Hale Halime YILDIRIM / GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, 1 yıllık faaliyetlerini GÜNDEME BAKIŞ’a anlattı. “Göreve geldiğimiz günden bu yana hiç azalmayan hizmet aşkımızla bir dönemi geride bıraktık. ‘Adil Kent, Eşit Yurttaşlık’ söylemimizi görevde olduğumuz ilk bir yıl içerisinde her adımımızda hatırlayarak hizmet üretmeye gayret ettik” diyen Mutlu, “Konaklı komşularımızın dünyaya gözlerini açtıkları andan itibaren yanında olduğumuz, kimsenin kendisini yalnız veya öteki hissetmediği bir Konak için her anımızı çalışarak, projeler üreterek geçirdik. Dayanışmayı ön plana çıkarırken, komşularımızın gündelik yaşamda sosyal belediyenin nefesini güçlü biçimde hissedeceği toplumcu belediyecilik anlayışından taviz vermedik” şeklinde konuştu.

Ha-31

“EMEKLİ KOMŞULARIMIZA CAN SUYU OLDUK”

Göreve başlar başlamaz birbiri ardına açılışlar gerçekleştirdiğini dile getiren Mutlu, “Konak’ı her alanda daha ileriye taşıma yolunda büyük bir yol kat ettik. Sağlıkla ilgili çalışmaların ilk adımı olarak değerlendirdiğimiz Psikososyal Destek Merkezi’ni hizmete açtık. Hemen ardından, işverenle iş arayanlar arasında istihdam köprüsü kuran İş’te Konak Personel İstihdam Ofisi’nin açılışını gerçekleştirdik. Geçen yıl temmuz ayında hizmete giren ofisimiz aracılığıyla şimdiye kadar 500’e yakın komşumuz işbaşı yaptı. Bir sonraki açılışımız ise Kemeraltı Abacıoğlu Han’daki yerimizde hizmet veren Mutluluk Kahvesi oldu. Sayıları kısa sürede 5’e çıkan Mutluluk Kahvelerimiz, ekonomik menüleriyle Konaklıların yeni buluşma noktalarına dönüştü. En önemlisi de ekonomik sebeplerle sosyal yaşamdan koparılan emekli komşularımıza can suyu oldu” dedi.

“HİZMET KALİTEMİZİ ARTIRDIK”

Konak’ta farkın hissedildiğini kaydedildiğini anlatan Mutlu, “Konak’ımızın 111 mahallesine yönelik başlattığımız temizlik seferberliği kapsamında filomuza yeni ve modern araçlar katarak hizmet kalitemizi arttırdık. İlçemizin dört bir yanında yol ve kaldırımların yenileme çalışmalarına aralıksız devam ederken, kent estetiğini bozan metruk binaların yıkımına hız kazandırdık. Yıllardır çözülemeyen sorunları görmezden gelmeyerek elimizi taşın altına koyduk ve kaldırım işgali konusunda yoğun bir mücadele başlattık. Kamusal alanlardaki kaçak yapıların işgaline son verip bu alanları yeniden düzenleyerek komşularımızın kullanımına sunduk” ifadelerini kullandı.

“JANDARMA ALANININ GELECEĞİNE BİRLİKTE KARAR VERDİK”

Konak’ın tartışmalı konularından olan Jandarma Alanına ilişkin de bilgi veren Mutlu, “Güneşli Mahallemizde bulunan Eski Jandarma Alanı’nın geleceğine komşularımızla birlikte karar verdik. Bölgenin ihtiyaçlarına yönelik kamusal kullanımların hayata geçirilmesi için plan değişikliği çalışmalarını tamamladık. İkiçeşmelik, Gıda Çarşısı, Havra Sokağı ve Sevgi Yolu’nda esnafımızla iş birliği içerisinde başlattığımız değişim süreciyle ilçemizin ticari ve kültürel kimliğine katkı sağlamayı hedefledik. Hizmetlerimizin modern ve sağlıklı bir ortamda verilmesini sağlayacak Basmane’deki ana hizmet binamızın inşaat süreci hızla devam ederken, Konak’ımızın tarihi envanterine sahip çıkmak ve ayağa kaldırmak için elimizden gelen çabayı gösterdik. Devam eden restorasyon çalışmalarımızın yanı sıra kültürel mirası koruma amacıyla yeni bir müdürlük kurduk” açıklamasında bulundu.

