GÜNCEL

Başkan Yıldız projelerini anlattı... Çiğli'de trafik tarih olacak

Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, görevde olduğu ilk 6 ayını anlatarak; kentsel dönüşüm ve trafik alanında projelerini açıkladı. Yıldız, Çiğli'nin en büyük sorunu olan kentsel dönüşüm ve yol yetersizliğine neşter vuracak projeleri hayata geçirmeye başladığını kaydetti.

Abone Ol

Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, kentin başlıca polemik konuları arasında yer alan Harmandalı çöplüğüne ilişkin açıklamalarda bulunarak, görevdeki ilk 6 ayını ve projelerini anlattı.

“SÖZ KONUSU ÇİĞLİ OLUNCA HASSASİYET GÖSTERMİYORLAR”

Yıldız, Harmandalı’na mahkeme kararıyla çöp dökmenin durdurulduğunu hatırlatarak, “Öncelikle burada konunun yetkilisinin büyükşehir belediye başkanımız ve yönetiminin olduğunu bilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Harmandalı çöp depolama alanı zaten mahkeme kararıyla şu anda durdurulmuş durumda. Ancak şunu sormak istiyorum; Çevre Şehircilik il Müdürlüğü'ne bağlı taşra teşkilatındaki arkadaşlarımız; Gölova'daki çöp depolama tesisiyle ilgili zeytin ağacı için bu kadar hassasiyet gösteren kıymetli bürokratlarımız söz konusu Harmandalı olunca, 32 yıldır bu yükü fazlasıyla çeken Çiğli olunca neden hassasiyet göstermiyorlar, anlamış değiliz” dedi.

“TUGAY DOĞRU BİR ÇÖZÜMLE ORTAYA ÇIKACAK”

Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı sorununu çözeceğini anlatarak, “Bu konuda şanslıyız ki büyükşehir belediye başkanımızın doktor olması, çevre ve halk sağlığına çok fazla hassasiyet göstermesinden kaynaklı siyaset üstü bir anlayışla bunu çözmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini ben biliyorum. Çok yakın zamanda yol haritasını açıkladığında tüm İzmirlilerin bu konuda Cemil (Tugay) başkanın ve büyükşehir belediyesinin ne kadar doğru bir çözümle ortaya çıkacaklarını herkes görecek” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK PROBLEM KENTSEL DÖNÜŞÜM”

İlçedeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldız, “Çiğli yapı stoku itibariyle aslında bir deprem kenti. Çiğli'nin en büyük problemi olan, beka sorunu olan şey kentsel dönüşüm. Bu konuda ben geçtiğimiz aylarda Bakanlığımıza bağlı Türkiye Kentsel Dönüşüm Başkanı ile yaptığımız görüşmede, bu süreci başlatacağımızı söyledik. Özellikle Balatçık mahallesindeki kronikleşmiş 60 yıllık sorunu çözüp, ilk etapta oradan başlamak şartıyla sorunun nasıl olduğunu, çözümün ne olduğunu kendilerine ifade ettik. Onlarla da İzmir'deki kentsel dönüş başkanlığındaki Deniz Bey'le de arkadaşlarımız şu anda görüşüyorlar. Balatçık Dağ Mahallesi başta olmak üzere Köyiçi’nde çok yakın zamanda kentsel dönüşüm ofisi açarak buradaki tüm hak sahipleriyle çok iyi bir plan üzerinden, kesinlikle hiç kimsenin hak mahrumiyeti yaşamayacağı, hiç kimsenin hakkından fazlasını almayacağı, tüm kamuoyunun açık, şeffaf, bilgiye erişilebilir bir şekilde, adil ve o insanların yerinde kalmak şartıyla bir kentsel dönüşüm yapacağımızın müjdesini sizin vasıtanızla bir kere daha vereyim” ifadelerini kullandı.

