Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı ikinci meclis oturumu Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

KOOPERATİFLEŞME MODELİ POLEMİĞİ

Meclis gündemine kooperatifleşme modeli ile kentsel dönüşüm için İZBETON'a yetki verilmesine ilişkin önerge meclis gündemine geldi. Cumhur İttifakı önergeye ret oyu vererek, Gaziemir ve Mavişehir etapları için İZBETON'a verilen yetki ve İZBETON'un yetkiyi kooperatife devrettiğini kaydetti. Cumhur İttifakı, bu modelde başlanan inşaatların bitmeyeceğini ve kooperatife üye olan vatandaşların süreçte mağdur olacağını öne sürdü. 

ÇALIŞKAN: "SÖZLEŞMEDEKİ SÜREDE BİTMEYECEK"

AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Daha önce 2 bölgede olduğu gibi bu bölgede de İZBETON'a yetkimizi devrediyoruz. Yaptığımız protokolle yüzde 55'i İZBETON'a, yüzde 45'i hak sahiplerine ait olmak üzere devir protokolü yapıyoruz. Aynı şartlarda ihaleye çıktığımızda katılan olmadığı söylenmişti geçtiğimiz yıllarda, İZBETON'da aynı şartlarda bir kuruş para kazanmadan aracılık yapacağı bir organizasyon düzenledi. Baktığınızda 1 ve 2. bölgede inşaatların sözleşmede olan sürede yetişmeyeceğini göreceksiniz. Daha inşaatlar yüzde 20-30 seviyesinde. Kooperatif üyeleri para toplayacak ve inşaatı yapacak. O zaman bunu devretmenin farkı ne" diye sordu. 

BOZTEPE: "BÜYÜK SIKINTI YAŞARIZ"

AK Partili Hüsnü Boztepe ise, "Biz kooperatif konusunda sınıfta kalacağız. Biz bu işi bu yöntemle yapamayız. Toplum bu inşaatları bir kooperatif yapıyor sanıyor ama burada inşaatı müteahhit yapıyor, kooperatif üyeleri burada mağdur olacak. İZBETON kendini sıyırabilir çünkü kooperatifle sözleşmesi var. Büyük sıkıntılar yaşarız. 1 sene sonra burada kim olur bilemem ama bu yanlışı biz yapmış olacağız, o yüzden uyarımızı yapmış olalım. Bu iş yürümez, bu insanlara yazık" çıkışında bulundu.

AYDIN: “KENTSEL DÖNMÜŞÜMDE DAHA HIZLI İLERLEMEK İÇİN GELİŞTİRDİK”

AK Parti'den gelen eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Önümüzdeki konu daha öncede çok tartışıldı bunu yeniden ele alalım diyorlar ama ilk kez bu konu gündem gelmiyor ayrıca bir kentsel dönüşümden söz ediyoruz. Arkadaşlar kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğini söylüyorlar. Bizler de daha etkili ve hızlı ilerlemek adına geliştirdik bu modeli. Elbette muhalefet uyarı, eleştiri getirebilir biz de bu uyarı ve eleştirileri ele alarak çalışıyoruz” dedi. 

İZTARIM'IN ÜÇÜNCÜ KEZ SERMAYE ARTIRIMINA AK PARTİ'DEN RET

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZTARIM AŞ'nin sermaye artırımına karşı çıkan AK Parti Grubu adına konuşan Erhan Çalışkan, "İZTARIM 7 aylık sürede 3. kez sermaye artırımına gidiyor, Tabi ki sermaye artırılır ancak sermaye artırımın gerekçesi çok önemli. Kasım ayında sermaye artırılırkne, fabrikanın tüm hazırlıklarının tamam olduğunu ve son kez sermaye artırıldığını söyledi. 40 milyona paketleme makinesi alınacağını söylemişti, şimdi yine 40 milyona aynı şeyi almak istiyor. Kasım ayındaki parayı nereye kullandınız? Halkın bakkalını devraldık, et aldık... 7 ayda 3 ayda aynı makine için aynı parayı istediniz. Bugüne kadar bütün sermaye artışlarına evet dedik, ilk defa hayır dedik. Çünkü yatırım yapacağız denilen paralarla yatırım yapıldı mı yapılmadı mı bilmiyoruz. Bugünden sonra ifade edilen dışında yapılan hiçbir şeye evet oyu kullanmayacağız" dedi.