“İNSAN ONURUNA YARAŞIR YAŞAM ALANLARI”

Mutlu açıklamasında şunları dile getirdi:

İlçemizi yeni ve modern bir çehreye kavuşturacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarını biran evvel başlatmak kolları sıvadık. Konak’ın üstündeki eski örtüyü kaldırarak, insan onuruna yaraşır yaşam alanları tesis etme gayretindeyiz. Komşularımızın doğalgaz taleplerinin karşılanabilmesi adına teknik çalışmalar gerçekleştirilerek gerekli taahhüt ve izinlerin verilmesine ilişkin meclis kararlarımızı İzmirgaz Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’ye ilettik.

“EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ALANI AÇTIK”

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı koyacak çalışmalar yürütmek amacıyla Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’na imza attık. Hizmette eşitlik için Yerel Eşitlik Eylem Planı çalışmalarına başladık. Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz meslek edinme kurslarıyla kadınlara ekonomik özgürlük alanı açtık. Kadın emeğini düzenlediğimiz kermeslerle görünür kıldık, bu değerin karşılık bulmasını sağladık.

“KADINLARIN YÜKÜNÜ HAFİFLETTİK”

Sayısını 11’e çıkardığımız ve yüzlerce çocuğumuzun faydalandığı Mutlu Çocuklar Oyun Evlerimiz ile hem eğitimde fırsat eşitliği yarattık hem de kadınların üzerindeki bakım yükünü hafiflettik. Yaz tatili boyunca kesintisiz sürdürdüğümüz Mutlu Çocuklar Sokağı etkinliğimiz ile sokakları trafiğe kapatarak çocuklarımızın özgürce oyunlar oynamasını sağladık. Farklı mahallelerde düzenlediğimiz etkinliğimizde binlerce çocuğumuzla buluştuk.

“DOĞAL KAYNAKLARIMIZI KORUMA YOLUNDA İLERLEDİK”

Komşularımızın daha sağlıklı ve konforlu bir çevrede vakit geçirebilmesini sağlamak amacıyla bir yandan eskiyen parklarımızı yeniledik bir yandan da ilçemize yeni parklar kazandırmak ve atıl duran alanları yeşillendirmek için çalıştık. Kocakapı Mahallemize kazandırdığımız Narin Parkımızın yanı sıra M. Yüce Sonkurt Parkı’nın da belediyemize tahsisini sağladık. Konak’ı daha yeşil ve sürdürülebilir bir ilçe haline getirmek için çevre dostu politikalarımızı güçlendirdik ve doğal kaynaklarımızı koruma yolunda ilerledik.

ÇOCUK VE GENÇLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Konak’ı sadece bir yerleşim yeri olarak değil, aynı zamanda kültür-sanat ve sporun merkezi olarak güçlendirmeye devam ettik. Komşularımıza sanatı, kültürü ve sporu daha ulaşılabilir kılmak için yıl boyunca çeşitli etkinlikler ve projeler gerçekleştirdik. Etkinliklerimizin çeşitliliği ve niteliği ile İzmir’in bu alanlardaki merkezi olma iddiamızı büyütürken, gençlerimizin ve çocuklarımızın da yeteneklerini keşfederek geliştirmelerine olanak tanıdık.

“DAR GELİRLİ AİLELERİN YANINDA OLDUK”

Konak Belediyesi olarak toplumsal dayanışmayı güçlendirmek ve yardıma ihtiyacı olan her komşumuza ulaşmak amacıyla sosyal desteklerimizi sürdürdük. Giysi Market, Gıda Market, İkinci El Eşya Yardımı, Hoş Geldin Bebek, Engelsiz Servis, Hasta Nakil Ambulansı, Akülü ve Tekerlekli Sandalye Yardımı ve daha pek çok dayanışma odaklı hizmetimizle komşularımızın daima yanında olduk. Konak’ın diğer sakinleri sokaktaki canlarımız için de canla başla çalıştık. Halkapınar’daki Hayvan Sağlığı Merkezimizde 1 yılda 2 binin üzerinde kısırlaştırma işlemi yaptık. Göreve geldiğimiz günden bu yana 300 can dostumuzu sahiplendirmenin sevincini yaşadık. Konaklı komşularımızın ihtiyaçlarını her zaman ön planda tutarak, onlara daha iyi bir yaşam sunma hedefiyle çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

MUTLU’DAN FAALİYET RAPORU

Mutlu faaliyetlerini ise şöyle sıraladı:

Muhtarlarımızla birlikte mahallelerimizi adım adım gezdik, komşularımızı can kulağıyla dinledik, taleplerine hızlı ve kalıcı çözümler ürettik. Şimdiye kadar 80 mahallemize gerçekleştirdiğimiz ziyaretleri hız kesmeden sürdüreceğiz.

