YEREL YÖNETİMLER

Büyükşehir'de İZBETON atışması... Yetki devri komisyona iade!

İZBETON'un kentsel dönüşüm ve bina yapım işi alanındaki yetkileri Ege Şehir Planlama AŞ ile Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'na devredilmesine ilişkin önerge komisyonlara geri yolandı.

Abone Ol

Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) meclis gündemine yine İZBETON damga vurdu. İzBB’nin iştiraki İZBETON AŞ’nin yetkisine verilen kentsel dönüşüm ve konut yapımı gibi işlerin yine İzBB iştiraki olan Ege Şehir Planlama AŞ’ye devredilmesi ve İZBETON’un asli görevleri olan yol yapımı ile asfalt dökümü kapsamında faaliyet göstermesini kapsayan önerge meclis gündemine geldi. Tartışmalara neden olan önerge ilgili komisyonlara geri gönderildi. Önerge tekrar meclis gündemine gelecek. 

KOCABAŞ: “BU İNŞAATLAR BİTMEZ!”

Gündem maddesine yönelik konuşan ve aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan AK Partili Kocabaş, “İzmir'de 30 Ekim 2020'de 117 vatandaşımızı kaybettiğimiz bir deprem yaşadık. Bu deprem 6,6 şiddetinde 15 saniye süren bir depremdi. Biz ülkemizde 11 ilimizi kapsayan  yaklaşık bir Almanya'nın yüz ölçümüne eş değer bir bölgeye denk gelecek depremi de 6 Şubat'ta yaşadık. Bu depremler 7,7 ve 7,6 şiddetinde biri 65 biri de 45 saniye süren depremlerdi. Özellikle şiddeti ve sürelerini de söyledim ki, oluşan hasarın büyüklüğünü anlaşılsın. Teknik bilgileri de paylaşsak 50 bin vatandaşımızı kaybettiğimiz bu depremde ülkemiz büyük bir felaket yaşadı. Deprem bizim ülkemizin önemli bir gerçeği. Biz bu gerçekle yaşamak zorunda olduğumuzu bilerek hayatımızı ikame ediyoruz. Maalesef görüyoruz ki 25 yıldır bu şehri yöneten zihniyet kentsel dönüşümde geri kaldı. Şehirlerin yerel yönetimlerine önemli yetkiler verildi ancak yaşadığımız şehirde yetkiler doğru kullanılmadı. Bizler bir önceki dönemde kentsel dönüşümle alakalı yönetimin İZBETON şirketine bir yetki verildiğini ve İzBB'nin kurumsallığının kullanıldığı 4 etaplı inşaatlara şahit oldu. Ben bu 4 şantiyeye fiziksel olarak gittik. Bu şantiyelerin planlama dahilinde bitmesi gereken oranları ve gerçek oranlarını paylaşmak istiyorum. Uzundere'deki şantiye yüzde 46 seviyesinde olması gerekirsen yüzde 4 seviyesinde. Gaziemir'deki şantiye yüzde 80 seviyesinde olması gerekirken yüzde 9,5 seviyesinde. Üçüncü etap yüzde 99 seviyesinde olması gerekirken yüzde 19 seviyesinde. 4. etap ise yüzde 99 olması gerekirken yüzde 32 seviyesinde. Büyükşehir Belediyemizin logosunun geçtiği şantiye binaları önündeki panodan bahsetmek istiyorum. Yerel yönetimlerin kentsel dönüşümle ilgili lokomotif, öncü olma gibi görevleri vardır. Vatandaşlar yerel yönetimlere bakarlar ve bu çalışmaların ne kadar doğru gittiğini gördükten sonra onlarda binaları yenilemeye yönlenirler. 4. etapta işin teslim tarihi 3.1.2024 yazıyor. Bir vatandaş olarak bu binalarda çalışan işçi sayısıyla bitme şansı 3 yıl ya da 5 yıl. Bu inşaatlar bitmez. burada büyükşehrin eksikliği ve hatası var. İZBETON şirketinin internet sitesinde hizmetler butonu var. Bu hizmetlerde asfalt serim, yol bakım onarım, kentsel bakım onarım, ızgara ve baca yapımı, kentsel temizlik, otoyol korkulukları, okul ibadethane bakım ve temizlik hizmetleri olan olarak bir şirketin önceki dönemlerde bu şekilde bir faaliyetin içerisine girmesi yanlıştı" dedi.

