Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP'de tüzük kurultayı heyecanı başladı. Kurultay delegeleri Sivas'ta gerçekleştirilen temsili kurultay başlangıcının ardından resmi kurultay için Ankara'da toplandı. İzmir'in kurultay delegeleri taslak tüzük metninde yer alan belediye çalışanlarının kongrelerde aday olamaması, önseçim ve genel merkez kotasının yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkartılmasını içeren maddelere ilişkin birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Maddeleri savunanlar ve karşı çıkanların değerlendirmeleri şöyle: 

Ismail Yetiskin Kapak

YETİŞKİN: “BELEDİYE BAŞKANI NE DERSE ÇALIŞAN DELEGE ONU YAPAR”

Seferihisar Belediye Başkanı ve Kurultay Delegesi İsmail Yetişkin, önseçimle maddesiyle ilgili “Genel Başkanımız nasıl istiyorsa bizim için hiç fark etmez. Genel Merkez ne diyorsa biz ona uyarız” dedi. Yetişkin, belediye çalışanlarının kongrelerde aday olmamasına ilişkin maddeyi onayladığını burguladı ve, “Hem belediye çalışanı olacaksınız, belediye başkanının çalışanı olacaksınız aynı zamanda da delegasyonun içine gireceksiniz. Böyle bir dünya yok! Ben de bir belediye başkanıyım. Belediye başkanı ne derse altındaki adama o adam onu yapar çünkü, delege olarak da onu yapar. Bence yerinde bir karar” açıklamasında bulundu.

Feridun Yilmazlar Parti Terbiyem Geregi Bagimsiz Aday Olmayacagim

YILMAZLAR: EN KÖTÜ ÖNSEÇİM ATAMADAN İYİDİR”

Beydağ Belediyesi önceki dönem Başkanı ve kurultay delegesi Feridun Yılmazlar: Önseçime ilişkin, “Kesinlikle önseçim ihtiyacı var. En kötü önseçim atamadan daha iyidir. Bu yüzden önseçim istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE ÇALIŞANI KONGREDE ADAY OLMAMALI”

Yılmazlar, “Belediye çalışanlarının kongrelerde aday olamaması hususuna olumlu bakıyorum. Daha önce de örnekleri yaşandı. Uygun olmuyor. İlçe başkanı oluyor arkadaşımız ya da meclis üyesi oluyor ve yarın bu arkadaşla sıkıntı oluyor. Bu sebeple taslak tüzükteki madde çok yerinde” dedi.

Erturk Capin Dan Carpici Iddia

ÇAPIN: “2 BİN AKTİF ÜYEMİZ BELEDİYE ÇALIŞANI”

Bornova İlçe Başkanı ve Kurultay Delegesi Ertürk Çapın, “Belediye çalışanlarının delege olmaması konusuna karşıyım. Bornova’nın 18 bin üyesi var, aktif siyaset yapan 2 bin kişinin bin tanesi Büyükşehir’de, bin tanesi Bornova’da çalışıyor. Bu insanları miting oluyor götürüyorsunuz, sandıklara götürüyoruz. Kimi bulacağız! Aktif siyaset yapan herkes belediyelerde çalışıyor, biz kimi bulacağız? Bu insanları partiden soğutursunuz bu maddeyle, o yüzden ben karşıyım.

“İDUĞ 73 KİŞİYİ İŞE ALDI AMA KONGREYİ KAYBETTİ”

Çapın, “Belediye Başkanları örgütü yönlendirmesin diye düşünülmüş olabilir ama benim ilçe başkanlığım sürecinde Mustafa İduğ 73 kişiyi işe aldı ama kongreyi kaybetti. Yani bu o kadar basit bir olay değil. O kadar insan işe alındı ama kongreyi yine ben aldım. Herkesin anayasal hakkı siyaset yapmak. Belediye çalışıyor diye insan partisi için görev yapamayacak mı? Bunları hepsi aktif üyelerimiz bizim. Benim ilçemde 24 yöneticim var, bugün bu tüzük maddesi uygulansa 4 kişi kalacağız. Önümüzdeki sene uygulanacak ama düşünün 4 kişi kalıyor. Bizim yönetimimizdeki arkadaşlarımız yıllardır siyaset yapan insanlar” ifadelerini kullandı.