Göreve başlar başlamaz birbiri ardına açılışlar gerçekleştirerek Konak’ı her alanda daha ileriye taşıma yolunda büyük bir yol kat ettik. Sağlıkla ilgili çalışmaların ilk adımı olarak değerlendirdiğimiz Psikososyal Destek Merkezi’ni hizmete açtık.

İş arayanlar ile iş verenler arasında köprü vazifesi gören İş’te Konak Personel İstihdam Ofisimiz aracılığıyla şimdiye kadar 500 komşumuzun iş sahibi olmasını sağladık.

İlçemizin beş farklı noktasına ekonomik menüleriyle öne çıkan Mutluluk Kahvelerimizi kazandırdık. Kısa sürede Konaklıların buluşma noktası haline gelen hizmetimiz, özellikle ekonomik sebeplerle toplumsal yaşamdan koparılan emeklilerimize can suyu oldu.

MUTLU ÇOCUKLAR

2’sini bu dönem hizmete kazandırarak sayısını 11’e çıkardığımız Mutlu Çocuklar Oyun Evlerimiz ile kadınların üzerindeki bakım yükünü hafiflettik.

Açılışını Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ile birlikte yaptığımız ve 40’a yakın çocuğun yararlandığı okul öncesine yönelik üç sınıfa sahip Ayla Ökmen Mutlu Çocuklar Oyun Evimizde saatlik olarak da hizmet vermeye başladık.

Beştepeler, Gürçeşme ve Gültepe bölgelerinde kentsel dönüşüm için uygulanabilir alan tespiti ve hukuki, finansal, sosyal boyutları içeren kentsel dönüşüm stratejilerinin geliştirilmesi adına çalışmalar devam etmektedir. Gürçeşme Bölgesinde yaklaşık 100 hektar, Beştepeler Bölgesinde yaklaşık 200 hektar, Gültepe Bölgesinde yaklaşık 300 hektarlık alanda kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Güneşli Mahallemizde bulunan Eski Jandarma Alanı’nın geleceğine komşularımızla birlikte karar verdik. Bölgenin ihtiyaçlarına yönelik kamusal kullanımların hayata geçirilmesi için plan değişikliği çalışmalarını tamamladık.

İkiçeşmelik, Gıda Çarşısı, Havra Sokağı ve Sevgi Yolu’nda esnafımızla iş birliği içerisinde başlattığımız değişim süreciyle ilçemizin ticari ve kültürel kimliğine katkı sağlamayı hedefledik.

Konak’ımızın tarihi envanterine sahip çıkmak ve ayağa kaldırmak için devam eden restorasyon çalışmalarımızın yanı sıra kültürel mirası korumak amacıyla Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü kurduk.

Akıllı ve yeni nesil belediyecilik hizmetlerimize bir yenisini daha ekleyerek, imar ile ilgili işlemleri kolaylaştıracak E-İmar uygulamasını hayata geçirdik.

Ulusal Demokratik Enstitüsü (National Democratic Institute NDI) Türkiye tarafından yürütülen “Birlikte Mümkün: Belediyelerde Kapsayıcı Liderlik Programı”na kentsel dönüşüm’ ve ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ alanlarında yürüttüğümüz çalışmalarımız sonucunda kabul edilen İzmir’de tek, Türkiye genelinde ise yedi belediye arasında yer aldık.

Öğrencilerin yaya güvenliğini sağlamak ve sürücülerin farkındalığını artırmak için Yaya Öncelikli Okul Önü Düzenlemesini hayata geçirdik.

Murat Reis Mahallemizde önemli eğitim kurumlarına yakın bir konumda bulunan M. Yüce Sonkurt Parkı’nın belediyemize tahsisini sağladık. Yakın zamanda kapsamlı bir yenileme projesiyle yepyeni bir yaşam alanına dönüşecek.

