Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, 4,5 yılda yaptığı çalışmaları anlattı. Belediyenin asli hizmetlerinin yanında, iklim krizi ve gıda krizine yönelik ilçenin geleceğe hazırlanması noktasında önemli adımlar atıldığını kaydeden Tugay, "4,5 yılda belediyede yeni bir yapılanma, dijitalleşme, halkla ilişkilerinin ilerlemesi, iletişim kanallarının sonuna kadar açılması gibi önemli işler yaptık. Belediyede yeni birimler oluşturduk. Kadın Aile Müdürlüğü kurduk, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurduk. Bununla kentsel tarımı teşvik etmeyi amaçladık" dedi.
"KENTSEL GIDA STRATEJİSİ BELGEMİZİN LANSMANINI YAPIYORUZ"
İzmir'de ilk, Türkiye'de ikinci belediye olarak Kentsel Gıda Strateji Belgesini açıklayan Tugay, "Kentsel Gıda Stratejisi Belgemizin lansmanını yapacağız. Bu önemli, gıda krizi geliyor. Bugün yaşıyoruz ama gelecekte çok daha ağır şeklini yaşayacağız. Alınacak önlemleri bugünden görmemiz, gereğini yapmamız gerekiyor. Karşıyaka'da hem üreticiyi destekleyecek hem de tüketimi düzenleyecek çalışmalar yapacağız. Türkiye'de Kentsel Gıda Strateji belgesini açıklayan ilk belediye İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu, ikincisi biziz" ifadelerini kullandı.
"ÜRETİCİ KAZANACAK TÜKETİCİ UCUZA ALACAK"
Kentsel Gıda Stratejisi ile hedeflenen çalışmalara yönelik bilgi veren Tugay, "Kentsel gıda stratejisiyle, 'Artık biz Güney Amerika'dan gelen muzları yemeyelim, muz yemeyebiliriz de, illa yiyeceksek yerli muz yiyelim, kalitesi iyi değilse geliştirelim. İzmir'de Antalya'dan gelen ürünü de yemeyelim. Yakın çevremizde yapılan üretimden faydalanalım' diyoruz. Ege zaten tarım havzası, her şey yetişir ama planlama yok. Topraklar var, o toprakları işleyecek insanlar var ama onlara kimse gidip, 'Biz Karşıyaka olarak şu kadar domates yiyeceğiz, üretir misiniz' demiyor. Hem üreticilerimiz kazanacak hem de tüketici olarak sağlıklı ve daha ucuz gıdaya erişeceğiz" açıklamasında bulundu.
"EN ÇOK GÜNEŞ ENERJİSİ BELEDİYEYİZ"
Tugay'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
En çok güneş enerjisi üreten belediye konumundayız. 1.6 megabaytlık üretim kapasitemizle. Bunu artırmak için planlar yaptık. Yakında çok daha fazla elektrik üreten belediye olacağız. Ayrıca elektrik, su kullanımında tasarruf alanında ciddi çalışmalar yapıyoruz. İklim kriziyle hepimiz iç içe olacağız, yaşanan aşırı sıcak, kuraklık, orman yangınları, deniz seviyesi yükselmesi iklim krizi ile bağlantılı. Bunlar hepimizi etkiliyor ama yakın zamanda çok daha fazla etkilemeye başlayacak. Bunlarla ilgili çalışmalarımız en vizyoner çalışmalar. Birimlerimizin bu konuda yetkin olması, aktif olması en çok ihtiyacımız olan şey. Hazır kadrolar yok, yetişmiş eleman yok, biz bunları yoğun çalışarak sağlamaya çalışıyoruz.
"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU YAYINLADIK"
Sürdürülebilirlik raporu yayınladık. Ben burada size 4,5 yılda yaptıklarımız doğrultusunda 'Binlerce konteyneri kaldırdık, yerine yeraltı konteynerleri kurduk; STK yerleşkesi yaptık, 100'e yakın STK'nın orayı kullanmasını sağlayacak tesisimiz oldu, Alzheimer merkezi yaptık, 55 yeni park yaptık, 95 binden fazla ağaç diktik, anaokulları, kent ormanı, 2 öğrenci yurdu yaptık. Girişimcilik merkezi kurduk, teknoloji geliştirme merkezi kurduk, Teknokent'e ortaklık, çarşının alt ve üst yapısını yeniledik, mutfak sanatları merkezini açtık' diyebilirim. Ancak bunlardan daha önemlileri var.
"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HÜKÜMETLE BİZİM BAKIŞ AÇIMIZ ÖRTÜŞMÜYOR"
Diğer önemli konu da kentin yeniden planlanması, yapılandırılması. Yani gerçek anlamda kentsel dönüşüm. Şu anda birçok yerde binalarımız yenileniyor ama daha büyük ölçekli planlamalar yapma konusunda zorluk yaşıyoruz. Bunun en önemli nedeni hükümet ile Çevre Şehircilik Bakanlığı ile bizim bakış açımızın tam örtüşmemesi. Yani Karşıyaka'da gerçek anlamda kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğu çok açık. Karşıyaka'nın eski bir yerleşim yeri olarak iyi planlanmamış olması. Dar sokakları, yetersiz altyapısı, otopark, altyapı sorunları var ve çevre kirliliği var.
