Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Aralık Ayı son meclis toplantısı Başkan Vekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi.

TUGAY’A KREDİ YETKİSİ

Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu olan İZSU Genel Müdürlüğünün 2025 Mali Yılı Bütçesinde kullanılmak amacıyla nakdi veya gayrinakdi kredi kullanmak üzere bankalardan 1 milyon TL tutarına kadar kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ve sözleşme imzalanmasına, İZSU Genel Müdürlüğünün kullanacağı kredilerle ilgili, kredi tutarı kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi adına müteselsil kefil olmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'a yetki verildi.

KARŞIYAKA’NIN YAPI STOKU İNCELENECEK

Afetlere hazır ve dirençli İzmir Vizyonumuz doğrultusunda Belediye Başkanlığımızca kentimizdeki mevcut yapı stoku envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesine yönelik Yapı Envanteri Çalışmaları yürütülüyor. Bu kapsamda; daha güvenli, dirençli ve yaşanabilir bir kent yaratmak amacıyla, Belediye Başkanlığı tarafından başlatılan Kentteki Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması Projesi kapsamında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi arasında Karşıyaka İlçesi Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması ve Yapı Güvenliğinin Deprem Riski Açısından Değerlendirilmesi Ortak Hizmet Projesi Protokolü imzalanacak.

EGE ŞEHİR’E SERMAYE ARTIRMI

İzBB iştiraki olan Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji Anonim Şirketinin aldığı karar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesinin, Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji Anonim Şirketi içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, toplam 206 milyon 900 bin TL'lik sermaye artırımından Belediyenin payına düşen 206 milyon 222 bin 412,86 TL'nin 6 milyon 900 bin TL'lik kısmı ayni olarak, kalan 199 milyon 322 bin 412,86 TL'lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi hususları oyçokluğu ile uygun bulundu.  

AK PARTİLİ YILDIZ: “GRİ YAPILANMA!”

Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, "Ege Şehir Planlama A.Ş'de nakit aktarımınız devam edecek gibi gözüküyor. Yeni kentsel dönüşüm modeli şirketi Ege Şehir Planlama olarak gözüküyor. Nasıl ilerleyeceği konusunda meclisin bilgilendirme talebini iletmiş olayım. Çiğli'de oybirliği ile verdiğimiz konut alanımız vardı. Buradaki sözleşme de feshedilmiş. Şirketin yapılanma ve işleyişi konusunda gri yapılanma olduğu kanaatindeyiz. Bir de biz Ege Şehir Planlama A.Ş'ye Menemen'de yük yükledik. Şu anda da nakit aktarımı yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

CHP’Lİ YETER: “KOOPERATİFTEN GECİKMELERİN GİDERİLMESİNİ İSTEDİK”

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Candaş Yeter, AK Partili Yıldız’a yanıt vererek, “Organizasyon değişikliği yapıldığı, Karşıyaka’da yapılacak mikro bölgeleme çalışmaları, Menemen’de sosyal konut çalışması bu şirkte tarafından yapılacaktır. Ana faaliyet konularını gerçekleştirmek için bu sermaye artışını uygun bulduk. Kooperatifle aramızdaki sözleşme de henüz fesh edilmedi, gecikmelerin giderilmesi, 300 iş gününde tamamlanması için noterden ihtarname gönderildi, beklenen sürede yine planların gerişinde kaldığı görülmüştür ve süreç devam etmektedir” dedi.

CHP’Lİ YILDIR: “TOPRAK BİZİM”

AK Partili Hüsnü Boztepe ise Büyükşehir tarafından yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ve kooperatifin devralınamayacağını kaydetti. AK Partili Boztepe’ye yanıt veren CHP Grup Başkan Vekili Levent Yıldır ise AK Parti'den gelen eleştirilere yanıt olarak, "Ortada hukuksuz bir durum yok aksine hukukun gereğini yapıyoruz. Bu inşaat yapımların durdurulması ile ilgili gelen bakanlık yazısının gereği olarak kooperatif üyeleriyle görüşmeler yapıyoruz. Yoğun bir şekilde kooperatif yönetimleriyle görüşmeler yaptık. Aslında yaptığımız her şey hukuka uygun, kötü giden kooperatif ayrımı yok. Bu süreçle ilgili giderilmesi gereken eksiklikler beyse yasaların gereği olarak giderilmesi için yapıyoruz. Yasal olarak bunun böyle olması gerekiyor. Biz de teslimi aldık. Şantiye şefi de İZBETON elemanı. Güvenlik İZBETON elemanı. Hak sahiplerinin devirleri sebebiyle toprak da bizim. Ayrıca Kaymakamlıklarla görüşmeler yapıldı. Burada yapmamız gerekenler olursa arkadaşlarımızın bizi uyarmasını bekler ve değerlendiririz. İzBB’nin de avukatları var, kendileriyle de bu konuları değerlendiriyoruz, herhangi bir yanlış varsa düzeltiriz, öyle bir sorun yok" ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN IŞIK: “İŞİN BAŞINDAN KARŞU ÇIKMAYI DOĞRU BULMAM”

