YEREL POLİTİKA

CHP Büyükşehir adayı Tugay'dan seçim vaatleri: Toplu ulaşım ücretleri düşecek

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir'in trafiğinden, ulaşımına, çevre sorunlarından, sosyal desteklere kadar birçok alanda proje başlıklarını açıkladı.

Abone Ol

GÜNDEME BAKIŞ - CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmirlilerin başlıca şikayetleri olan trafik, toplu ulaşım ve su ücretlerine ilişkin açıklamalarda bulunarak, projelerini anlatmıştı. Tugay, artan enflasyon ve ekonomik koşullar nedeniyle yaşam şartları günden güne kötüye giden vatandaşlar için de barınmadan beslenmeye, eğitimden sağlığa birçok projesinin hazır olduğunu aktarmıştı

CHP’nin İzmir Büyükşehir adayı Tugay ilk röportajını Gündeme Bakış’a verdi: İzmir için daha ileriye! CHP’nin İzmir Büyükşehir adayı Tugay ilk röportajını Gündeme Bakış’a verdi: İzmir için daha ileriye!

İŞTE O VAATLER 

Gündeme Bakış'ın aday adayı iken sorularını yanıtlayan Tugay, şunları söylemişti:

"İZMİR'İN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN EKİP OLUŞTURDUK"

 "Ben de tabi ki Karşıyaka'da bazı sorunlar yaşadım, bu sorunların bazıları ilçe belediye olarak benim yetkimdeydi ve müdahale ettim. Bazı sorunlar bizi aşan sorunlardı, bir kısmı İzBB bir kısmı da başka kurumlarla ilgiliydi. Yaşadığımız her sorun bizi üzüyordu ve bunlarla ilgili ne yapabiliriz diye çokça düşündüğümüz bir süreç oldu. Geçen 5 yılda Karşıyaka'da yapılması gereken yollar, düzenlemeler, üst geçitler, altgeçit konularında birçok öneri Büyükşehir'e bizden gitti. Bunların bir kısmı yapıldı, bir kısmı da sıraya kondu, yapılmayı bekliyordu. Buradan gelen belediyecilik deneyimiyle, genel çerçevede bilgim ve hazırlığım var. Bütün İzmir'den bahsedince, onunla ilgili hazırlık yapmak gerektiğini de biliyorduk. Uzmanların da içinde olduğu bir ekip oluşturduk, 1 aydır İzmir'in sorunları ve o sorunların çözümleriyle ilgili çalışıyoruz"

"MASTER PLANDA YAPILMAYI BEKLEYEN ÇOK İŞ VAR"

"Bugün sorun olarak adlandırdığımız her şeyi; ulaşım, altyapı, su ve kanalizasyon işleri, körfez temizliği, koku problemi, çevre sorunları ve planlama başlıkları altında topladık. Bunların hepsiyle ilgili planlarımız hazır. Tabi ki yönetimi devralmadan bazı şeyleri yapma şansınız yok. İzmir'in ulaşım master planı var. Bu planda yapılmayı bekleyen pek çok iş var, bir kısmı yapılmakta, bir kısmı da beklemekte. Burada önceliklerimiz değişebilir, ertelenmiş bazı şeyleri öne alabiliriz ya da ulaşım master planını bir miktar revize edebiliriz. Şehrin gelişimiyle birlikte yeni ortaya çıkmış problemler yol gösteri olacak, bundan dolayı kararlar değişebilir. Çünkü yapılan plan yaklaşık 7 yıl önce yapılmış. Değerlendirmemiz lazım; her şeyin çözümü var" 

"KORDON'U SU BASMAMASI İÇİN NE YAPACAĞIMIZI BİLİYORUZ"

Kordon'u su basmaması için ne yapacağımızı biliyoruz. Deniz tarafından su gelmesi halinde onun drenaj sistemi ve pompa istasyonunu yaptığınızda bu sorun çözülecektir.