"KARŞIYAKA'YI 2 ETABA AYIRIP TÜM BİNALARI İNCELEDİK"
1/100.000'lik planların yeniden gözden geçirilmesi lazım. Bizim yapacağımız daha alt ölçekli planlamalarda biraz mevzuat desteği gerekiyor. Biz Karşıyaka'yı '2 bölgeyi ayırdık. Anadolu Caddesi'nin altındaki bölgeden bahsediyorum. Bostanlı deresine kadar olan bölgeyi 1. etap, batısında olan bölgeyi de 2. etap olarak. Bu 2 etabın analitik etabını yaptırdık, bütün binaları tek tek inceledi arkadaşlarımız. Bu konuda üniversitelerden ve planlama kuruluşlarından da yardım aldık, tek tek binaları, adaları, sokakları incelediler. Mevcut sorunları saptayıp, yeni bir planlama için önerileri hazırladılar. Bu çok önemli bir çalışmaydı. Bunu yaptık ve şu anda ada bazlı olarak bu bölgelerin yeniden planlanmasıyla ilgili elimizde bir taslak plan var. Bununla ilgili karar almak istiyoruz ama uygulamadaki en önemli zorluk, adadaki 10 - 15 binayı değiştirmek istediğinizde, uzlaşma sorunu yaşanıyor. Mülk sahipleri haklı olarak garantili bir süreç istiyorlar.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN BELEDİYELERE FON SAĞLANMALI"
İçinde bulunduğumuz dönem inşaat maliyetlerinin çok fazla yükseldiği, bu konuda devletin tamamen kontrolünü yitirdiği bir dönem. Bu dönemde kimse inşaat maliyetlerini, işçilik maliyetlerini kontrol edemiyor. Bugün hesapladığınız maliyetle, 1 ay sonraki maliyet arasında ciddi fark oluyor. Yani hızlı değişen bir maliyet hesabı var. Bu nedenle dönüşümler gerçekleşmiyor. Devlet, kamu inisiyatif alarak devreye girmeli. Biz belediye olarak, bu süreçte aktif ve sorun çözücü olarak var olmaya hazırız. Ancak bize mevzuat ve kaynak sağlanması lazım. Bir fon sağlanması lazım.
"HİÇBİR KAYNAĞIMIZ YOK"
Biz o kaynağı kullanarak dönüşümü gerçekleştirelim. Şunun sözünü verebilirim, bize sağlanan kaynağı asla tüketmeden, yeni eklemelere ihtiyaç duymadan yürütebiliriz. Kar etmeyi amaçlayan kuruluş olmadığı için belediyeler, dönüşüm işini üzerine alır ve dönüşümü gerçekleştirir. Ancak bizim hiçbir yerde hiçbir kaynağımız yok. Ben 2019 yılı Nisan ayında göreve başladım, o gün devlet belediyelere daha fazla kaynak sağlıyordu. Bugün o gün sağladığı kaynağın yüzde 25'ini sağlıyor, yani 4'te birine kadar azaltmış durumda.
"ÖRNEKKÖY'E ÇÖZÜLECEĞİNİ BİLEREK İŞLEM YAPTIK"
İBB Örnekköy Kentsel Dönüşüm alanında yaşanan mühürlemenin sorulması üzerine konuşan Tugay, "Oradaki inşaatın yapı denetimi, Büyükşehir Belediyesi'nin daire başkanlıklarınca sağlanıyor. Yapılan bir denetimde tutanak altına alınmış kusur görülmüş. Bizim denetimlerle ilgili kendi üzerimize aldığımız ve yaptığımız bir iş olmadı. Zaten tamamen bizim dışımızda olan bir çalışma ama Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili daire başkanlığı, tutanakla bize bildirince, kanunen biz işlem yapmak zorunda kaldık ve bahsi geçen alanda mühürleme yaptık. Bunu yaparken, sorunun boyutunun çok büyük olmadığını, çözüleceğini bilerek yaptık. Sadece 1 alanda, gözlem yapan görevlinin bir şüphesi nedeniyle tutulmuş bir tutanaktı o, ama tabi ki yapı güvenliği çok önemli olduğu için hassasiyet gösterilmişti ve incelenmesi gerekiyordu. Ondan dolayı durduruldu. Benim, takip edebildiğim kadarıyla yapının sağlamlığı ile ilgili incelemelerde önemli bir problem olmadığı anlaşıldı. Tunç Başkanımız da konuda çok hassas, böyle bir şüphe varsa, onun ortadan kalkması için o bölümün yıkılmasının doğru olacağını söyledi. Bu doğrultuda karar alındı ve süreç devam ediyor" diye konuştu.
"ÇOK YAKINDA KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK"
Tugay, kentsel dönüşüm çalışmalarının kaldığı yerden devam edeceğini aktararak, "Bakanlığın bu konuda bir girişimi var. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve il müdürlüğünün yaptığı müdahale nedeniyle durdu ama çok yakında başlayıp, kaldığı yerden devam edecek" dedi.