Nejat Bozkurt 2

BOZKURT: “ÖRGÜT DEĞİL HAKİM DENETİMİNDE ÖNSEÇİM”

Tire İlçe Başkanı ve kurultay delegesi Nejat Bozkurt, örgüt denetiminde değil hakim denetiminde önseçime vurgu yaparak, “En önemlisi bence hakim nezaretinde önseçim yapılması. Bir de örgüt nezaretinde yapılan bir önseçim var. Geçmiş dönemlere bakarsanız örgüt temayül veya eğilim yoklaması yapıldı ama genel merkez nezdinde dikkate pek alındığını ben görmedim. Yani birinci sıraya giren kişilerin yerinin verilip verilmediğine ilişkin tereddütler vardı. Ben aslında önseçimin hakim nezaretinde yapılması taraftarıyım. Çünkü hakim nezaretinde önseçimin yukarıda bir değişikliğe uğrayacağını sanmıyorum. Buna örgüt karşı çıkar diye düşünüyorum” dedi.

“ÖRGTÜN KABUL ETMEDİĞİ KİŞİ YUKARIDAN YAZILMAMALI”

“Örgüt nezaretinde yapılan seçimlerde ilçe örgütünün biraz ağırlığı oluyor” diyen Bozkurt, “Bir itiraz geldiğinde ilçe cevap veriyor ve itiraz il başkanlığına gidiyor. Bizde örgütlenme modeli delege, ilçe başkanı, il başkanı ve yukarı gidiyor. Bu yine tersinden giden bir halka. Önseçime girecek milletvekilinin tekrardan değerlendirilmesi doğru değil. Ya ‘Ben merkez yoklamasına gireceğim’ diyecek ya da önseçime gidecek ve sonuca razı olacak. Örgütün kabul etmediği kişinin yukarıdan yazılması doğru değil” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 15 KOTASI DOĞRU DEĞİL”

Genel merkez kotasının yüzde 15’e çıkartılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Bozkurt, “Bizim genel merkezimin kotasını yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkartması da doğru değil. Bülent Ecevit bile 1979’daki tüzükte yüzde 2 – 3 oranını kullandı. Mutlaka merkez ataması yapılmalı, siyasetle bağı olmayan iyi bir eğitimci, mali müşavir, ekonomiste ihtiyaç olabilir. Bunlar mutlaka alınmalı ama yüzde 5 bile çok, bunu yüzde 15’e çıkartmak demek 90 milletvekili yapıyor. Çok büyük bir oran ve doğru değil diye düşünüyorum. Önseçim örgüte dinamizm getiriyor” dedi.

“ÇALIŞANLAR KURULTAYDA BELEDİYELERDEN BASKI GÖRDÜ”

Bozkurt, belediye çalışanlarının kongrelerde aday olamamasına ilişkin maddeye ise destek vererek, “Ben genellikle belediyede çalışanlarının delege olmasını istemiyordum, bunun da gerekçesi olağanüstü kongrede büyük baskılar gördü arkadaşlar belediyeden. Siyasette bir yere bağımlıysanız ekonomik olarak, ekonomik özgürlüğünüz yoksa oy verme özgürlüğünüz olmuyor. Bu da doğru bir şey. Ben bunu doğru olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

Ekicnanydk

AKSOY: “ÖNCELİK ÖNSEÇİMİN GEÇMESİ”

Kurultay Delegesi Ekincan Aksoy, önseçime ilişkin, “Ama’sız, fakat’sız, tartışmasız önseçim olmalı. Bu örgütün de talebi. Herkesin böyle bir beklentisi var. Bence bu kurultay bu beklentiye cevap verecek. Bugün önseçim kararı alınır, ileride belki şekil değiştirir, formüle edilir ama bugün önseçimin geçmesi bizim için kazanımdır. A’sı B olur bu ilerleyen süreçte şekillenir ama öncelik önseçimin geçmesidir” değerlendirmesinde bulundu.

“ÇALIŞANLARIN ADAY OLMASI HAKTIR”

Aksoy, belediye çalışanlarının kongrelerde aday olamamasına ilişkin ise, “Sonuçta siyaset hayatımızın her alanında. Yasal olarak bir engel bulunmadığı için bizim oraya bir engel getirmememiz tartışamaya açık. Bu arkadaşlar gün geliyor seçim için bayrak asıyor, broşür dağıtıyor, aktif siyasette yer alıyor ve delege de oluyor. Olmaları da hak diye düşünüyorum” yorumunu yaptı.

