GÜNCEL

CHP'den İzmir Körfezi için 15 milyarlık eylem planı! Bozoğlu'ndan çarpıcı açıklamalar

İzmir Körfezi'nde kötü koku ve balık ölümleri devam ederken CHP kente sorunları çözmek için heyet gönderdi. İzmir'e gelen heyette yer alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı Baran Bozoğlu Körfez'deki sorunu çözebilmek adına toplamda 15 milyar TL'lik yatırıma ihtiyaç olduğunu vurgularken Bozoğlu finansman sorunlarını da anlattı.

Abone Ol

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri ve beraberinde kötü koku başta sahil şeridini etkisini alırken kent üzerinde büyük ölçüde etkili olmaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi ise İzmir Körfezi'nde yaşanan sorunlara ve çözüm eylem planına dair kente bir heyet gönderdi. Heyet bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüşme gerçekleştirecek. Heyette bulunan CHP'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı Baran Bozoğlu, İzmir Körfezi'ndeki mevcut sorunları ve atılacak adımları anlattı.


"KİRLİLİĞİN BÜYÜK BİR PAYI SANAYİ TESİSLERİNDEN KAYNAKLI"

İzmir Körfezi'ndeki sorun için Cumhuriyet Halk Partisi olarak çözüm sürecini başlattıkların ve gene merkezin konu ile hassasiyet ile ilgilendiğini belirten Bozoğlu, "Bu konu siyasiler tarafından konuşulmuyor" dedi. Bozoğlu bu tesislerin ilgili bakanlıklarca çok sıkı denetim altına alınması gerektiğini ve yaşanan bu durumun büyük bir payının sanayii tesislerinden kaynaklandığını  vurguladı. 


"BAKAN KURUM İLE DİYALOĞA AÇIĞIZ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın geçtiğimiz günlerde bir araya gelmesini hatırlatan Bozoğlu, bunu çok önemsediklerini ve diyaloğa açık olduklarını kaydetti.


AKARSULARA 'SÜREKLİ ATIKSU İZLEME SİSTEMİ' KURULMALI
Bozoğlu ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını bir an önce, İzmir Körfezi için harekete geçerek Gediz Nehri gibi sanayi atığı taşıyan akarsulara 'Sürekli Atıksu İzleme Sistemi' kurmaya ve kamuoyuna açık şekilde verileri paylaşmaya davet etti.

"İLLER BANKASI FİNANSAL DESTEK SAĞLAMIYOR"

İzmir Körfezi'ndeki en büyük sorunun kirliliğin getirdiği dip çamuru olduğunu anlatan Bozoğlu, bunun için finansal desteğin İller Bankası tarafından sağlanması gerektiğini vurgulayarak, "İller Bankası tarafından finansal destek sağlanmıyor" dedi.

ÇİĞLİ ARITMA TESISI'NDE DÖRDÜNCÜ ETAP İÇİN ÇALIŞMALAR HIZLANDI
Bozoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çiğli Arıtma Tesisi'nin dördüncü etap çalışmalarının hızlandırıldığını açıkladı. Ayrıca atık su ve yağmur suyu borularını ayırmak için kredi onayı beklediğini ifade eden Bozoğlu, kredinin onaylanması sonrası bu çalışmaların da hız kazanacağını aktardı.

İLLER BANKASI'NIN ARTIK KESİNTİ YAPMAMASI GEREKİYOR

İzmir'in turistik bir bölge olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turistlerden 'Konaklama Vergisi' aldığını ancak belediyelere bir pay aktarmadığını ve su ve kanalizasyon idaresinin ancak vatandaşın ödediği 'su paraları' ile ayakta kalmaya çalıştığını söyledi. Bozoğlu,"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu parayı belediyelere aktarması gerekiyor. İller Bankası'nın artık kesinti yapmaması gerekiyor. Yani bu paranın çözümünde finansal olarak belediyelerin sıkıştırılmaması gerekiyor" dedi

CHP'NİN ÇÖZÜM İÇİN EYLEM PLANI HAZIR

Konuya siyaset üstü yaklaşarak kamuoyunu adım adım bilgilendireceklerini söyleyen Baran Bozoğlu, "Öncelikle dip çamur temizliğinin yapılması gerekiyor. Bu Çevre Bakanlığının da eylem planında, biliyoruz. Öte yandan, arıtma tesilerimizin kapasitesi ve revizyon konusunda İZSU'nun çalışmaları başladı. Tabi bütçesi de az olduğu için en büyük problem finansman konusu. Bu konuda da ilgili kurumlarla görüşmeler devam ediyor belediyemizin. Eylem planımızın birinci maddesi bu. Yağmur ve atık su şebekelerinin ve kanalların temizlenmesi süreci başlayacak" dedi.

EKONOMİK PROBLEMLER EYLEM PLANLARINI SEKTEYE UĞRATTI!
İzmir Körfezi ile ilgili bakanlık ve belediyenin raporları olduğunu fakat ekonomik problemler nedeni ile eylem planlarının hayata geçirelemediğini ifade eden Bozak,"Küresel ısınma ile beraber mevcut kirlilik yükünün daha büyük bir hale dönüştüğünü görüyoruz. İklim Krizi olmasa bu kirliliği kaldırabilecek olan İzmir Körfezi bu krizle beraber artık kaldıramaz durumda. Hem belediyemizin hem bakanlıkların daha önce bir takım raporları olduklarını da biliyoruz. Ancak bu raporların eylem planların uygulanmasında ekonomik sıkıntılar nedeniyle problemler olduğunu gözlemliyoruz. Pandeminin yaşanmış olması, Türkiye'nin büyük bir ekonomik krizde olması yatırımları sekteye uğratıyor. Bu sıkıntıların arkasında da hükümetin yanlış uyguladığı ekonomik politikalar var" dedi


"SARAY'A DEĞİL KÖRFEZ'E BÜTÇE AYRILMASINI İSTİYORUZ"
İzmir Körfezi'nin şu anda acil olarak 4-5 milyar TL'lik 'Dip Çamuru Temizliği'ne ihtiyacı olduğunu daha sonra uzun vadede ise yaklaşık 10 milyar TL'lik 'Hava Sirkülasyonu' yatırımına ihtiyacı olduğunu kaydeden Bozoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık yaklaşık 1,24 milyar TL olduğunu anımsatarak, "Külliye olarak ifade edilen Saray'ın günlük faaliyetlere baktığımızda, sadece Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 3 aylık gideri İzmir Körfezi'nin acil sorunlarını çözülebilecek durumda. Saray'a değil Körfez'e bütçe ayrılmasını istiyoruz" dedi. (Oda TV)