"YOL GENİŞLETMELERİ, KAVŞAK DÜZENLEMELERİ YAPILACAK"

Ulaşımın sıkıştığı noktalarda yol düzenlemeleri, yol genişletmeleri, kavşak düzenlemeleri yapılacaktır. Raylı sistemler şehri trafiğini en fazla rahatlatacak projeler.

"TOPLU ULAŞIMDA AKSAYAN HER NOKTAYA MÜDAHALE EDECEĞİM"

Mecbur olmayan vatandaşın toplu ulaşımı tercih etmediği, toplu ulaşım ücretlerinin çok yüksek olması, 90 dakika içindeki aktarmanın kalkması, toplu taşımalarda insanların sıkışık ve zor koşullarda seyahat etmesi, su faturaların elektrik faturalarından daha yüksek geldiği yönündeki vatandaş şikayetlerini de yanıtlayan Tugay şunları kaydetti:

Sorunu gördükten sonra çözümü de bildikten sonra hallolur. Sefer sayılarının artırılması, olası arıza nedenlerinin önceden görülüp önlem alınması, tren sayılarının artırılmasıyla bu sorun düzelecek zaten. Bazı şeyleri mevcut yönetimle farklı açılardan görüyor olabiliriz, bunu onları eleştirmek adına söylemiyorum, ben mesela üstgeçitlerdeki yürüyen merdivenlerin ve asansörlerin sıkça bozulduğunu biliyorum. Bununla ilgili çok şikayet geliyor. Bu konuda mutlaka ayrı ekip kurulması gerektiğini, günlük sık kontroller yapılması ve problem olduğunda hemen müdahale edilmesi gerektiğini biliyorum. Bu benim belediyecilik anlayışımda doğru olan şey. Metro, İZBAN'daki yürüyen merdivenler ve asansörlede aksama olmamalı. Otobüste, raylı sistemde saatlere titizlikle uyulması lazım. Bu konuda aksayan her noktaya müdahale edeceğim.

"ÇEVİK BELEDİYECİLİĞİ DEVREYE SOKACAĞIZ"

Ulaşım, çevre sorunları, altyapı sorunları, planlama, kentsel dönüşüm, içme suyu, kirli suyun arıtılması konularında ayakları yere basan yol haritası çiziyoruz. İlk 6 ay için, 180 gün için acil belediyecilik hizmetlerimizi devreye sokacağımız bir dönem olacak. Biz buna 'Çevik belediyecilik' ismini verdik. Ardından orta ve uzun vadeli planlarımızla herkesin daha rahat yaşayacağı, huzur bulacağı alt ve üst yapı planları oluşturacağız. 5 sene içinde İzmir çok rahatlayacak.

"İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞMAK İÇİN SAHA ENVANTER ÇALIŞMASI YAPTIK"

Yüksek enflasyon, artan yoksulluk ve işsizlik muhtaç insan sayımızı çok artırdı. Bizler insanların kamu olanaklarından eşit yararlanması için sessiz sedasız çokça çalışma yaptık. Ancak dezavantajlı gördüğümüz kesimler, ihmal edildiğini düşündüğümü kesimlerle ilgili özel çalışmalar yaptık. İleri yaştaki vatandaşlarımızı, küçük yaşta ama ailesi yoksul çocuklarımızı, engelli vatandaşlarımızı, romanlarımızı daha fazla gözetmeye çalıştık. Doğru olan herkesin iş sahibi olması ve kendi ayaklarının üstünde durmasıdır. İlçe belediye olarak bu anlamda çok gücümüz yok, Büyükşehir belediyesinin bu konuda daha fazla şey yapabileceğini düşünüyorum. Girişimcilik merkezi, teknoloji geliştirme merkezi, kadın kooperatiflerimizle, STK'larımızın çalışmalarını destekleyerek, gençlerin nitelikli çalışanlar haline dönüşmesi için eğitimlerine verdiğimiz desteklerle olabildiğince insanların iş ve gelir sahibi olmalarını sağlamaya çalıştık. Üretici pazarlarımız, kadın üretici pazarlarımız, ikinci el pazarlarımız, çocuklarımıza bisiklet ve kırtasiye dağıtımlarımız devam etti. Çok sayıda sosyal yardım yaptık. Gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için saha envanter çalışması yaptık. Kapı kapı gezip insanlarımızın durumunu soran, ihtiyaçlarını ögrenen ekiplerimiz var, sürekli çalışıyorlar. Onların talepleri doğrultusunda da yapılması gerekeni yapmaya çalışıyoruz.