“YENİ KENT MERKEZLİ DÖNÜŞÜM”

Kentsel dönüşüm sorununu çözeceğini ve planlarının hazır olduğunu dile getiren Yıldız, “Köyiçi’nde yapacağımız kentsel dönüşüm, emin olun Çiğli tarihinde iz bırakacak bir dönüşüm olacak. Etaplara ayırdım. Şahin Mahallesi, Bahçelik ve Köyiçi Yerleşim Merkezi olarak üçe böldüm. İlk etapta en uygun olan yerde hak sahipleriyle, belediyenin kuracağı bir ortak masada bizim garantörlüğümüzle hak sahiplerini yüklenici firmalarla anlaşılacağız. Kesinlikle ama kesinlikle bölgenin dokusunu koruyacak, sosyal donatı alanlarının olması gerektiğinden fazla kalacağı, yeşil dokunun, eğitimin, sağlığın, barınmanın olduğu İzmir'de bir rol model dönüşüm planlıyoruz. Hiç kimsenin bir diğerinden daha fazla hak talep edeceği bir duruma müsaade etmeyeceğiz. Ama önceliğimiz bu bölgede yaşayan insanların, depreme dayanıklı, dirençli bir kent noktasında herhangi bir olumsuz anda deprem, sel, afette kendi konutunda rahatça barınabileceği altyapısı, üstyapısıyla, sığınağıyla otoparklarıyla, yeşil alanları, peyzajıyla birlikte rol model olacağı, kente yeni bir alan kazandıracağımız, yeni bir kent merkezi inşa edeceğimiz bir dönüşüm planlıyoruz. Yani projemiz hazır” dedi.

“YENİ YOLLAR VE ASFALTLAMA ÇALIŞMALARI”

Çiğli’deki trafik ve yollara yönelik çok sayıda proje için kolları sıvayan Yıldız şunları anlattı:

İlk 6 ayda kent içi trafiğin tıkandığı, kentçi trafiğinin önünü açabilecek ciddi yol projelerimiz vardı. Büyükşehir belediyesinin hazırladığı ama yol kat edemediği projeler vardı. Birincisi Harmandalı'da 9506 sokağın Çanakkale Caddesi'ne bağlanmasıyla ilgili, askeriyeyle benden önceki dönemde Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili bürokratların yaptığı birtakım girişimler olmuştu. Biz o girişimleri hızlandırmak adına Lojistik Genel Müdürümüzden randevu talep ettik. Geri dönüş bekliyoruz. Geri olur olmaz orada açılacak yirmi metre genişliğinde bir yol var. Bununla ilgili genel sekreter yardımcımızla toplantı yaptık. Onlar da çok mutlu oldular. Biz burada bu sürecin devam etmesi noktasında Çiğli Belediyesi olarak çok ciddi bir şekilde bunu takip ediyoruz.

“GÜZEL BİR BULVAR KAZANDIRIYORUZ”

Çiğli Ataşehir'den Mavişehir'e bağlanan 1671 sokakla ilgili kurum görüşlerini topladık. Büyükşehir belediyemizin ilgili 4 daire başkanlığıyla yerinde toplantı yaptık. Projesi hazır, imar planı onaylı. Sadece Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü ile bir görüşme kaldı. Onu için de ben Cemil Başkan'ımızdan izin istedim. Haftaya Ankara'ya gitmeyi planlıyorum. Gidip oradaki görüşü de alırsak; İZBAN üzerinden Çiğli'yle, Bostanlı, Ataşehir, Karşıyaka bağlantısı noktasında yeni bir ana arter yapacağız. Böylelikle hem Çiğli trafiği rahatlayacak, hem bölgedeki ekonomiyi hızlandıracak, hem de karbon salınımı azaltıp ihtiyaç duymuş olduğumuz çevreci projelerden birini de hayata geçirmiş olacağız. Yine Sasalı’da Gazi Çiçek Bulvarı dediğimiz, yaklaşık 2 kilometrelik güzergahtaki yolun ortasında bulunan sulama kanalı ve sağ tarafta bulunan kurutma kanalıyla ilgili Cemil Başkanımızdan izin alarak, sulama birliğinden izin aldık. Burayla ilgili Devlet Su İşleri Bölge Müdürümüz Hüseyin Koray Aydın'la görüşerek, buradaki kurutma kanallarının kapatılmasıyla ilgili

görüş yazılarını hem Çiğli hem de büyükşehir belediyesine yazdırdık. Cemil Başkan da talimatı verdi. Peyzaj düzenlemesiyle ilgili daire başkanımızla sahada çok güzel bir tespit yaptık. Yeni bir bulvar kazandırıyoruz. 2 tarafı peyzaj, yürüyüş, koşu yolu ve bisiklet yolu olmak şartıyla bölge dokusuna uygun, aydınlatma kaideleriyle birlikte oradaki kanalların üzerini kapatarak çok güzel bir bulvar kazandıracağız.