Mali Müşavir olan Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık ise sermaye artırımına ilişkin bilgi vererek, “Şirketlerde sermaye artışı bazen zorunluluk, bazen de projelerin de gerçekleştirilmesi için yapılır ve doğaldır. Önemli olan bu sermayeyi nereye kullanacağıdır. Ben Cemil Başkanımızın bu sermaye artışını doğru kullanacağından eminim, işin başından sermaye artırımına karşı çıkmayı da doğru bulmam” dedi.

AK PARTİLİ ATMACA: “YOLA ÇIKILAN ŞİRKET İZBETON’DU”

AK Partili Uğur İnan Atmaca ise, "Candaş Bey'in açıklamasında mikrobölgeleme konusuna değindi. İMO ile işbirliği protokolü yapılması söz konusuydu. Aslında kentsel dönüşümle ilgili yola çıktığımız şirketimiz İZBETOON. Şu anda Ege Şehir ile yol alma sürecindeyiz. Bu konuda netlik kazanmadık" dedi.

AK PARTİLİ YILDIZ: “YOĞURDU ÜFLEYEREK YİYORUZ”

Yeniden söz alan AK Partili Yıldız, "AK Parti grubu içerisinde yaklaşım farkı yok. Biz bir önceki dönemde bahsettiğimiz şirkete arazi verdik. Oybirliği ile verdik. Belediye çalışanlarımıza konut yapılsın diye verdik. Ancak yapılmadı. Şirket tüzel kişilik devamlılığı var. Şimdi ne bilgisi aldık? Seviye tespiti ile ilgili mahkeme müracaatı var. Hala seviye tespiti netleşmemiş. Biz ne zaman Ege Şehir Planlamaya seçim döneminde vaatlerimizde misyon yükledik. Başkan seçim vaadinde, ' İZBETON asli işine dönecek Ege Şehir Planlama yeni rol üstlenecek' demişti. Başkanın ilk önergesi kooperatiflerle ilgili devirdi. O önergeyi biz 2 ay konuştuk. Hukuki olarak yapamadığımızı gördüğümüz için başkanlığa iade ettik. O günden bugüne 8 ay geçti ve mevcut kooperatif sorunları netken neden hala seviye tespiti için bekledik. Burası aksiyon alacaksa elindeki üretime baksın. Çok fazla akış sağlıyorsunuz. Ege Şehir A.Ş araç ihalesi yapacak. Bu kaynaklar belli ki araç kiralamasına gidecek. Biz yoğurdu üfleyerek yiyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ YILDIR: “İNŞAATLARIN HIZLI TAMAMLANMASI İÇİN İRADE ORTAYA KOYDUK”

AK Partili Yıldız’ın eleştirileri üzerine yeniden konuşan CHP’li Yıldır, “Uyarılar değerli ama bu oyalama süresi değil. Bazı işler için beklemek gerekiyor. Biz sadece inşaatların aşama tespiti yapmakla yetinmedik mahkemeden de bilirkişi görüşleri istedik. Onları aldıktan sonra kooperatifler ile tekrar tekrar görüştük, belki önümüzdeki süreçte yine görüşeceğiz. Ama varsa bir eksiklik, gidermekten başka amacımız yok. Hızla inşaatların tamamlanması için irade ortaya koyduk” dedi.

TUGAY, BUCA METROSU İÇİN MECLİSTEN YETKİ İSTEDİ

Belediyenin 2025-2026-2027 Mali Yılları Çok Yıllı Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında, Üçyol - Buca HRS Hattı Projesi"ne 2025 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere, finansman kuruluşlarından nakdi krediye ihtiyaç duyulduğundan; kredinin sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi anlaşmaları üzerinde değişiklik yapılması ve kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ile bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, tadil sözleşmesi, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmalarda münferiden işlem yapılabilmesi için, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay meclisten yetki istedi.