KÖKLÜ: “HESAP VERİLEMEZ BİR DURUM YOK”

CHP’li Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Bülent Köklü, sermaye artırımı yaptıklarını fakat aynı zamanda yatırım yaptıklarının da altını çizdi. Köklü, “Haziran’da 100 milyon Kasım ayında 50 milyon sermaye artışına gittik doğru 150 milyon sermaye artışı gerçekleştirdik ama 204 milyonluk bir yatırım yaptık ve bu bizim şirketimiz, sosyal belediyecilik anlamında birçok yere kol kanat geriyor, halkın bakkalını devir almış,  süt ve et almış. Hesap verilemez bir durumda yok. Erhan Bey hayır diyeceğiz diyorsa kendi görüşleridir” dedi.

TEKELLEŞME TARTIŞMASI

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluğunda bulunan meydan, bulvar, cadde, park, spor alanı ve benzeri  yerler ile Belediye adına tescilli taşınmazlar üzerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ATM Yer Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek olan yerlerde reklam uygulamalı ATM kabinlerinin yaptırılması ve 10 yıl süre ile işletilmesi işinin ihale edilmesi hususuna Cumhur İttifakı ret oyu verdi. 

ÇALIŞKAN: “TEKELLEŞMEYE NEDEN OLUR”

AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, bu önergeye karşı çıktıklarını çünkü bunun bir tekelleşmeye yol açacağını ileri sürdü. Çalışkan, “Burada bir tekelleşme olacak ve kim bir yere bir ATM kurmak istese 10 yıl boyunca ihaleyi alan şirkete gitmek zorunda kalacak o nedenle biz önergeye değil 10 yıllık yapılmasına karşıyız” dedi. 

AYDIN: “EKONOMİK OLARAK GETİRİSİ VAR”

CHP Grup Sözcüsü Murat Aydın, ise 10 yıllık sürenin ekonomik olarak belediyeye bir katkısı olduğunu belirterek, şunları kaydetti; “Önümüzdeki önergeyi daha önce konuştuk,  2021’de bunu oy birliği ile geçirdik. Burada itiraz 10 yıllık olması, haklılar biz de işlemleri genellikle süremizi aşmayacak şekilde belirliyoruz. Sonraki dönemleri bağlayıcı bir şey yapmıyoruz. Ama faydalı bir iş gelince de biz önceki döneme de sarkan bir şey oluyor. İşin gerekliliği, ekonomik getirisi bize gelecek döneme bağlayıcı işlem yaptırıyor. Buca Metrosu için de 18 yıllık kredi aldık. Bunu belediye şirketi mi yapsın, özel şirketi mi olsun tekel mi oluyorum asla daha önce konuşmadık” ifadelerini kullandı. 

YÖRÜK: “MERKEZİN CAZİBESİNDEN FAYDALANACAĞIZ…”

CHP’li Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Ufuk Yörük ise önerge hakkında söz alarak şunları söyledi; “ Biz de tekelleşme sağlar mı dedik ama merkez de belirlenen  lokasyon ile uzak noktalardaki lokasyonların aynı değerde olmadığı görülüyor, biz her lokasyon için ayrı ayrı ihaleye çıkarsak bunu belediyemiz üstelenemez biz birlik içinde çıkartırsak merkez ile uzak lokasyonu bir araya getirerek, merkezin de cazibesinden faydalanarak,  daha yüksek bir gelir elde edeceğiz” diye konuştu.