“NARİN’İN ADI ÇİĞLİ’DE YAŞAYACAK”

Eski havaalanı caddesi dediğimiz, Tuzla Caddesi üzerindeki eski Gültekinlere ait modern yaşam sitesiyle, park sitesi arasındaki sürekli kazaların olduğu bir yol vardı. Burada Genel Sekreter Yardımcımızla beraber bir tespit yaptık. Şimdi orada çok güzel bir yol düzenlemesi yapılıyor. Trafik düzenlemesi yapılıyor, yürüyüş yolları, aydınlatmalar ve refüj çalışması yapılıyor. Kasaplar meydanı biz geldiğimizde Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan bir alandı. Buradaki üst doku çok bozuktu. İnsanlar yürürken zorlanıyordu. Taşların bozuk olmasından kaynaklı sürekli kazalara, düşmelere ve yaralanmalara neden oluyordu. Burada da Cemil Başkanımızın talimatıyla 30 gün gibi bir sürede bu üst kaplamayı yeniledik. Eski Perşembe Pazar yeri dediğimiz yerde metruk binaları yıktık. Yeni bir cadde açarak Anadolu Caddesini, Egekent, Çağdaş Mahallesi ve Küçükçeli Mahallesi'ni bir kere daha birleştiriyoruz. Hemen burada yaklaşık 1000 metrekarelik bir park tasarımımız oldu. Bu tasarımı da bitirirsek oraya hepimizi derinden yaralayan ve bir kayıp vardı; Narin kız çocuğumuzun adını bu parkta yaşatacağız.

“ÇİĞLİ’NİN GİRİŞ ÇIKIŞI DÜZENLENİYOR”

Çiğli'nin giriş çıkışını düzenliyoruz.  Yeşil alan kazandırıyoruz, peyzaj çalışması yapıyoruz. Sasalı'dan sonra Kaklıç'ta, özellikle Sasalı'da villaların olduğu bölge ham yolları sathi kaplama yaptırdık büyükşehirlerimize. Burada bunları yaparak, o bölgede insanların yaşamış olduğu toz mağduriyetini bir nebze olsun giderebilirdik. O bölgedeki o bölgedeki yerlerin de tekrar sıcak asfaltla yollarını yapacağız. Sasalı’da yıllardır süregelen 1 ve 29 sokaktaki artık nihai ömrünü tamamlamış yolları büyükşehir belediyesi vasıtasıyla komple yeniledik. Kaklıç'ta, İzmir Caddesi dediğimiz Ahmet Piriştina Caddesi'nden Kaklıç merkeze giden yaklaşık 2,5 kilometrelik bir yolu Büyükşehir Belediyemiz kazıdı, sıkı bir asfalt çalışmasıyla yolu komple yeniliyoruz. Sasalı ve Kaklıç’ta yaptığımız çalışmaları merkezde Tuzla Caddesi'nde, üniversite yerleşkesinin olduğu Balatçık'ta, yol darlığı ve kot farkını gidermek için kaçak binaları yıktık. Büyük bir yol genişletme çalışmasıyla birlikte Balatçık'taki o yoğun trafik sorununu çözüyoruz. Harmandalı'da Dokuz Eylül Caddesi'nde Büyükşehir Belediyemiz başladı ancak finansman sorunlarıyla ilgili bir takım problemler olduğu için şu an çalışma geri kaldı. Harmandalı Dokuz Eylül Caddesi'yle Ahmet Efendi Mahallesi, Uğur Mumcu, İnönü, Gazi Mustafa Kemal ve Cumhuriyet Mahallesi'nin ortasından geçen ana aks komple yenilenecek. Menemen'e giden o arka mezarlık yolundaki asfalt tamir edilerek çok ciddi bir yol kalitesi artıracak. Çiğli merkezde Dere Caddesi dediğimiz, Köyiçi’nden başlayıp Dere Caddesi'ne kadar gelen 2 tane uzun sokağımız asfalt programına alındı. Buralar asfaltlanacak. Evka 5'in asfalt serin çalışması devam edecek. En büyük hayallerimden biri de bu yolla ilgili;  şaraphane dediğimiz bölgedeki dikine sokakları kazıyıp buralarda nihai yağışlı anlarda hem yol kalitesini hem de oradaki beton yolları kırarak, insanların çok sıkı talebi olan o asfalt çalışmasını oraya getireceğiz.

