Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, "Buca Kazandı" sloganıyla 4,5 yıl sunumunu gerçekleştirdi. Buca Belediyesi'ne ait Kaynaklar'da bulunan Bağ Evinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Kılıç'ın sunumu video gösterimle başladı.
"ZORLU GÜNLER GEÇİRDİK"
"Birçok sorun yaşadık, bireysel ve toplumsal olarak zorlu günler geçirdik" sözleriyle sunumuna başlayan Kılıç, "2019 Mart ayından itibaren hemen pandemi süreciyle karşılaştık. Daha önce deneyimlemediğimiz bir süreçti, yeni düzen, yeni iş kolları otaya çıktı. Bundan sonra da pandemi tarzı yaşayacağımız kötü durumlara hazırlanmamız için gelişmeler oldu. Belediyeler de bu konuda tecrübe edindi. İzmir depremi ve 7 ilimizi etkileyen büyük depremle milletçe çok zor günler geçirdik. Zaman nasıl geçti anlayamadık" dedi ve şu açıklamalarda bulundu:
"MERKEZDEKİ 20 BİN KİLOMETREKAREYİ PLANLADIK"
Kentsel dönüşüm ve imar planları kapsamında, göreve geldiğimiz ilk gün buna öncelik verdik. Yaşanan depremler sonrasında ne kadar haklı olduğumuzu gördük ve yoğun olarak imar planlarına çalıştık. Buca Belediyesi merkezdeki sınırları 25 kilometrekare, bunun 20 kilometrekaresinin planlarını hazırladık. İzBB'den geçen ve askıya çıkan Gediz revizyon planlarımız var. Sadece 1. etapta dönüşmesini beklediğimiz 20 bin bağımsız bölüm var, 260 bin küsur Buca'daki toplamın içindeki 20 bin bağımsız bölümde bahsediyoruz. Bu çok büyük bir alan. İçinde üniversitesi olan 40 km yolları olan, ızgaraları olan bir sistemle planlanmış bir alan. Kentte olabilecek en iyi planlamayı yağmaya çalıştık, yeşil alan, otoparkların yoğun olduğu planlar yaptık. Ufuk Planlarında ise, Buca'nı kuzey aksında bulunan mahalleleri içine alan bir plan, bu plan da kesinleştiğinde dönüşüm başlayacak. Çünkü planlamanın içindeki dönüşümü de düşünerek yaptık. 1 adada 100 tane bağımsız bölüm kendi arasında anlaşıp dönüşsün diye değil dönüşümü tasarlayarak yaptık planı.
"ÇALDIRAN PLANLARIMIZ BİTTİ"
Çaldıran planlarımız bitti, ardından yargıya taşındı ve iptal edildi. Şimdi iptal nedenine dayanarak yeni planlar hazırlanacak. Mahkeme kararına uygun yeniden plan yapıp meclislerimize sunacağız. Seyhan Planlarımız var, Karabağlar'la sınırı olan bir yer. Mobilya atölyeleri ve sanayinin bulunduğu aks. Burada çöp yığınları, katık atıklar var, çünkü orada yoğunluk var, 6-7 metrelik yol ve kalan her yer işyerleri ile dolu. Bizim katı atığımız 4'te 1'i o bölgeden çıkıyor. Ara sokaklara araç girmesi çok zor. O bölgeden tam memnuniyet alabilmek fiziken mümkün değil. Planlar şu anda Bakanlıkta. Bir an önce depreme dirençli kentleri yaratmak için çaba harcamalıyız.
"CEZAEVİNİ KALDIRDIK"
Buca Cezaevi 'Hizmetin siyaseti olmaz' şiarıyla kaldırdık. Arkadaki Adnan Kahveci Caddesini ortadan kesen imar yolunu açtık. Barış Pazarı için yeni bir yer belirledik. Şu anda faal kullanılıyor.
"285 BİN METREKARE ASFALT DÖŞEMESİ YAPTIK"
Fen İşlerimiz iyi çalıştı. 285 bin metrekareye yakın asfalt döşemesi yapıldı, kilit parke taşları döşendi. 73 yeni araç park alanları yarattık. Çamlıkule, Yıldız, Mustafa Kemal'in otoban taraflarına bakın, eskiden toprak yollar vardı, büyük çoğunluğunun yollarını asfaltladık, parke taşı döşedik, otoparklar yarattık.
"TEMİZLİK ARAÇLARIMIZI ALIP 1 MİLYAR TASARRUF ETTİK"
İzBB Başkanımız Tunç Soyer'in yardımıyla temizlik ihalesinden kurtulduk, 28 yeni temizlik aracı aldık. Üstüne biz de takviye araçlarımızı aldık. Şu an emsallerine baktığımızda ciddi ekonomik katkısı olduğunu görüyoruz. 1 milyarlık bir tasarruf rakamı ortaya çıkıyor.
"ASFALT ÜRETİM TESİSİNİ KURDUK"
Asfalt üretim tesisi kurarak saatte 160 ton asfalt üretimi kapasitemiz var. 852 sokağımız var, ciddi asfalt ihtiyacı doğuyordu. Asfalt şantiyemizi kurduk. Kilit parke taşı üretm bandımız çok eskiydi, üretimi azdı, şu anda onu da yeniledik.
"263 PARK YENİLEDİK"
263 parkın büyük çoğunluğunu elden geçirdik. Aslında parklar yeniden yapıldı demek yanlış olmaz. Sulama sistemleri otomatik hale getirildi. Yaklaşık 20 bin metrekarelik yeni yeşil alan yarattık.
