GÜNCEL

Büyükşehir meclisinde gündem Bayraklı rezerv alan... Atatürk Ormanımızı geri istiyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde gündem Bayraklı TOKİ konutlarının kuzeyindeki rezerv alan oldu. CHP Grubu, alanın Atatürk Ormanı olduğunu ve imar kararından vazgeçilmesi gerektiğini savundu, bölgedeki sel ve heyelana dikkat çekti. AK Parti Grubu ise 1995 yılında yaşanan sel baskınının Girne Caddesi’nde yaşandığını ve buranın dere yatağı olduğunu savundu.

Abone Ol

GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisi Ekim ayı son oturumu Başkanvekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi.

KARABAĞLAR BELEDİYESİ’NDE BÜYÜKŞEHİR’DEN DEV YARDIM

İzBB, Karabağlar Belediyesi’ne yapımı devam eden Uzundere Rekreasyon Alanında Gençlik ve Spor Merkezi ile Çevre Düzenlenmesi Yapılması İşi için 117 milyon 263 bin 880 TL yardım edilmesi kararı aldı.

AYDEMİR’E MAZERET PARANTEZİ

Başkanvekili Altan İnanç, Ekim ayı ilk meclisinde kadın cinayetlerine ilişkin yaptığı konuşmayla gündeme bomba gibi düşen ve AK Parti’den istifa eden Latif Aydemir’in son 2 meclise mazeretsiz olarak katılmadığını dile getirdi. İnanç, Aydemir’in mazeretsiz katılımının diğer mazeretli katılımlardan ayrılarak oylanmasını istedi. Meclis İnanç’ın teklifini kabul etti.

CHP’Lİ SÖNMEZ’DEN BAYRAKLI REZERV ALAN ÇIKIŞI

CHP Grup Sözcüsü Elin Sönmez, Bayraklı rezerv alanının orman vasfından çıkartılması hususunda gündem dışı konuşmalarda söz alarak, söz konusu alanda 1995 yılında yaşanan sel felaketini ve felaketin ardından yapılanları hatırlattı. Sönmez, “Sel taşkınlarının en büyük nedeni erozyon. Alan ağaçlandırılıyor. Üzerinden 6 yıl geçti, çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde yaşanan erozyon korkunç boyutlarda. Bornova Laka Deresi’nde önlemler alınıyor” dedi. Sönmez, alanda bitmeyen bir çalışma olduğunu aktardı.

“BU ALAN YAŞAMSAL ÖNEME SAHİPTİR”

Sönmez şunları söyledi:

Bu alanın yapılaşma için önü açıldı. 74 hektarı Şehir Hastanesi için Sağlık Bakanlığına devrediliyor, kalanına toplu konutlar yapılıyor. Bu alanın depremzedelerin konut ihtiyacı için imara açılması yeni bir tartışma konusu, geri döndürülemez zararlara neden olacağı açıktır. Kamu mülklerindeki araziler satılmamalıdır. Bölgede sel baskının önlenmesi için fonksiyonel, yeşil alan olarak da yaşamsal öneme sahiptir. Bu alan orman dışına çıkartılamaz. Orman daraltılamaz ilkesine aykırıdır.

“ÖNCE İPTAL EDİLDİ YANGINDAN SONRA TEKRAR ÇIKARTILDI”

Yaklaşık 85 hektarlık alanın sit statüsü düşürüldü, 375 hektarlık alan rezerv alan ilan ediliyor. Plan değişiklikleri onaylanıyor, imar planları onaylanıyor. Orman dışına çıkartılan alan mahkeme kararıyla iptal ediliyor, sonra yangın çıkıyor ve ağaçlandırılan alan yanıyor. Ardından yine aynı alan orman statüsünden, orman sınırından çıkartılıyor.

AK PARTİLİ BOZTEPE: “GİRNE BULVARI DEREYDİ”

AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Sönmez’e yanıt vererek, “Elvin hanımın konuşmalarını şaşkınlıkla dinledim. Girne Bulvarı dere gibi aktı ve ölümler dere kenarına yapılan evlerden kaynaklı oldu. Bunlar çarpık kentleşmeden kaynaklı oluyor. 18 Şubat 2023’te Sayın Tugay, “Zeminde sıvılaşma tehlikesi olan Mavişehir, Bostanlı gibi alanları Yamanlar dağına taşımalıyız” demişti. Ben hastane yapılan alanı çok iyi biliyorum, ağaç bile yoktu. Birçok meslek odası da buradan yapılaşmaya başlamalı demişti. Elvin Hanım gelsin Karşıyaka’ya, Girne Bulvarı deredir ve derenin içine yapılan evlerden dolayı oldu” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİR PLANCILARINI ARIYORLARMIŞ”