“KADIN VE BEBEK SAĞLIĞI”

“Erişilebilirlik Yönetmeliği ve Kentsel Tasarım İlkeleri” doğrultusunda güvenli, erişilebilir ve çağdaş bir kent yaratmak için başlattığımız sokak ve çevre düzenleme projelerimizin bir kısmını tamamladık.

Evde bakıma ihtiyaç duyan hasta ve engelli komşularımızı evlerinde hekim ve hemşire eşliğinde ziyaret ettiğimiz sağlık danışmanlığı hizmetimizi başlattık.

Bebeklerin sağlıklı büyümesini kolaylaştırmak ve aileleri bu konuda desteklemek amacıyla yeni doğum yapan annelere bakım ve emzirme eğitimi hizmeti sunduk.

2 adet hasta nakil ambulansımız aracılığıyla kendi imkanlarıyla sağlık kuruluşlarına gidemeyen komşularımıza ulaşım desteği vermeye devam ettik. Komşularımızın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıran uygulamamız son bir yıl içerisinde 844 kişiye ulaştı.

Engelsiz Servis ile engelli komşularımızın hayatını kolaylaştırmaya sürdürdük. Sosyal hayata erişimleri önündeki engelleri kaldıran Engelsiz Servisimiz son bir yıl içerisinde 185 kişiye ulaştı.

Sosyal belediyecilik hizmetlerimiz arasında yer alan ve özellikle emeklilerin yoğun ilgi gösterdiği İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezimizdeki 20’nin üstünde kurs programıyla ileri yaştaki Konaklıların, zamanlarını üreterek değerlendirmelerini sağladık, yaşam kalitesini artırdık.

Kadınlarda yaygın olarak görülen meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerinde erken teşhis amacıyla ilçe genelinde ücretsiz tarama seferberliği başlattık. Muhtarlıklar aracılığıyla taramalara katılmak için başvuru yapan komşularımızı, servislerle KETEM’e mamografi ve smear testi taramasına götürdük.

Ege Bölgesi’nde tek olma özelliği taşıyan Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezimiz, cinsel yolla bulaşan HIV, Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz (Frengi) enfeksiyonlarına yönelik sunduğu test hizmetiyle erken teşhis imkanı sağladık. Alanında uzman personellerin yürüttüğü hizmetimiz, son bir yıl içerisinde 551 kişiye ulaştı.

İzmir Tabip Odası, Türkiye Psikiyatri Derneği İzmir Şubesi, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatri Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimliği ile birlikte kuracağımız Bağımlılıkla Mücadele Birimi’nin temellerini attık.

“İKLİM ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTIK”

‘Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık’ projesi kapsamında gerçekleştirilen ve Türkiye ile Avrupa şehirlerinden belediyeleri bir araya getiren ‘İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yaptık. Yeşil gelecek vizyonuna önemli katkılar sağlayan buluşmanın ardından, Sancar Maruflu Bilim Merkezimiz içerisinde İklim Eğitim Simülasyonları oluşurduk.

İklim değişikliğine uyumda yerel çözümlerin arandığı “Clocalization - İklim Değişikliğine Uyum İçin Yerelleştirme” projemiz kapsamında Avrupa’dan belediyelerle birlikte çalışmalar yürüttük. İnceleme gezileri ve eğitim seminerlerinin ardından projenin çıktısı, düzenlenen çalıştaylarla oluşturuldu. Çalıştayların sonucunda Konak İklim Değişikliğine Uyum Strateji Planı oluşturulmak üzere çalışmalara başladık.

Pi Gençlik Derneği ile birlikte düzenlediğimiz ‘İngilizce Konuşma Kulübü’ sayesinde çocuklar ve gençlere dil becerilerini geliştirme fırsatı sunduk. Daha önce sadece çocuk yaş gruplarına hitap eden kulübümüzün kapılarını, İngilizce konuşma pratiğini geliştirmek isteyen 55 yaş üstü Konaklılara da açtık.

Darağaç Kolektifi Derneği’yle birlikte hazırladığımız ‘Darağaç Fermantasyon’ Projesiyle, ‘Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’ndan hibe alan 10 proje arasına girdik. Projeye gelen hibe ile Konak’ın Umurbey Mahallesi’nde gerçekleştirilen sanatsal üretimlere önemli bir destek sağlamış olduk.