"BARINMA KRİZİNİ ÇÖZMEK İÇİN KONUT ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUM"

Her geçen gün alım gücü düşüyor, barınma problemi çok arttı. Beslenme problemleri oluşuyor. Bunlarla ilgili daha üst ölçekli çalışmalar yapılması gerekiyor. Ücretli, maaşla geçinen kesimin ev sahibi olmalarına yardımcı olmamız lazım. İzmir'in bu konuda tecrübesi var, daha önceden Ege-Koop deneyimimiz var. Pek çok sayıda insan o proje ile ev sahibi oldu. Buna benzer çalışmaları yapabileceğimize inanıyorum. İzBB Başkanı olursam önümüzdeki 5 yılda 25 bin ila 50 bin arasında bu şekilde konut üretmeyi hedefliyoruz. Bunun yapılabilmesi için gerekli şartları biliyorum, bize 25 binlik yeni bir plan gerekiyor. Bu çerçevede doğaya zarar vermeden, doğal kaynaklarımızı yok etmeden, çevre sorunları yaratmadan, tarım alanlarımızı kaybetmeden, yeni yerleşim alanları belirleyebilir, altyapı ve ulaşım çalışmalarını yapabilir ve ardından da orada yerleşim sağlayabiliriz. Bunun için tanımlanmış alanlar var, yeni tanımlanabilecek alanlar da var. Bu bir planlama konusu. Barınma problemiyle önemli ölçüde bu şekilde başa çıkabiliriz.

"DÜŞKÜNLER EVİNİN KAPASİTESİ ARTIRILMALI"

Bunun yanı sıra İzmir'de kimsenin sokakta yatmaması için de tesislerimiz olmalı. Mevcut düşkünler evinin kapasitesinin artırılması, aşevlerinin sayısının artırılması gerekiyor. İhtiyaç duyan insanlara günde 2 öğün yemek verebilen bir belediye olmamız gerekiyor. İstanbul'daki gibi kent lokantaları uygulamasını İzmir'e taşımalıyız. İnsanların uygun fiyatlı beslenebilecekleri tesislerimiz olmalı.

"DEZAVANTAJLI BÖLGELERDEKİ  KANTİNLERİNE TALİP OLACAĞIM"

Bir fikrim daha var, özellikle dezavantajlı bölgelerdeki okulların kantinlerini, belediyenin kendi şirketleri üzerinden işletebileceğini düşünüyorum. Böyle bir taliplik içinde olacağım. Eğer kabul edilirse oralarda çocuklarımızın düşük fiyatlı ve sağlıklı ürünlerin satışının yapılmasını sağlayacağım. Bunlar sosyal destek çalışmalarımızdan bazıları olacak.

"TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZE YAKIN SEMBOLİK ÜCRETLE HİZMET VERMELİ"

Toplu ulaşımı ücretsiz hale getirebileceğimiz ya da tamamen sembolik ücretlere dönüştürebileceğimiz bir noktaya gitmeliyiz. Mümkünse insanlar ya hiç ödememeli, kanunen ödenmesi söz konusu bunun için de belirlenebilecek en düşük rakamlarla insanlara hizmet vermeli, bunu hedefleyerek çalışmalıyız.