Kasim Ozkan 1

ÖZKAN: “BELEDİYE ÇALIŞANLARINA KISITLAMA DOĞRU OLMAZ”

Gaziemir İlçe Başkanı ve Kurultay Delegesi Kasım Özkan, “Biz ilçe ve il örgütleri olarak görüş ve düşüncelerimizi genel merkezimize ilettik. Bu yoğurulacak, sağlıklı, demokratikleşmeye açık bir tüzük çıkacak. Ezbere konuşmak doğru olmaz. Belediye çalışanların kongrelerde aday olamayacağına ilişkin, genel başkanımız 'Ben öyle bir şey söylemedim' dedi. Belediyede çalışıyor diye delege olamaz diye bir şey yanlış. Partiliyse, emek veriyorsa, çalışıyorsa kongrelerde aday olmasında sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Zaten bu ayağa yere basan bir şey değil, genel başkanımızın böyle bir şey söylemediğini ifade ettiğini duydum. Olabilir, ‘insanlar fabrikada, belediyede çalışıyor’ diyerek bir kısıtlama getirmek doğru olmaz” dedi.

Izmir Buca Belediye Baskani Kim Buca Belediye 13883449 4173 Amp

KILIÇ: “BELEDİYE İŞÇİLERİNİN SİYASET YAPMAMASI BİZDE YARA AÇAR”

Buca Belediyesi önceki dönem başkanı ve kurultay delegesi Erhan Kılıç, belediye çalışanlarını kapsayan maddeyi çok doğru bulmadığını anlatarak, “Çünkü bu partinin en ana noktalarından, omurgalarından bir tanesi işçiler. İşçilerin siyasette yer almaması bize yara açar. O yüzden çok olumlu bulmuyorum” açıklamasında bulundu. Kılıç, “Önseçim belki her ilçede uygulanamayabilir ama kararı örgüt vermeli. Bizleri bir yere getiren örgüttür. Bazen üye ve delegasyon yapısıyla ilgili sorun yaşanabiliyor, bu kapsamda da çalışma yapılmalı. Belki önseçim tüm üyeler bazında yapılabilir, nitelikli üyelik de önemli. Nitelikli üyelikle ilgili çalışma olduğunu da biliyorum. Bunlar olduğu takdirde önseçim olması gereken, partimizi başarıya götürecek unsurlardan bir tanesi” diye konuştu.

Sozupek Karayolu Alt Ve Ust Gecitler Icin 70 Milyon Ayrildi 7279

“SÖZÜPEK: “YÜZDE 15 KOTA İKTİDARA GİDERKEN OLABİLİR”

Karabağlar İlçe Başkanı ve kurultay delegesi Bülent Sözüpek, “Ben her zaman önseçimden yanayım, kota genel merkezin tercihidir. Önseçim yapılması gerektiğini doğru buluyorum. Genel başkanın, genel merkezin yüzde 15 kotası var, bu da iktidara giderken olması gereken bir şey. Yani 2 bölgede 2 – 2 oluyor” diye konuştu. Sözüpek, belediye çalışanlarıyla ilgili maddeyi ise gerçek tüzükte görmediği için değerlendiremeyeceğini kaydetti.

14 Didem Gultekin Chp1-2

GÜLTEKİN: “ÖNSEÇİMDEN YANAYIM”

Bayraklı İlçe Başkanı Kurultay Delegesi Didem Gültekin, önseçimi desteklediğini anlatarak, “Ben her şartta önseçimin olmasından yanayım. Örgüt karar merci olmalı. Ama önseçimden çıkamayan bir bireyin genel merkez kontenjanını kullanmayacak olması doğru bir adım” dedi.

“KENDİ İÇİNDE ÇELİŞEN BİR DURUM”

Gültekin belediye çalışanlarının kongrelerde aday olamayacağına ilişkin tüzük maddesi için ise, “Belediye çalışanlarının kongrelerde aday olamayacağı söyleniyor ama önümüzde somut bir şey yok. Maddenin nasıl geldiğine bakmak lazım. Kimsenin siyaset yapma hakkını elinden alamayız. Bunun artıları da olabilir ama eksileri de olabilir. Belediye çalışanının siyaset yapma hakkını elinden almış oluyoruz. Bu aslında kendi içinde çelişen bir duruma sebebiyet verir. Ancak tabi ki oradan konsolide etme yolunda da doğru bir adım aslında. Bakış açısına göre değişebilir bir kavram bu” ifadelerini kullandı.

