GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Körfezi’ndeki balık ölümleriyle başlayan tartışma Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın açıklamasıyla farklı bir boyut kazandı. Tugay;  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmit Körfezi’nde yaptığı çalışmaya dikkat çekerek, “Sirkülasyon kanalı ve navigasyon kanalıyla ilgili 5 yıllık süreçte bu konuda bir çalışma olmadı. Bu çalışmayı yapmakla yükümlü olan kurum İzmir Büyükşehir Belediyesi değil ancak iç ve orta Körfez’e gelen bir damla suyun bütün Körfez’i akıntıyla gezmesinin aylar sürdüğünü herkesin bilmesi lazım. İç Körfez’imiz ve orta Körfez’imiz maalesef suyun hareketsiz olduğu, akımın neredeyse olmadığı yerler. O yüzden kendini temizleyemiyor. Bunu yapabilmesi için sirkülasyon kanalına ve navigasyon kanalına ihtiyacımız olduğu kesin. Bu iki kanalın yapımı yüksek maliyetli ve teknik olarak zor işler. Büyükşehir olarak burada alabildiğimiz kadar sorumluluğu üzerimize almaya hazırız. Aynı Kocaeli’de dip taramasında yaptığı gibi bakanlığımızın bu konuda sorumluluk almasını bekliyoruz. Her türlü işbirliğine hazırız” dedi.

BAKANLIK’TAN BÜYÜK DESTEK

Gündeme Bakış; Bakanlığın İzmit Körfezi’nde yaptığı çalışmayı mercek altına aldı. Bakanlık; İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile çalıştı. Bakanlık; 5.5 milyarlık projenin 4 milyar TL’sini karşıladı.

2 MAYIS 2023’TEN BU YANA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında hayata geçirilen "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" doğrultusunda 2 Mayıs 2023'ten bu yana İzmit Körfezi'nin doğu yakasında dip çamuru temizliği yapılmaya başlandı. İzmit Körfezi'nde biyoçeşitliliğin korunması amacıyla başlatılan çalışmalar çerçevesinde 1 yılda denizden 500 bin metreküp dip çamuru çekilerek 50 hektarlık alan temizlendi, 250 olimpik havuzu doldurabilecek 35 bin kamyon çamur taşındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmit Körfezi'nden 8 milyon ton çamurun temizleneceğini belirterek, "Körfez'imizin dipten dirilişine vesile olacak bu çalışmayla deniz ekosistemini koruma altına alacağız. Böylelikle sadece Kocaeli'miz değil, emin olun tüm Marmara'mız tertemiz hale gelecek” açıklamasında bulundu.

SIRA İZMİR KÖRFEZİNE NE ZAMAN GELECEK

Bakanlığın; İzmit Körfezi’nde yaptığı çalışma takdir toplarken benzer çalışmanın İzmir Körfezi’nde ne zaman yapılacağı merak konusu. İzmirliler, “Sıra İzmir'i ne zaman gelecek?” diye soruyor.

ALG PATLAMALARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin basına servis ettiği bir basın bülteninde şu ifadelere yer verildi:

İzmit Körfezi’nin doğu baseninde geçmiş yıllardan günümüze, gerek akıntılar, gerek yüzeysel sular ve gerekse insan faaliyetleri vasıtası ile dip çamuru birikmesi olmuştu. Biriken dip çamuru ile ilgili olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından TÜBİTAK MAM ve İstanbul Üniversitesine yaptırılan çalışmalarda; dip çamurunun, su sirkülasyonu azaltarak, özellikle lodos vb. meteorolojik olaylarda koku ve bulanıklığa sebep olmakta ve ayrıca hem biyolojik olayları tetiklemekte (alg patlamaları) hem de çözünmüş oksijeni tüketerek deniz ekosistemi için olumsuz çevresel koşulları oluşturduğu belirtilmişti. Ayrıca bununla birlikte Marmara Denizi’nde yaşanan ve tüm ekosistemi olumsuz olarak etkileyen müsilajın oluşumunu tetiklediği ortaya konulmuştu”