Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediyesi Şubat ayı birinci olağan meclis toplantısı Başkan Serdar Sandal yönetiminde gerçekleşti.
AK PARTİ’DEN ARAZİ ÇIKIŞI
Osmangazi Mahallesi, 40216 ada, 1 ve 2 parsel numaralı arazinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bedelli olarak devredilmesi önergesine AK Partili Meclis üyelerinden tepki geldi. Devir işleminin nedenini bilmediklerini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Neredeyse 2 dönümlük alan ile ilgili bir önerge geldi. Bu arazi neyin karşılığında veriliyor. Bedeli nedir ya da yapmadığı gibi yine proje yapması için mi verilecek? Büyükşehir’in cezasını biz niye çekiyoruz?” sorusunu sordu.
BÜYÜKŞEHİR İLE İLGİLİ BİR DURUM
Konunun komisyonlarda detaylı bir şekilde tartışılacağına vurgu yapan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “ Daha önce Koyuncuoğlu’nun belediye açtığı bir dava meselesi. Yargı bizim aleyhimize karar verdi. Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bir durum. Bunun Bayraklı Belediyesi ile ilgili bir durum yok. Komisyonlarda konuşulacak. Burada gizli saklı bir şey yok. Daha sonra Meclis’te bilgilendirme yapacağız” diye konuştu.
Önerge ilgili komisyonlara gönderildi.
O PLANLARA YAPILAN İTİRAZ RET
Bayraklı Belediyesi Meclisi Adalet ve Manavkuyu mahallelerinde askı sürecinde 1/1000 uygulama imar planı değişikliğine gelen 51 itiraz komisyonlarda oy birliğiyle reddetti.
O ÖNERGE TARTIŞMA YARATTI
75. Yıl Parkında yapımı devam eden Matematik Temalı Park çalışmasında 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. Maddesinin (g) bendi hükmü ve 38. Maddesinin (g) bendi “Yetkili Organların Kararını Almak Şartı ile Sözleşme Yapmak” hükmü gereği söz konusu taşınmazlarda şartlı bağış ile yapılacak olan imalatlar için protokol yapmak ve imzalamak üzere Belediye Başkanı Serdar Sandal’a yetki verilmesi önergesi geri çekildi. Bunun üzerine AK Partili Meclise tartışma yarattı.
NEDEN GERİ ÇEKİYORSUNUZ?
Konuyla ilgili söz alan AK Partili Aktaş, “Bu önergeyi siz ısrarla meclise getirdiniz. Israrla komisyonlara gönderilmesini istediniz. Şimdi de geri çekiyorsunuz. Protokol belli değil, hiçbir evrak yok. Neden iptal oldu, Komisyonların önüne hiçbir imzalı belge gelmedi” dedi.
MECLİS’E YENİDEN GELECEK
Önerge hakkında bilgilendirmede bulunan CHP’li Meclis üyesi Gamzegül Çamur, “Bu konu biz komisyonumuza geldi. Başka bir komisyon raporunda verdiğimiz gibi şartlı bağışa ilişkindi. Protokol da yapılmıştı. Ama teknik şartname tam olarak hazırlanmadığı için bu konuda karar veremedik. Bunun hazırlanması da uzun süreceğinden komisyonu meşgul etmesin diye iptalini istedik. Teknik şartname hazırlandığında yine meclise gelecek” diye konuştu.
HIZAL: BAYRAKLI BELEDİYESİ TEL TEL DÖKÜLÜYOR
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a sert sözlerle eleştiren AK Partili Meclis üyesi Özgür Hızal, “Hangi firmayla protokol yapacaklarını kendilerini bilmiyor. Gerçekten çok garabet durum var. Yaklaşık dört yıldır meclis üyeliği yapıyoruz. Burada bulunan heyet bu kurumun en yüksek karar organıdır. Yasalar belli yetkiler vermiştir. Çok ilginç bir şekilde meclis üyelerinden bir takım bilgilerin saklanıyor gibi bir izlemin var. Bilgiler eksik geliyor. Gelen önergeler tek sayfalık önergeler geliyor. En büyük iddianız reform gerçekleştirdiğinizi söylemiştiniz. Önümüze bazı müdürlüklerinin çalışma esasıyla ilgili önergeler getirdiniz. Ama gördük ki hepsi içi boşmuş. Bayraklı Belediyesi tel tel dökülen bir belediye haline geldi. Bunun sorumlusu Serdar Sandal’dır. Bir devlet kurumunda işlerin savsaklandığını asla görmedim. Bu sizin önergeniz ve bunu reddetmek zorunda kaldınız. Gerekçesi protokol hazırlanmaması. Protokol hazırlamak çok zor değil. İki şartlı bağış var. Orada da problem var. Önergeler ayrı ayrı gelmesi gerekirken gizlenerek önümüze geliyor. Böyle bir kurumu bu kadar kötü yönetmenizi şaşkınlıkla izliyorum. Son bir aylık süreçte bizim güvenimizin çok anlamsız ve boş olduğunu gördük. Bir yargı kararını dahi ne olduğunu izah edemeyen bir Bayraklı Belediyesi var. Şuan en kötü belediye Bayraklı Belediyesi … Alacağınız bir bağışı almak için bile günlerce kafa yormak zorunda kaldınız. Beceriksizsiniz. Buna da kafa yormuyorsunuz. Siz belediye kendi meclis üyeleri ve bizlerden bir şeyler saklıyorsunuz. Bununla ilgili yapacağınız izahı da yok. Bayraklı belediyesi Serdar Sandal döneminde yapısal manada bir noktaya gelmişken şimdi yapısal olarak da sorun yaşar hale geldiniz” dedi.
SANDAL: HADDİNİZİ AŞAN BİR DURUM
Hızal’a yanıt veren Sandal, “İnsan dinleyince bir garip oluyor. Koca bir devletin getirdiğiniz hal ortadayken, yaptıklarınız ortadayken bir kurumun işleyişi ile ilgili o kurumun bürokratlarını eleştirmek çok da haddinizi aşan bir durum. Ne meclis üyeleri ne de bürokratlarımızdan bir şey kaçırma gibi bir anlayışımız olamaz. Bir belediye bir bağış alacaksa, bunu meclise getiriyorsa bunda niye art niyet olsun ki… Niye, herkes bilsin diye getiriyoruz. Bürokratlarımız teknik manada bir eksiklik olabilir mi olabilir. Bunu düzeltir yine meclise getiriliriz. Biz bütün bağışlarımızı ahlaken ve vicdanen meclise getiriyoruz. Sizin belediyeleriniz gibi yapmıyoruz. Sizinle iki randevumuz var. Bir tanesi Mayıs bir tanesi Mart” diye konuştu.
Hızal’ın “Bu yasal yönetmelik. Şartlı bağış zaten meclise gereken bir konudur. Bunu siz biliyorsunuz. 40 tane yöntem yoktur” çıkına yanıt veren Sandal, “Bunun 40 tane yönetimi var, siz bilirsiniz bunu” dedi.