Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) orman yangınları nedeniyle olağanüstü meclis toplantısı gerçekleştirdi. İzmir’de 2 gün boyunca süren yangınların ardından yapılan olağanüstü toplantıya meclis üyelerinin yanı sıra vatandaş da yoğun katılım sağladı.

TUGAY: “HEPİMİZİN ORTAK SORUNU OLARAK GÖRÜN”

Tugay meclisin açılış konuşmasında, “Bugün sosyal yardım çalışmalarını belediyenin meclis kararıyla yürütmek üzere olağanüstü olarak bir araya geldik. 1 tane önergemiz var. Yaşadığımız afetle ilgili hepimize geçmiş olsun. Sorunun hakkıyla değerlendirilmesini, hepimizin objektif ortak sorunu görmesini isterim. Bazen herhangi bir yerde eksik, hata olup olmadığına dair siyasi tartışmaya giriyoruz ama nihayetinde bizim şehrimizde, insanlarımızı kimseyi kimseden ayrıt etmeden mağduriyet olduğu bir gerçek. Büyük bir yangın yaşadık, geniş alana yayıldı, yerleşim yerlerini, işyerlerini, tarlaları, bahçeleri, meraları etkiledi. Burada oluşan yaraları sarmak, devletimizin olduğu kadar belediyemizin de görevleri arasındadır. Bu konuda sorumluluk alamaya hazırız. Zaten yangınlar devam ederken arkadaşlarımız çalışma yaptı” dedi.

“CUMHRUBAŞKANIMIZ HIZLI REAKSİYON ALMALI”

Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Tugay, “Tahliye edilmiş vatandaşlarımız dışarıda kalamaması için konuk evlerine alındı, düzenli yemek servisi yapılıyor. Acil çerçevede yapılması gerekenleri yaptık. Ziyaret ettiğimiz vatandaşlarımız bizlerden memnun olduklarını ifade ettiler. Ancak evleri, işyerleri yanmış, hayvanlarını kaybetmişler. Ahırları, damları yanmış, bahçeleri, tarlaları yanmış vatandaşlarımız var. Bunlarla ilgili onların mağduriyetini giderecek sosyal yardım çalışmalarını yapmalıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘evleri yanan vatandaşlarımıza ev yapacağız’ mesajını memnuniyetle dinledim. Sadece gecikmemesi ve bir an önce insanların barınma ihtiyacının karşılanması için umarım hızlı reaksiyon alınır. Biz de üstümüze düşeni yapacağız.

“İKLİM KRİZİ SONUCUDUR”

Yanan alanların restorasyonu, yeniden oluşturulması içinde bir irade ortaya koymalıyız. O alanları ağaçsız bırakmaya gönlümüz razı değil. Ekolojik açıdan bunlara ihtiyacımız var, Yamanlar Dağı alanı İzmir’in akciğer alanlarından biriydi. Oradaki ağaç ve bitki dokusu çok önemli. Yaşadığımız her afetle daha kötüye giden iklim kriziyle karşı karşıyayız. Uzun süre yağış olmaması, en sıcak yazları yaşıyor olmamız, toprağın kuruması, ağaçların altlarındaki otların kolayca yanacak hale gelmesi, yüksek sıcaklık ve kuraklık iklim krizinin soncudur.

“KÖRFEZ EN SICAK GÜNLERİNİ YAŞIYOR”

Körfez de tarihinin en sıcak günlerini yaşıyor, su sıcaklığı 29 derece, bugüne kadar ölçülen en sıcak su ise 27 derece. Çevremizdeki bitki dokusunu onarmaz, ormanları yeşertmezsek tablo daha kötüye gidecek. O yüzden akılla bilimle ve çalışarak, özveride bulunarak bu alanları yeniden yeşillendirmeliyiz.