AK PARTİLİ BOZTEPE: “BU İŞİ ORTAK AKILLA ÇÖZELİM”

AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise, “Biz birçok kez bu konuyu gündeme getirdik. İZBETON’un aslında yapacak işlerinin belli olduğunu söylemiştik. Geçmişte ‘İZBETON el atacak’ dendi ve biz de inşallah yaparsınız dedik ve herhangi bilgisi olmadığını da söyledik. O dönem Ege Şehir’i önermiştik. Bundan sonra Ege Şehir düşüncenizden ya vazgeçtiniz ya da nasıl yapılacağı düşünülecek. İnsanlar üç yıldır para ödüyorlar, bu konunun nasıl gideceğini de bilmiyoruz. Bu işlerde belediyenin logosu var bundan dolayı da ortak akıl ile bu işi çözelim. Bu insanlar çok mağdur. O dönem bu paralarla konut alabilirlerdi şimdi alamazlar” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ YILDIZ: “15 MİLYARLIK DEVASA SORUN”

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ise önergeye ilişkin açıklamasında, "Çok temel bir konu var. Bu sorunu şu an Büyükşehir Belediye yönetimi oluşturmadı. Ancak bu sorunun çözümğ Cemil Tugay'da, Büyükşehir Belediyesi'nde. Biz belediye şirketlerimizin asli konularına dönmesi gerektiğini söylemiştik. Bu anlamda gelen kararlara destek verdik. Ancak burada mesele maliyetli ve paydaşlarıyla çözüm bekleyen bir mesele. Seçim döneminde başkan İZBETON aslına dönecek dedi. Ege Şehir Planlamanın kentsel dönüşümü yürüteceğine de saygı duyuyoruz. Ancak böyle büyük bir sorunun nasıl olacağı, hangi yöntemlerin kullanılacağının ortaya çıkması gerekiyordu. Bugün başkanın 100. günü. Bir önceki başkan da 100 gün değerlendirmesi yapmış. 100 günü geçirdiğimiz dönemde yaklaşık 150 kooperatif üyesinden 3 milyara yakın para toplanmış. Yani iş dolandırıcılığa kadar gitmiş. Sahibinden.com'da kooperatifin içerisinde olan biri dairesini satıyor. Bu kooperatifi kuran başkanın nerede olduğu belli. Bitirmemiz gereken konut 4 bin. Hak sahibi insanlar 1700 kişi. 1500 de kooperatif mağdurları eklendi. Günün sonunda biz bunu bitireceğiz diyoruz. Çarşamba günü Grup Başkan Vekili, 'Karabağlar'da  ne yaptınız?' dedi. İnsan önce kendine ayna tutar bakar. Sen 3.  ve 4. etabı bitirememişsin ve günün sonunda kooperatif hikayesi atmışsın. İlana koymamışsın ama dönen yalana müdahale etmemişsin. Bugün ise müdahalenin yönetim kurulu başkanısın. Getirdiğiniz önerge yanlış. 'Ege Şehir ile devam edersek İZBETON yasaklı durumuna düşer' diye düşündüler. Bugün meclis önceki meclisin ürettiği sorunları çözmekle uğraşıyor. Bu hikayenin buraya geleceğini bas bas bağıran bir grup vardı. Belediyemizin 12 milyar lira kaynak ayırmak zorunda kaldığı bu sorunu, yine vatandaşın cebinden 3 milyar TL'nin buhar edildiği bu kooperatif rezaletinin ana sorumluları, başkanları bu kentte siyaset üretmeye çalışıyorlar. Bu sorun belediyenin kucağında kalmış 15 milyarlık bir devasa sorun" ifadelerini kullandı.

“KOMİSYON TOPLANTISINDA IŞIK GÖREMEDİK”

Yıldız, “Biz 90 dakika meselesinde olduğu gibi, S plaka sorunu olduğu gibi, memur kardeşlerimiz hakkında başkanın gösteremediği cesareti gösteren grup olduğumuz gibi bu meseleleri bütün boyutlarıyla tartışmaya hazırız. Bu kadar devasa bir sorun çalışılmadan getirilmiş. Nasıl çözülecek bilmiyoruz. Yaptığımız komisyon toplantılarında ışık göremedik. Çok açık söylüyorum; hala Sahibinden.com'a ilan veriliyor. Hala belediyemizin sorumluluğunda gözüken mülkiyetler satılıyor. Madem bu kooperatiflerle ilişki yok belediye suç duyurusunda bulunsun. Bu sorunu çok konuşacağız" dedi.

YILDIR: “EVRAKLAR BİZİ KORKUTMUYOR”

Eleştirilere yanıt veren Zafer Levent Yıldır, “İlgili bürokratlar konuyu çalışıyor.. Makul ve anlamlı sonuçlara doğru yönlenmek istiyoruz. İç denetçiler İZBETON’da çalışıyor, onlardan gelecek bilgiler doğrultusunda kaçındığımız, çekindiğimiz hiçbir şey yok, gereği yapılacak. Kaygı duyulmaması gerektiğini defalarca söyledik. Başkanımız, ‘iç denetçilere talimat verdim gerekiyorsa bana gelmeden savcılığa gidebilirler’ dedi. Evraklar bizi korkutmuyor gereğini yapabilecek güçte ve tıynetteyiz” dedi.

“NİYETİMİZ AÇIK YÖNÜMÜZ BELLİ”

Yıldır, “Ben diğer yerlerde yapılanları dillendirerek başka şeyleri haklı çıkaramaya çalışıyor gibi davranış içinde olmayı kendimize yakıştırmıyorum. Her yeni gelen veri, bilgi, çalışma bu yönde ne tarafa ilerlememiz gerektiği noktasında bize ışık tutacaktır. Yapılan eleştiriler bizi güçlendirir, bunlarla yıpranmamız söz konusu değildir, niyetimiz açık yönümüz bellidir” ifadelerini kullandı.