"SU FATURALARI YA DÜŞECEK YA DA 2 YIL YENİ ZAM YAPILMAYACAK"

Su faturaları ile ilgili bir problem olduğunun farkındayım, bundan rahatsız da oluyorum. Şunu taahhüt ederim; su fiyatlarını kademeli olarak düşürebilir, düşüremiyorsak önümüzdeki 2 yıl içinde zam yapmamayı vadederim. Belli miktarda suyu kullanma ihtiyacı temel ihtiyaçtır. Temel ihtiyaç rakamını çok düşük tutmalıyız. Su fiyatının düşürülmesi alanında kayıp kaçakların önlenmesi için daha hızlı hareket edebiliriz, otomasyonlarla, akıllı, yapay zeka uygulamalarıyla maliyetleri düşürüp verimliliği artırabiliriz. Altyapı yatırımlarının da sübvansiyonlarla sağlanabileceğini düşünüyorum.

"BELEDİYE ŞİRKET YÖNETİR GİBİ YÖNETİLMEZ"

Bizler sosyal demokrat insanlarız. Sosyal demokrat anlayışta belediyeler şirket yönetir gibi yönetilmez. Belediyeler kar etmek için çalışan kurumlar değildir. Kaynakları zaten kamudan, insanlarımızın ödediği vergilerden sağlanıyor. Toplumumuzun özellikle bazı kesimlerinin, sosyal açıdan desteğe ihtiyacı olan kesimleri gözetmek için bütçeden hak ettikleri payı ayırıp, doğru desteği yapmalıyız. Bir koli hazırlamak, o koliyi belli zamanlarda dağıtmaktan bahsetmiyorum. Gerçekten kimin neye ihtiyacı varsa ona yönelik çalışma yapılmalı. Barınma ve beslenme sorunuyla ilgili çok etkili çalışma yapmak gerekiyor.

"DOĞRU NOKTALARA DOĞRU HİZMETLER GÖTÜRDÜK"

Toplu ulaşım, su kullanımı konularında belediyenin belirlediği tarifeler en düşük seviyeden belirlenmeli. Bir yerden tasarruf edilecekse bu başka alanlar olmalı. Bütçe disiplini ile kaynakların ayrırabileceğini biliyorum. Bunu Karşıyaka Belediyesi'nde de başka yerlerde de yaptık. Karşıyaka Belediyesinde borçla başladık, pandemi, deprem, sel yaşadık. Bunlara rağmen çok başarılı pek çok iş yaptık İnsanlarımıza, doğru noktalara doğru hizmetleri götürdük. Aynısını İzBB'de de yapacağım.  

"İZMİR'İN TÜM SORUNLARINI ÇÖZEBİLİRİZ"

Ben üzerime düşen görevi yapmaya hazır olacağım. Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak Türkiye'nin çok iyi olmasını istiyoruz. Türkiye'deki bütün sorunların hallolmasını istiyoruz. Bunun için üzerimize düşen neyse yapmak istiyoruz. İzmirliler olarak, İzmir'imizin değerli kültürünü geliştirerek devam ettirmek, İzmir'in sıkıldığı sorunları da bir an önce gidermek istiyoruz. CHP'liler olarak bizler Cumhuriyeti kuran partiyiz. Cumhuriyete en çok sahip çıkma sorumluluğunu kendimizde hissediyoruz. Ülkemizin sıkıntılar yaşadığı böyle bir dönemde halkımızın yanında olmak istiyoruz. Bu duyguların etrafından hepimizi birleşmeye davet etmek istoruz. Talip olduğum görev İzmir'in belediye başkanlığı ise İzmir'i derleyip toplamak, birliği sağlamak, buradaki sorunları gidermek ve daha huzurlu, sıkıntısız, sosyal adaletin fazla sağlandığı uzun yıllardır var olan bir sürü problemi, Kültürpark'tan, İnciraltı'na, Balçova Arsa Mağdurlarından, Kiraz, Beydağ gibi alanların planlanmamış olmasına kadar ne varsa dokunulması gereken hepsine tek tek müdahale edip çözebiliriz. Bunlar inanmış bir ekibin yoğun çalışmasıyla, halkımızın da onlara destek olmasıyla çözülecek şeyler. İzmir , Ege bölgesine liderlik edebilir, Türkiye'ye, dünyaya örnek olabilir.