Boztepe, ortaya flaş bir iddiayı taşıyarak, İzBB bürokratlarının şehir plancılarını arayarak ellerindeki işleri sorduğunu söyledi Boztepe, tüm İzBB personelinin ve meclis üyelerinin töhmet altında kalabileceğini dile getirerek, “İzmir’deki şehir plancılarını arayarak, bunlara randevu vererek herkes elinde hangi iş olduğuna dair liste istiyorlar. Yani ey şehir plancısı arkadaş senin elinde hangi iler var, bunları gel bize anlat diyorlar. Ben bunu hayretle izliyoruz. O zaman mimarları da çağırsınlar. Müteahhitleri de çağırarak mısınız. Böyle işlerden vazgeçin” diye konuştu.

CHP’Lİ YILDIR: “ŞAİBE YARATAN BİR DURUM DEĞİL”

CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır AK Partili Boztepe’nin iddiasına yanıt vererek, “Genel Sekreter Yardımcımızın şehir plancılarına randevu verip görüşmesi, varsa sorunları tespit etmesi, Büyükşehir’in şehir plancılarımız, mimarlarımızın yapabileceklerimizi, eksikleri nasıl gidereceğimizi konuşmak istemesi şaibe yaratan bir durum değildir. Kendilerine çok güveniyoruz. Belki yakın zamanda inşaat mühendislerini de çağıracak” dedi.

BAŞKAN EŞKİ: “BİLİM NEYİ İŞARET EDİYORSA ONU YAPMALYIZ”

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bayraklı rezerv alan tartışmalarına yönelik “Burada bilimsel verileri baz almalıyız, bir yerde erozyon, heyelan tehlikesi varsa bilim neyi işaret ediyorsa hepimiz aynı noktada durmalıyız” şeklinde görüş bildirdi.

“İZMİR EKREM BAŞKANDAN ÖRNEK ALABİLİR”

Eşki ayrıca,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında kültürel miras alanlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ortak çalışma yürütmek, yöntem ve dil birliği oluşturarak süreklilik arz eden bir model geliştirmek ve yaygınlaştırmak için hazırlanan işbirliği protokolü için  “Biz Bornova Miras diye bir kurum oluşturduk, ilçemizde çok sayıda tarihi evler var. Burada İstanbul Büyükşehir’den kopya çektik. İzmir’in Ekrem Başkandan örnek almasının bir sakıncası yok. Kurumlar birbirinden örnek alabilir, bu yadırganacak bir durum değil” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ BAKOĞLU: “ATATÜRK ORMANIMIZI İSTİYORUZ”

CHP Karşıyaka Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu, “Meşhur Atatürk ormanını konuşuyoruz. Ben de o olayı yaşadım, bizim evimizi de su bastı. Tabi ki Girne Caddesi’nde su yolunu buluyor. 2020’de bir deprem yaşadık, Bakanlık önce orman kararını, ardından sit kararlarını kaldırdı. Amaç Atatürk Ormanı planlarını onaylamaktı ve bu imar planını onayladı. Odalar bu plana dava açtı. Ve bu alan sonra iptal edildi. Alan yangınlara maruz kaldı ve 2024 yılında tekrar rezerv alan içine alındı. Çünkü zaten yapılaşmalar yapılmıştı. Büyükşehir buna dava açmadı, çünkü depremde mağdur olan vatandaşlarımızın bir kere daha mağdur olmaması için. Ancak bu alanın kuzeyinde yapılaşmayan bir alan daha var ve buraya bu kadar daha inşaat yapılacak. Bu bir cinayet. Bu yangınlardan sonra su aşağı düşecek. Ben alana gittim, binalara baktım. Bu binaları depremzedeler için yaptık ama şu anda bu binalar boş. Sizin binanız depremde hasara uğrasa taşınmaz mısınız, demek ki bu binalar depremzedelere mi verilmedi? Bizim şu anda Atatürk Ormanına ihtiyacımız var. Rezerv alanın sınırlarının daraltılmasını istiyoruz. İnşaat yapılmayan bu kısımların iptal edilerek, orman ve sit alanları içine alınmasını yani Atatürk Ormanımızı istiyoruz” dedi.