Chp Menemen Omer Guney

GÜNEY: “2 TARAFI DA HAKLI BULUYORUM”

Menemen önceki ilçe başkanı ve kurultay delegesi Ömer Güney, belediye çalışanlarını kapsayan maddeye ilişkin, “Tartışma var, 2 türlü de görüş var. Bunlardan biri; insanların seçme ve seçilme hakkına engel olur mu düşüncesi. Bunu da saygıyla karşılıyorum ama belediyede çalışan arkadaşların, il yönetimi gibi süreçlerde olması farklı bir durum ortaya koyuyor. Örgüt belediyenin üstünde. İlçe yöneticisi olan belediye başkanının üstünde ama belediye çalışanı… Bu da farklı bir durum ortaya koyuyor. Bu noktada ben tartışmaları izleyeceğim, birçok fikir beyan edilecek ve benim de kanaatim oluşacak. Şu an her 2 tarafı da haklı buluyorum kendine göre” dedi.

“ÖNSEÇİM MADDESİ BEKLENTİMİ KARŞILIYOR”

Güney önseçime yönelik ise, “Önseçim örgütün en çok istediği şey. Herkesin, bütün toplantılarda söylediği ortak kanaat önseçim. Ben de önseçim taraftarıyım. Tabi ki genel merkezin de bir kontenjanı olmalı. Benim düşüncem; önseçimden çıkan arkadaş kimse birinci sırada olmalı. Genel merkez onun arkasında belli bir kontenjan kullansın. Dolayısıyla bu madde benim beklentimi karşılıyor” açıklamasında bulundu.

2D163B95 1Cb4 4549 Bbf4 D6Dc6B6Eb409

GÜÇLÜ: “PARTİ ÜYELERİMİZİN BİRÇOĞU BELEDİYE ÇALIŞANI”

Karşıyaka İlçe Başkanı ve kurultay delegesi Levent Güçlü, belediye çalışanları için “Zaten parti üyelerimizin birçoğu belediye çalışanı, belediyeler İzmir’de ve birçok yerde bizde olduğu için. Nasıl bir görüş bildirecekler, nasıl bir oylamaya girecek bilmiyorum ama bence partinin içinde olan siyaset yapan herkesin hakkıdır delege olmak. Delege olabilmek için tek yeterlilik parti üyesi olmak. Bu sebeple parti üyesi olmak yeterli bence” derken, önseçim kapsamında da, “Önseçimle ilgili; kesinlikle olmalı. Bence örgütünde denetiminde olması yeterli. Biz daha önce de yaptık. Bir yeterlilik gerekiyor bence, önseçime gireceklerin daha önce partide görev yapmış olmaları ya da 1 dönem delege olmuş olmaları gibi kıstasların konulması gerekiyor bence. Belli bir süre ara vermeden partide üye kalmış olmaları lazım diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Chp Buca Ilce Baskani Hacer Tas

TAŞ: “ÖNSEÇİM OLMALI”

Meclis üyesi ve kurultay delegesi Hacer Taş Gültepe, önseçimle ilgili soruları yanıtlayarak, “En kötüsü bile makbuldür ancak burada bahsettiğimiz eğilim yoklaması değil. Tabi ki genel merkez bir denge sağlayacaktır, kontenjanını kullanarak isimler ekleyecektir, çıkan sonuç bazen adaylardaki nitelikler noktasında beklentileri karşılamayabiliyor. O açık da genel merkez tarafından tamamlanacak, normali de bu. Benim görüşüm önseçim olmalı yönünde” dedi.

“KİMSENİN SİYASET YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNE GEÇMEYİ DOĞRU BULMAM”

Gültepe belediye çalışanlarına ilişkin, “Benim onayladığım bir durum değil bu. Kimsenin siyaset yapma özgürlüğünün önüne geçmeyi doğru bulmam. Bu konuşulur, ne sebeplerle bu yazıldı, bunları dinlemek lazım” ifadelerine yer verdi.