CHP’Lİ İNANÇ: “KÖRFEZ İÇİN RAPOR HAZIRLANDI”

İzmir Körfezi ve Körfeze dökülen derelerin kirliliği ile ilgili çalışmalar yapılmasına yönelik Yazılı Önergenin; raporda geçen müşterek görüş doğrultusunda oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Tarım, Orman ve Hayvancılık, Organize Sanayi Bölgeleri, Deniz, Kıyı Alanları ve Limanlar Komisyonları Raporuna ilişkin açıklamalarda bulunan Altan İnanç, " Sorunları yerinde tespit ettik. Raporun 2 ayağı var. Körfezin kirliliğine neden olan etmenlerin ortaya çıkarılması ve ayrıca da Körfez'in temizlenmesine yönelik ne tür adımlar atılacağına yönelik ciddi bir rapordur. Türkiye'nin en büyük ovalarını sulayarak geçer Gediz" dedi.

CHP’Lİ YILDIR: “RİTMİMİZİN YÜKSEK OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

AK Partili Yıldız’a yanıt veren CHP’li Zafer Levent Yıldır, “Eksiklikler olabiliyor, uyarılar zamanında yapılınca düzeltiliyor. Bir şeylerin acil olması bizim çalışma ritmimizin de oldukça yüksek olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

KREŞ TARTIŞMASI

İZELMAN A.Ş tarafından, şirket faaliyet alanları kapsamında görev ve hizmetlerinin daha etkin ve verimli şekilde yürütülebilmesi için önerge ekinde belirtilen mülkiyetleri belediyeye ait olan taşınmazların imar planında belirtilen kullanım kararları doğrultusunda kullanılmak üzere mülkiyetinin Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından belirlenecek bedel üzerinden İZELMAN A.Ş’ye ayni sermaye olarak devredilmesi hususlarının görüşülmesi acil kaydıyla komisyonlara gönderildi. Oybirliğiyle onaylanan madde üzerine konuşan AK Partili Yıldız, “Biz ayni sermayelerinde hep aynısını söyledik, asli şirketlerdeki ayni sermayelere destek koyuyoruz. Ama bu önerge tek sayfa geldi, ne amaçla nerelerin verildiğini bilmiyoruz. Biz oturduk parsel sorgudan bakmaya çalıştık, hiçbir yetkili komisyona gelmedi ki acil kaydıyla gelmişti. Sonra buraların kreş yapılacağını söylediler sonra uygunluğunu bilmiyorduk. Oyçokluğu verecekken şube müdürü komisyonda koyması gereken dosyaları son anda yetiştirdi ve uygun olduğuna kanaat verip oybirliği yaptık. Biz verdiğimiz oyu takip edeceğiz, 5 yıl boyunda buraların İZELMAN tarafından kreş yapılıp yapılmadığını takip edeceğiz” dedi. Yıldız’a cevap veren Yıldır, “Uyarılarınızı dikkate alacağız. Ancak bir şeylerin acil olması bizim çalışma ritmimizin yüksek olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

SÖNMEZ: “ÇEŞME PROJESİNİN İPTALİYLE İZMİR KAZANDI”

CHP Grup Sözcüsü Elvin Sönmez Güler, Çeşme Projesine ilişkin açıklamada bulunarak, “Çeşme kıyılarının yüzde 55’ini kapsıyor, ilçenin yarısından fazlasında belediyenin plan yapma yetkisi Bakanlığa geçiyor. Sınırların yeniden belirlenmesine ilişkin odalar ve vatandaşlar tarafından dava açılıyor. Çeşme’nin köylerinden yabancıların mülk topladığına ilişkin haberler çıkıyor. İzmir Ticaret Odasında ve Çeşme’de bilgilendirme toplantıları başlıyor, taslak proje tanıtılıyor. Ardından acele kamulaştırma kararı kaldırılıyor.  Bu projenin yapılabilmesi için öncelikle planlarda değişiklik yapılması gerekiyor, 2022 yılında tarım alanlarının tarımsal amaç dışında kullanılması kararı alınıyor, sit derecesi düşürülüyor. İzmirliler bu karara da dava açıyorlar, mahkemeler bu işlemi iptal ediyor. Danıştay’da görülen davada mahallinde yapılan keşif sonrasında bilirkişi raporu hazırlanıyor ve ‘Büyük kara alanı ve deniz alanını da kapsayan sınır belirlendiği, yüzde 65’inin üst ölçekli planlarla yapılaşmaya açıldığı, 16 bin hektarın halka kapatıldığı, alan belirleme kararında kamu yararı bulunmadığı” ifadelerine yer veriliyor. Bu rapora rağmen Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurmuyor, yapılan itirazlar sonunda bu karar alınabiliyor. İzmir kazanıyor, İzmirli kazanıyor” dedi.