bulamıyorlarsa o şehirden insanların desteğiyle dönüşüm gerçekleştirilecek. Dayanışmayla kentsel dönüşümün tamamlanabileceğine inanıyoruz" dedi.