“ACIBADEM’LE ORTAK OLACAĞIZ”

Ataşehir Mahallemizde bir arsamız vardı. Bu arsada diğer hak sahipleriyle anlaşmak üzere yarı olimpik yüzme havuz projemiz var.  Kentte yarı olimpik yüzme havuzu kazandıracağız. Üstünde kendi enerjisini üreten Çiğlilerin, yazın, kışın rahatlıkla istifade edebileceği bir yarı olimpik yüzme havuzu olacak. Dere kenarı dediğimiz bir yerimiz var. Yaklaşık 17 bin 500 metrekarelik bir ekolojik koridor projemiz var. Projemizin çizimi bitmek üzere. Akvaryum kafenin arkasında şu anda oyun grubu işleten bir firma var. Bunlarla sözleşmemizi feshetmek üzere, buraya 120 öğrencimizin ders göreceği kreş yapacağız. Eski kent hastanesinin olduğu yerde Acıbadem Hastanesi'yle bir ortaklık kuracağız. Burada  yaklaşık bin metrekarelik bir iş merkezini yüzde elli ortaklıkla hayata geçireceğiz. Belediyemizde hem gelir elde edeceğiz hem de yeni bir alan kazandırmış olacağız.

“HAVACILAR PARKI MEVKİ TRAFİĞİNE NEŞTER”

Havacılar parkının olduğu yerde, yoğun trafiğe neden olan bir yer var. 8219 /1 sokaktaki parkı, büyükşehir belediyemizden izin isteyerek, kullanılmayan bir kısmını yolcu trafiğine açacağız. Balatçık mevkiinde ortaklık teklifiyle belediyemize 3 bin 800  metrekarelik bir belediyeye arsa kazandırmak üzereyiz. Bu arsayı da belediyemizin kasasından para çıkmayacak şekilde, altında ticaret merkezi, bir tarafında kız öğrenci yurdu, bir tarafında da kütüphane ve gençlik merkezi olacağı bir proje üzerinden ihaleye çıkaracağız. Binayı yapmak şartıyla dükkanlarının yüzde 60 – 70’ini müteahhide bırakacağız.

“BİLARDO SALONU YERİNE ÇOK FONKSİYONLU BİNA”

Demokrasi Parkı'ndaki kafemizi tadilata aldık. Ancak üst katında atıl halde duran bir restoranımız vardı. Geçtiğimiz dönemdeki arkadaşımız burada bilardo salonu yapmış ama biz bunu lağvedeceğiz. Buraya çok güzel bir restoran açacağız. Kışın ve yazın insanların içinde rahatlıkla oturup yemeğini yiyip, sohbet edebileceği, canlı müziğinin olduğu bir tesis kazandıracağız. Belediyemizin nikah dairesini de onu üst katına taşıyacağız. Hatice Bahriye Yağcı arazimiz var bizim. Burada Hasan Hasan'ın yaptığı bir park var. Bu parkı tamamen kaldıracağız. Buraya İzmir'in en provizyonu olan, en vizyonel parkını yapacağız. İçine bir kafe oturtacağız ve yazın bizim Çiğlilerin geçmişte çok sık yaşadığı, yaz sinemasının olabileceği bir sinevizyon perde kuracağız"