Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 4,5 yıl değerlendirmesi yaparak, Gültepe ve Beştepeler bölgelerinin plan çalışmalarında gelinen son durumu anlattı. Son 5 yılda yaşanan pandemi, depremler ve ekonomik krize atıfta bulunan Batur, "4,5 yılda, yerel yönetimler olarak, merkezi yönetim olarak sıkıntılı süreçler yaşadık. Özellikle göreve başladıktan 1 sene sonra dünyanın tanımadığı pandemi ile karşılaştık, ardından ekonomik kriz, İzmir depremi ve büyük depremi yaşadık. Bu dönem yerel yönetimlerin başına gelmeyen kalmadı, bir de uzaylıların inmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"KENTİN GERÇEK İHTİYACI OLAN KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK"
Konak'ın en önemli sorunun yapı stoku olduğunu anlatan Batur, "Bu dönem Konak Belediyesi için verimli geçti. Daha önce denenmemiş, üzerinde düşünülmemiş, kentin gerçek ihtiyacı olan kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar yaptık. Bunu en yakın süre içinde depremlerde de yaşadık. İzmir kentinin ve İzmir'in kalbi olan Konak'ın en büyük sıkıntısı yapı envanteri. Çok eski bir yapı envanteri var elimizde. Bu yapı envanterinin süratle değişmesi gerekiyor ki, depremlere hazırlanalım. Nasıl hazırlanacak belediyeler ve kurumlar, şu anda oturulan binaların yenilenmesi şart. Yatıyoruz kentsel dönüşüm, kalkıyoruz kentsel dönüşüm" dedi.
"ŞEHİR PLANCILARI ODASI BİZİ 1,5 YIL GECİKTİRDİ"
Konak'ta 500 hektarın planlandığını aktaran Batur, "1'inci etapta, Gültepe'deki 14 Mahalle 300 hektar, ikinci etapta da Beştepeler'de 15 mahalle 200 hektar, toplamda 500 hektarlık alanın dönüşüm planlarını hazırladık, 2020 yılında planları askıya çıkardık. Tüm kurumların görüşleri alınarak yapılan bu çalışmalarda maalesef Şehir Plancıları Odası'nın itirazı ve mahkemeye gitmesi neticesinde 1,5 sene kaybettik. Yapacağımız işten 1,5 sene gerideyiz" diye konuştu.
"MAHKEMEDE İZMİR'E EMSAL OLACAK KARAR ALINDI"
Batur şunları kaydetti:
Mahkeme, hukuk bizi haklı gördü, İzmir'e emsal olacak bir karar alındı. Biz o planlar üzerinden yürüdük. Gültepe'yi 5'e böldük, çünkü hepsinin birden parselasyon planı asılırsa sıkıntı yaratır. Şimdi 5 no'lu bölgenin parselasyon planı askıya çıktı, askıdan indi, itirazlar değerlendi. Şimdi geldik sözleşmelere. O, 5 no'lu bölgedeki vatandaşlarımızı kısa süre içinde kentsel dönüşüm büromuza çağırmaya başlayacağız. Sözleşmeleri imzalayarak yol yürümeye devam edeceğiz.
"BEŞTEPELER ÇALIŞMALARIMIZ İYİ GİDİYOR"
Takip eden süreçte 4,3,2,1 şeklinde parselasyon planları askıya çıkacak. Bir taraftan da Beştepeler hazırlanıyor. Maskın karşısındaki alandan bahsediyorum, burası yoğun yapılaşmanın olduğu ve içinde 1 metrekare yeşil alan olmayan bir alan. Parselasyon planlarının ardından, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzü kurduk, onu da Toroslar'a taşıdık. Yani belediyeye gelmeye ihtiyaç duymayacak vatandaşlar. Birlikte yapacağız, vatandaşın komşusu değişmeyecek, oturduğu binanın yapısı değişecek. Çalışmalarımız gayet iyi gidiyor.