Stiftung Mercator kurumunun “ORTAK - Yerel uzman diyalogunu teşvik etmeye yönelik Alman-Türk girişimi” hibesine Almanya Bremen Belediyesi iş birliğinde başvurarak yürütmeyi hedeflediğimiz “Konak Dijital İkiz” projesinde ilk adımları Bremen’e gerçekleştirdiğimiz teknik ziyaret ile attık.

Sosyal İklim Derneğiyle birlikte yürüttüğümüz “Youth Act4Climate - İklim İçin Gençlik Hareketi projesi kapsamında 20 gence liderlik eğitimi verdik. Genç Liderler Takımı iklim kriziyle mücadelede gençlerin sesini duyurmak, iklim odaklı taleplerini dile getirmek ve karar süreçlerinde gençlerin de sözünü söylemek için yola çıktı.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından Strazburg’da düzenlenen Yıllık Koordinasyon Toplantısı’nda ‘Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner Kuruluşu’ ünvanı almaya hak kazanan Avrupa’dan 17 belediye arasında yer aldık.

“METRUK BİNALARI YIKTIK”

Hizmetlerin modern ve sağlıklı ortamda verilmesini sağlayacak yeni hizmet binamızın inşaat çalışmalarına hızla devam ediyoruz.

Son bir yıl içerisinde şantiyemizde toplam 270 bin 314 ton asfalt ürettik. 2 bin 220 noktada asfalt yama ve tamir işlemi yaptık. İlçemiz genelinde alt yapısı tamamlanan ve kaldırımı bulunan 26 sokağı tamamen asfaltladık.

492 sokak ve caddede kaldırım ile parke onarımı; 20 sokağa ise yeni kaldırım yaptık.

Kaçak moloz dökümleriyle yoğun bir mücadele başlattık. Halk sağlığını tehlikeye atan ve çevre kirliliği yaratan doğa düşmanlarına karşı ilçemizde dökümün en çok yapıldığı alanlara kamera yerleştirdik, binlerce ton molozu kaçak döküm alanlarından kaldırdık.

Komşularımızın huzuru ve güvenliği için ilçe sınırlarımızda yer alan 103 metruk metruk binanın yıkımını gerçekleştirdik.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde yürütülen “Kapsayıcı Sıfır Atık Yönetimi ile Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında belediyemize hibe edilen 1 adet Mobil Atık Toplama Kamyonu, 10 adet elektrikli triportör ve 2 adet Sıfır Atık Marketi teslim aldık.

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz bünyesinde; Eşitlik Birimi, Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınma Evi Birimi, Çocuk Hakları ve Eğitim Birimi ile Semt Merkezleri, Kurslar ve İstihdam Birimi’ni kurduk.

Kadınların yaşadıkları sosyal, hukuki, ekonomik ve psikolojik sorunların çözümü için ilçemizin farklı noktalarında Kadın Danışma Merkezleri açmak için kolları sıvadık.

Mor Minibüs projemiz ile semt merkezlerimiz aracılığı ile ulaşamadığımız tüm mahalle ve sokaklara hukuki, psikososyal ve sağlık hizmetlerimizi taşımak üzere çalışmalara başladık.

EĞİTİM, ÇOCUK VE EŞİTLİK

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı koyacak çalışmalar yürütmek amacıyla Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’na imza attık.

Hizmette eşitlik için Yerel Eşitlik Eylem Planı çalışmalarına başladık.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yürüttüğü ‘Nar 2- Şiddete Karşı İletişim Projesi’ kapsamında Konak’ta görev yapan muhtarlarımıza yönelik farkındalık ve eğitim çalışmaları gerçekleştirdik.

İnci Vakfı ile anlamlı bir iş birliğine imza attık. Hem İşte Hem Eğitimde Programı kapsamında kadınlar için ücretsiz CNC operatörlüğü kursu başlattık.

Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz meslek edinme kurslarıyla da kadınlara ekonomik özgürlük alanı açıyoruz. Kadın emeğini düzenlediğimiz kermeslerle görünür kılıyor, bu değerin karşılık bulmasını sağlıyoruz.

Önemli bir desteğin startını da Hatay Pazaryeri’nden verdik. Burada kursiyerlerimizin kullanımına açık bir “Kadın El Emeği Pazarı” açıyoruz. Diğer pazaryerlerimizde de kadınların ürünlerini satabilmeleri için satış alanları oluşturacağız.