"BUCAKUT'U KURDUK"
Arama Kurtarma ekibimiz BUCAKUT'u kurduk. İzmir depreminden önce böyle bir fikrimiz vardı ama İzmir depreminin ardından ciddi bir çalışma yayık. Araç, teçhizat açısından değerlendirdiğimizde Türkiye'nin en iyilerinden oldu. Devlet fedakârlık ödülü aldık.
"ÖĞRENCİ YURTLARI YAPTIK"
Buca'mıza öğrenci yurdu kazandırdık. Öğrenci kenti diyebileceğimiz kentte, devlet dışında öğrenci yurdu eksikliğimiz vardı, yaptık, yakında da açılışını yapacağız. Bir kız öğrenci yurdu çalışması da devam ediyor. Öğlenciler için gençlik merkezlerimiz var. Işılay Saygın, Tarık Akan yaklaşık 31 bin öğrencimiz buralardan faydalanmış. Aynı zamanda belediyemizin de birçok etkinliğinden ücretsiz yararkanmışlar.
"BELEDİYE LOKANTAMIZI AÇIYORUZ
Belediye lokantamızı çok yakında açacağız. Şu anki ekonomik koşullarda özellikle öğrencilerimiz için, dengeli beslenme için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
"DİJİTAL DERSHANEMİZDEN 10 BİN ÖĞRENCİ FAYDALANDI"
Pandemide başladığımız dijital dershanemizden 10 binlerce öğrenci faydalandı. Türkiye'nin en iyilerinden biri haline geldi. Hobi kursları düzenliyoruz. Çocuklarımız ve annelerimiz için çalışmalar yaptık. Pırlanta merkezlerinin birçoğunu tam gün çalışan kreşler haline getirdik.
"BİLİM SANAT MERKEZİMİZ BİRÇOK ÖDÜL ALDI"
Bilim Sanat Merkezi kurduk, lise ve ortaokul düzeyindeki çocuklarımıza akademik düzeyde eğitim veriyoruz. Türkiye'de ilk kez uluslararası birçok yarışmaya katıldık. Birçok yerde ödül aldılar yaptıkları buluşlarla. 71 altın, 53 gümüş, 43 bronz madalya kazanmış çocukalrımız.
"SARI MASA MEMNUNİYET ORANI YÜZDE 87"
Sarı masa çözüm merkezini kurduk. Yüzde 87 memnuniyet oranımız var. 76 bin talebi yerine getirdik. İstihdam merkezi kurduk. Spora çok önem verdik. Birçok spor alanında yüzme, tenis, pilates gibi birçok alanda hizmetler verdik ve amatör spor kulüplerimizin yanında olduk. Taziye evleri açtık. Ek hizmet binamızı açtık, çiftçiye destek verdik. 6 bin 300 üreticiye destekte bulunduk.
"EFELER MAHALLESİ YÜRÜYÜŞ YOLU GELİYOR"
Şirinyer İZBAN'dan eğitim fakültesinde kadar olan alanı yürüyüş yolu yapacağız. Eski tren yolunu içinde parkların olduğu, yürüyüş ve bisiklet yollarının olduğu güzel bir alan haline getiriyoruz. Yer teslimi yapıldı.
"FORBES KÖŞKÜ'NÜ ASLINA UYGUN HİZMET ALANI YAPACAĞIZ"
Buca'nın Forbes Köşkü, Seyfi Demirsoy Hastanesi'nin içinde... Biz burayı Kültür Bakanlığı ve sigortadan talep ettik. Prensipte, kirada anlaştık. Sadece Bakan imzasını atacak. Bu köşkü de hak ettiği noktaya getireceğiz. Kültür ve sanat alanında ciddi çalışmalar yapıldı. Balkan Festivali, Anadolu Festivali düzenledik. Tematik park yaptık.
"VETERİNERLİK İŞLERİMİZ EN İYİLERDEN"
Veterinerlik Müdürlüğümüz en iyi çalışanlardan bir tanesi. Can dostlarımızın bakım ve tedavisini yapıyoruz.
"10 BİN ENGELLİ ARACI TAMİR ETTİK"
Engelli araçlarını tamir ediyoruz. 10 bin engelli aracını tamir ettik. Engellilerle ilgili yaptığımız çalışmalardan dolayı başka ilçelerden birçok engelli vatandaşımız ilçemize yerleşmek istiyor.
"BENZİNLİKLERİ TAHLİYE ETTİK"
Buca Belediyesi'nin 3 tane benzin istasyonu var. Merkezde 2 tane istasyonumuz var, bunlar 2007 yılında BUCAMAR tarafından önce 10 yıl ardından da 5 yıl toplam 15 yıllığına bedelinin tamamı peşin alınmak suretiyle bir akaryakıt şirketine kiralanıyor. Ardından 2010 ya da 2011'de belediyemiz tarafından bir dava açılıyor, yerel mahkeme lehe karar veriyor ve istasyonlar boşaltılıyor. Üst mahkeme bozuyor, kiracılar tekrar geliyor, Yargıtay Hukuk genel Kurulu'na gidiyor dosya en sonunda. Burada da 2022'nin sonunda sonuçlanıyor, biz dava açıyoruz ve 15 yıldır Buca Belediyesi'ne faydası olmayan yerleri Buca Belediyesi kazandı. merkezdeki istasyon da tahliye edildi, çıkartıldı. Biz buraları BUCAMAR'a alıp, belediyemiz para kazansın istiyoruz. Ben bununla çok uğraştım, sürekli dilekçe verdim. Diğer merkez dışındaki benzinlikte de dava açıldı ve temyiz edildi. İstinafta, karar gelince orayı da tahliye edeceğiz ve oradan da belediyemiz gelir elde edecek.
Büyükşehir yağmur suyu izole hattı ve metro çalışması yapıyor.