"REFERANSIMIZ NARLIDERE"
Kentsel dönüşüm dediğiniz 2 kelimeden ibaret değil, insanların evini yıkacaksınız, belli süre kira yardımı yapacaksınız ve o modern binasını tekrar kendisine teslim edeceksiniz. Bunu görmeden insanlar inanmıyor. Biz de 'Narlıdere'de uygulama yaptığımız bölgeye gidebilir, oradaki insanlarla görüşebilirsiniz. Bizim referansımız Narlıdere' diyoruz. Orada yaşayan vatandaşlarımız da yüzde 90 civarında projeye olumlu yaklaşıyor. Yüzde 10'unu da ikna edeceğiz. Yüzde 100 uzlaşı ile yapacağız.
"KONAK KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞARACAK"
Projeyi tam bilmeyenler itiraz edebiliyor ya da vatandaşın 4-5 dairesi var, yarısından fazlası kaçak. Daha çok o türde binası olan vatandaşların sıkıntısı var. Bunun dışında vatandaşlar olumlu bakıyor. O bölgede yaşam o kadar zor ki şu anda, 2 otobüsün karşılıklı geçemeyeceği yollar var. Yeşil alan 0,86 metrekare, şimdi 13 metrekareye çıkacak, sosyal donatı alanları, okul alanları kriterlerine göre ayrıldı. Umutluyuz, Konak bunu başaracak, oradaki vatandaşımızla birlikte yapacağız.
"BİZE GÜVENMEYE DEVAM ETSİNLER"
Gültepe'de de, Beştepeler'de de emsal 2,8. Bu işi yüzde 100 uzlaşı ile yapacağız. Vatandaşın 1'inin dışarıda kaldığı, işi izale-i şuyu davalarıyla yürütme noktasında değiliz. Biz müteahhit değiliz, belediye oradaki vatandaşın hakkını hukukunu koruyacak şekilde bu işin altına elini sokuyor. Biz planları yaparak geri çekilebilirdik ama biz diyoruz ki, 'Hakkınız, hukukunuz yenmesin, müteahhitler girdiğinde izale-i şuyu davasıyla oradaki vatandaşın elinden tapusunu, arazisini alıyor' Biz bunun önüne de geçeceğiz. Bize güvenmeye devam etsinler.
"BEŞTEPELER PARSELASYON PLANLARI ÖNÜMÜZDEKİ AY ASKIYA ÇIKACAK"
Beştepeler parselasyon planları önümüzdeki ay askıya çıkacak. Orada mülkiyetlerle ilgili problem yaşamıyoruz. Hızlı şekilde ilerleyecek.
"VATANDAŞI MAĞDUR ETMEDEN İLERLEYECEĞİZ"
İmza projem planlar ve kentsel dönüşüm. Biz kenarda oturabilirdik, planlar devam ederdi ama biz riskli bir işe girdik belediyecilik açısından. Ancak birileri bu işi kentin geleceği için yapmalı. Depremi yaşıyoruz. Dönüşüm yaptığımız alandaki binalara baktığımızda hiçbirinin fenni mesulü yok. Hiçbirinin projesi yok, proje desteği alınmadan çoğu kaçak olarak yapılan binalar. Biz bunların karşılığını vererek, oradaki vatandaşı mağdur etmeden ilerleyeceğiz.
"İHALEYE ÇIKTIK KİMSE GİRMEDİ"
Belediye hizmet binası yapım ihalesinin 2 defa ertelendiğini aktaran Batur, "Belediye hizmet binası ihalesi 2 defa ertelendi. İlkinde özel çağrı usulü yaptık. 18 firma çağrıldı, 2 firma katıldı. 3 firmanın katılması lazımdı bu yüzde iptal edildi. İkincisinde ise ihaleye kimse katılmadı. Üçüncüsü de 22 Eylül'de yapılacak. Açık ihale, herkes katılabilir. İhale kanununa tabi bir belediyeyiz, önüne gelene bu işi veremeyiz. İhale gerekçelerini, kanun neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz" dedi.