Roman mahallesindeki yetenekli çocuklara özel Müzik Bölümleri Sınavlarına Hazırlık Kursu açtık. Geleceğin sanatçılarının yetiştiği ücretsiz kursumuzda, yetenekli çocuklar Devlet Konservatuvarı, Güzel Sanatlar Lisesi, Eğitim Fakültesi ve Devlet Türk Musikisi Konservatuvarına profesyonel eğitimciler eşliğinde hazırlanıyor.

Sevgililer Günü dolayısıyla düzenlediğimiz Love Fest ile birkaç sokakta eş zamanlı olarak düzenlediğimiz konserler, söyleşiler, renkli dans gösterileri, DJ performansları, spor aktiviteleri, kitap imza günleri ve defileler sokakları hareketlendirerek esnafa da can suyu olduk.

Çocukların yarıyıl tatilini eğlenceli ve öğretici bir şekilde değerlendirmeleri için pantomim gösterisi ve atölyesi, palyaço gösterileri, jonglör performansları ve tiyatro oyunlarından oluşan Yarıyıl Festivali düzenledik.

Konaklı çocukların sokaklarda özgürce oyunlar oynayabilmelerine olanak tanıyan ve geleneksel sokak oyunlarını yeniden canlandıran ‘Mutlu Çocuklar Sokağı’ etkinliğimizi farklı mahallelerimizde düzenleyerek yaklaşık 7 bin çocuğumuzla buluştuk.

“PARKLARI YENİLEDİK, YENİLERİNİ AÇTIK”

Komşularımızın daha sağlıklı ve konforlu bir çevrede vakit geçirebilmesini sağlamak amacıyla bir yandan eskiyen parklarımızı yeniledik bir yandan da ilçemize yeni parklar kazandırmak ve atıl duran alanları yeşillendirmek için çalıştık.

İzmir’de bir ilki gerçekleştirerek 6 parkımızda akıllı sulama sistemine geçtik, telefon ve bilgisayar yazılımları üzerinden takibi sağlayarak su ve personel tasarrufu sağladık.

Kocakapı Mahallemize kazandırdığımız yeni parkımıza, Diyarbakır’da katledilen Narin’in adını verdik.

Mevsimsel budama işini, yuvaları ısıtan bir uygulamaya dönüştürdük. Budama işlemleri sırasında çıkan atıkları tek tek işleyerek yakacak odun haline getirdik ve ihtiyaç sahibi komşularımıza teslim ettik.

Konak’ın diğer sakinleri olan sokaktaki can dostlarımız için de canla başla çalıştık. Bir yıl içerisinde 6 bin 229 can dostumuzun tedavilerini gerçekleştirdik, 2 bin 276 kısırlaştırma işlemi yaptık. Göreve geldiğimiz günden bu yana 279 can dostumuzu sahiplendirmenin sevincini yaşadık.

Sokakta yaşayan can dostların daha iyi yaşam alanlarına kavuşmaları için Yaşar Üniversitesi ve Caploonba Orpak Mobilya ile örnek bir iş birliğine imza attık. Öğrencilerinin tasarladığı kedi ve köpek evleri, Caploonba Orpak Mobilya tarafından ücretsiz üretilerek belirlenen alanlara yerleştirdik.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın korunarak geliştirilmesi ve bölgedeki işyerlerinde olası risklere karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla “Tarihi Kemeraltı Bölgesinde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Verilmesi Aşamasında Belediye Adına Elektrik ve Topraklama Tesisatı Denetimlerinin Yapılması” hakkında TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile iş birliği protokolü imzaladık.

“DAR GELİRLİ AİLELERE DESTEK”

Dayanışma ruhuyla sosyal incelemesi tamamlanan 2 bin 778 aileye hijyen ve gıda desteği verdik.

Giysi Market’imizden sosyal incelemesi tamamlanan yaklaşık 6 bin (3 bin 500’ü çocuk) komşumuz faydalandı.

Hayata gözlerini Konak’ta açan 221 küçük komşumuza ilk hediyelerini “Hoş Geldin Bebek” çantalarımızla verdik.

Düzenlediğimiz toplu sünnet şöleni ile 200 çocuğumuza birbirinden eğlenceli etkinliklerle unutulmaz bir gün yaşattık.

