Hale Halime YILDIRIM / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı son meclisi Başkanvekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi.

KREŞ VE CEMEVİ İÇİN PROTOKOL

Mülkiyeti Karşıyaka Belediyesine ve Maliye Hazinesine ait olan; Örnekköy Mahallesi, 26502 ada, 3 parselde 1746 metrekarelik “Cemevi Yapılması” ve mülkiyeti Karşıyaka Belediyesine ait olan Tuna Mahallesi, 46 ada, 8 parselde 180 metrekarelik “Kreş Yapılması”  işleri ile ilgili, Karşıyaka Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortak proje talep etti. Karşıyaka Belediyesinden gelen talep doğrultusunda ihalesinin yapılarak işin Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenilmesi kapsamında 2 belediye arasında protokol imzalanıyor.

KARABAĞLAR’DA O SOKAK TRAFİĞE KAPATILIYOR

Karabağlar Esenlik Mahallesi, Ordu Caddesinin Mızraklı Caddesi ile Gökdere Caddesi arasında kalan ve yürürlükteki imar planında 17 metrelik Taşıt Yolu olarak belirlenmiş kesimin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin Kararı kapsamında imar planlarına uyarlılığının sağlanması koşulu ile araç trafiğine kapatılması meclis gündemine gelerek, ilgili komisyonlara sevk edildi.

BAYRAKLI PLANLARI MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ

Bayraklı ilçesi Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahallelerinde 60 hektarı kapsayan planların revizyonu meclis gündemine geldi. AK Parti Grubu planlara karşı çıktı.

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal ise, “Söz konusu alandan 2022 yılında plan yapıldı, o mahalledeki vatandaşlardan ve 75. Yıl mahallesindeki vatandaşların kat yüksekliği gibi nedenlerle itirazı oldu. Mahkeme planları iptal etti. İstinaf süreci devam ederken mahkemenin iptal nedenlerini çözecek bir planlama çalışması yapmak istedik. 15 katla ilgili, yüzde 5 inşaat artışı iptal gerekçeleri arasında yer alıyor. Planda değiştirebildiğimiz ölçüde yeni bir planlama sürecine girdik. Büyükşehir’de yaklaşık 3 aydır bekliyor, 5 binlik de iptal olduktan sonra 1/1000’lik 1/5000’likler üzerinde çalışarak meclise getirildi. İmar komisyonumuza da teşekkür ediyorum” dedi.

“AYDA 60 LİRA ÖDEYEBİLEN İNSAN ORADA OTURMUYOR”

Önal, planlara ilişkin bilgi de vererek, “İzmir deprem bölgesinde, depreme dayanıklı yapılar için hepimize ciddi görevler düşüyor. Bayraklı zemin olarak en riskli ilçelerin başında, dönüşümün gerçekleşemem sebebi belediye ya da planlar değil, yüzde 5 inşaat artışı getirdiğimiz yerlere mahkemeler donatısı yapılmayan hiçbir yerde artış yapılamaz deniliyor. İnşaat artışı vermeden de vatandaş evini nasıl dönüştürecek? 2 katlı yerler var planlarda ama buralara 4-5 kat yapılmış. Dönüşümde 2 kat yapabilecek, birini müteahhide verecek. Siyasi popülizmi bir kenara bırakalım, bu insan bunu dönüştürür mü, depremde yıkılacağını bile bile orada yaşamaya devam ediyor. 100 metrekarenin maliyeti 2 milyon, kredi çektiğinizde aylık ödemesi 60 bin. Ayda 60 bin kredi ödeyebilecek insan zaten o şartlarda orada yaşamıyor. Ambulansın girebileceği yollar yaptık, ada bazında plan geliştirdik. Daha iyisini yapabiliyorsanız buyurun yapın. Biz adaları olabildiğince küçülttük, 30 ayrı yerde dönüşüm için elimizden geleni yaptık” açıklamasında bulundu.