"PROJELERİMİZ DEVAM EDİYOR"
Devam eden proje ve çalışmalara ilişkin bilgi veren Batur, "Başladığımız işlerin tamamlanması noktasında, kentsel dönüşüm dışında işlerimiz var. Bunlardan bir tanesi hizmet binası, 1,5 sene olarak süresini tayin ettik. İsmetpaşa Ferahlı Mahallesi sınırında bir Cemevi projemiz vardı, önümüzdeki günlerde ihale tarihi belli olacak. Mimarlar Odası ve Serbest Mimarlar Odası ile gündeme getirdiğimiz Hangar binasının mimarlık müzesine dönüşmesi projemiz kuruldan geçti. Kente bir müze kazandırılacak. Eski Yaşar Üniversitesinin yanında bizim de bir binamız var, orada bir çalışmamız var, küçük Havagazı diyorum ben. Beştepeler'de sosyal tesis alanımız var, yeni bitirdik, içinde kadın semt merkezi, nikah salonu, pazaryeri var. Kızılay'dan Güzelyalı Göztepe'de olan bir tarihi binayı aldık, sağlık binasına dönüştürülmesi noktasında restorasyonuna başlıyoruz. Kıllıoğlu Hamamı devam ediyor. Kıllıoğlu Hamamında adım atarken hep yavaş gidiyoruz, her kazdığımız yerden bir tarih çıkıyor. Müze müdürümüz bir eleman verdi bize, her kazdığımıza o anda müdahale ediliyor. Sanathane bölgesinde iyi çalışmalar yapıyoruz. Bu gibi alanları arıyoruz, bulduğumuz da kentin tarihi kesimlerinin yeniden keşfedilmesini amaçladık orada. Eskiden Levantenlerin yaşadığı Basmane bölgesi şimdi mültecilerin yerleştiği bir nokta, terk edilmiş bir bölgesi gibiydi. Yaptığımız bu çalışmayla kentliyi oraya çağırıyoruz. Kentli geriye dönmeye başladı" açıklamasında bulundu.
"KEMERALTI İZMİR'İMİZİN GÖZBEBEĞİ"
"Önümüzdeki süreçte tarihi binaların restorasyonu noktasında Kemeraltı'nda TARKEM'le birlikte yaptığımız bir restorasyon var" diyen Batur, "O da tahmin ediyorum 3 ay içinde tamamlanacak. O bölgede geçmişten bu yana devam eden mesleklerin devamını sağlayacak, 2 bina hayata geçiriyoruz. Kemeraltı tarihi misyonu ve içindeki o binalarla, yaşam tarzıyla İzmir'imizin gözbebeği. UNESCO Tarihi listesine girmesiyle ilgili de bir süreç var şu anda" ifadelerini kullandı.
"TUNÇ BAŞKANLA BİZİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İSTİYORLAR"
Konak Belediye Meclisi'nde, Kemeraltı'nın UNESCO Tarihi Miras Listesi'ne girmesi için Kültür Bakanlığı'nda yapılacak görüşmeye davet edilmemesine gösterdiği tepkinin sorulması üzerine konuşan Batur, "Normaldi, refleksti o, benim haberim yoktu. Sayın Hakan Yıldız gündeme getirince... Başkanla öyle izinle ilgili bir şeyimiz yok bizim. Başkanla hep bizi karşı karşıya getirmek istiyorlar ama biz Tunç Başkanla her şeyi paylaşarak, uzlaşı içinde bir dönem geçirdik. Her türlü etkinlik Tunç Başkanın yanındayız. Bizim Büyükşehir Belediye Başkanımız. Biz geleneği, göreneği, yapılması gerekeni biliriz. Bizim Büyükşehir Belediye Başkanımıza bizim yanımızda bir kişi toz konduramaz" diye konuştu.
"KEMERALTI'NI YAŞATMAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"
Batur sözlerini şöyle tamamladı:
Bakanlıkta yapılan görüşme İyi geçmiş, tabi bu değerlendirilecek. Bakanlık daha önce kendine müracaat eden yerleri de değerlendirecek. Umut ediyorum; Kemeraltı için çok önemli bir karar olacak. Çünkü tarihi miras listesine girdiğinizde oradaki yapıların restorasyonunda fonlara daha çabuk ulaşabileceksiniz. Daha komplike programlarla bölgenin gelişimi sağlanacak. Kemeraltı'nı yaşatmak bizim için önemli.