AĞAÇLAR İÇİN ÖZEL EKİP

Bu alanda yetkin olan herkesle bağlantı kurmaya çalışıyor arkadaşlarımız. Yanan ağaçları kurtarma çalışması yürüyor. Cuma günü atölye çalışması yapılacak. Orman mühendisleri teknisyen arkadaşlarımızı eğitime alacak. Eğitimin ardından sahaya çıkılacak ve yanan ağaçlarla ilgili değerlendirme yapılacak. Kurtarılabilecek ağaçlarla ikili hem İzBB hem Karşıyaka Belediyesi soğutma çalışması yapıyor, sonra budama ve kök besleme yapılacak. Bunlar ağaçların canlı kalması için yapılan işler. Hangi ağacı, nereye ne sıklıkla dikeceğiz, onları yaşatmak için neler yapacağız, bir model geliştirmeliyiz. Eski ormanlar gibi değil aralıklı yoğun koruluklar oluşturarak ağaçları çoğaltabileceğimizi düşünüyorum. Beslenmeleri için altyapısını oluşturmamız gerekiyor. Bunlar zor şeyler. O yüzden bundan sonraki dönemde ‘yanarsa yansın sonra ağaçlandırırız’ diye düşünmemeliyiz. Yangınların çıkmaması ve en hızlı şekilde durdurulması için almamız gereken önlemler üzerinde aklımızı yormamız, hazırlıklı, güçlü olmamız gereken bir dönemdeyiz. Herhangi bir kişi ya da kurumun sorumlu odluğunu düşünmeyelim. Hepimiz sorumluyuz. Bunu genel özeleştiri olarak alalım, kimin ne eksiği varsa onu düzeltsin. Hepimiz ders  çıkarması gereken bir felaket yaşadık. Bugün vatandaşlarımızın yaraları sarmak için bir araya geldik. Yangınlara karşı daha etkin önlemler almalıyız.

AFET KOMİSYONU ÖNERİSİ

Tugay’ın konuşmasının ardından meclis gündemine geçildi. CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, Afet komisyonu önerisi getirdi.  

AK Parti Grubu komisyona destek vereceğini ancak daha önce yanan alanların hükümet tarafından tekrar yeşillendirildiğini savundu. Başkan Tugay ise, “Bu konuda isterseniz araştırma komisyonu kurabiliriz, çünkü kendi gördüklerimiz var. Sonbahar aylarında ağaçlandırma çalışması planlayalım” ifadelerini kullandı. CHP’li Yıldır ise, “Ben de şahit oluyorum, çoğunluk kısmında yeşillik göremiyoruz.

TUGAY’DAN BOZTEPE’YE: “SİZE YILIN POLEMİK ÖDÜLÜ VERİLMELİ”

AK Partili Boztepe, Yamanlar Dağı’nda çıkan yangınla, Başkan Cemil Tugay’ın Kahramanmaraş depreminin ardından deniz kenarına yakın olan yüksek binaların risk taşıyabileceğine yönelik bulunduğu uyarıyı hatırlattı. Tugay ise, “Size yılın polemik ödülünü vermek lazım. Sahile yakın zemini güvenli olmayan yerlerde binaların riskli olabileceğini ve Yamanlar Dağı etekleri, Cumhuriyet Mahallesi gibi zemini sağlam yerlere yüksek binalar yapılmalı eğer yapılacaksa dedim. Ben o zaman güvenli alan dedim ve ben ne dediğimi biliyorum hepsi kayıtlı. Sahile yakın yerlerin depreme riskli olacağını ve şehrin yeni yerleşim alanının sağlam zeminde olmasını belirttim. Yamanlar Dağı demedim. Allah aşkına böyle anlamsız yorumlar yapmayın” dedi.

AK PARTİLİ AYDEMİR’DEN KOMİSYON SİTEMİ

Ardından AK Partili Latif Aydemir söz alarak ‘komisyon’ siteminde bulundu. Aydemir, “Foça’daki Hüsnü Bey ya da Çeşme’deki bir arkadaş Afet Komisyonu’ndaysa ne alaka derim. Bizler Bayraklı’dayken yangının göbeğindeyken bizim komisyonda olmamız faydalı olacaktır. Ben olabilirim yangın yerlerindeki diğer arkadaşlarımızın komisyonlarda olmamasını eksik görüyorum” dedi.

Başkan Tugay ise, "Biz İzmir'e hizmet üzere komisyon oluşturuyoruz. Sadece geldiğimiz ilçeye bakmıyoruz. Arkadaşlarımıza yetki verdiğimiz zaman o yetkiyi kullanacaklar. Siz katkı koymak isterseniz eşlik edebilirsiniz. Ancak meclis adına yetki vermek üzerine bu komisyon kuruluyor" ifadelerine yer verdi.

MHP’Lİ ALTINKESER: “ORMANLAR NAMUSUMUZDUR”

MHP Grup Başkan Vekili Bahadır Altınkeser ise orman yangınların siyasallaştırılmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Yanan  ormanlar namusumuzdur, namusumuza sahip çıkmalıyız. Bize düşen eski haline getirmek” açıklamasında bulundu.