Ramazan ayı boyunca 4 bin komşumuza gıda kolisi yardımı yaptık, farklı mahallelerde düzenlediğimiz iftar programları ve sıcak yemek dağıtımlarıyla 20 bin komşumuza ulaştık.

İkinci El Eşya Hattımız ile Konaklılar arasındaki dayanışma bağını güçlendirdik. Bu hizmetten şimdiye kadar 241 ailemiz faydalandı.

Evlilik hazırlığı yapan dar gelirli çiftlere destek olmak için ücretsiz gelinlik hizmeti başlattık.

Bedensel engelli veya yürüme zorluğu yaşayan 65 komşumuzun tekerlekli ve akülü sandalye taleplerine hızla yanıt verdik.

Engelli bireylerin sosyal hayata katılımı önündeki engelleri kaldırmak için sosyolog ve psikologdan oluşan ekibimizle kapı kapı dolaştık, ihtiyaçları yerinde tespit ettik ve belediyemiz imkanları doğrultusunda hızla çözüme kavuşturduk.

“HAYDİ HERKES SPORA”

Sporun herkes için erişilebilir olması amacıyla ilçemizin çeşitli park ve meydanlarında zumba ve dans etkinlikleri düzenledik.

Yönetim yapısında yeniliğe gittiğimiz Konak Belediyesi Spor Kulübümüz bünyesinde kadın hentbol takımımızı kurduk.

“Haydi Herkes Spora” diyerek vatandaşlarımıza uzman eğitmenlerimiz eşliğinde açık havada spor imkanı sağladık.

12 merkezde, 8 ayrı branşta devam eden spor kurslarımızdan her ay ortalama 2 bin komşumuzun faydalanmasını sağladık. Yetişkinlerin de yoğun ilgi gösterdiği kurslarımızda, çocuklarımıza yeteneklerini keşfetme ve geliştirme imkanı sunduk.

14 Şubat Sevgililer Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz Sevdiğine Koş etkinliği İzmirlileri Karantina Meydanı’nda buluşturduk. Sevenlerin bir uçtan bir uca, sevdiklerine koşarak ortada buluştukları etkinlik büyük ilgi gördü.

Basmane’den başlayarak tüm Konak’a yayılan bir temizlik seferberliği başlattık. Haftanın 7 günü 3 vardiya şeklinde çalışan ekiplerimiz günlük ortalama 550-600 ton evsel atık topluyor.

DAHA TEMİZ KONAK

Daha temiz bir Konak hedefimiz doğrultusunda ilçemize 400 adet yeni çöp konteyneri kazandırdık. Yeni çöp konteynerleri ihtiyaç duyulan noktalara yerleştirilirken, eskiyenleri de yenileyerek tekrar kullanıma sunduk.

Kentin kalabalık noktalarında ve ana arterlerinde direklere montajı yapılan çember tasarımlı çöp poşeti aparatlarımızın yanı sıra yine belediyemizin kendi imalatı küllükleri de yerleştirdik.

Sahada kullanılmakta olan toplam bin 460 adet çöp konteyneri tek tek yıkayarak dezenfekte ettik. Yıkama araçlarımız ile bin 805 adet noktada yer yıkaması yaptık.

Verdiğimiz sözü tutarak Konak’ın temizlik filosuna beş adet yeni çöp kamyonu kazandırdık. Önümüzdeki günlerde yeni araç alımları ile filomuzu daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.

28 kadının kent temizliğinde istihdam edilmesiyle gücümüze güç kattık.

Kaçak moloz dökerek çevreyi kirlettiği tespit edilen 183 şahıs ve şirket adına 1 milyon 407 bin 108 TL tutarında cezai işlem uyguladık.

Gürültü kirliliği kapsamında gerçekleştirdiğimiz denetimlerde 48 işletmeye 16 milyon 889 bin 956 TL tutarında cezai işlem uyguladık.

“KUŞ PAZARINI KALDIRDIK”

İlçe sınırlarında kurulan ve yoğun şikayete konu olan Kuş Pazarı’nı kaldırdık. 

Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezimiz ve Toros Sosyal Tesislerimiz içerisinde, çocuklar ile gençlerin hem ders çalışabilecekleri hem de kitap okuyabilecekleri kütüphane alanları yarattık.

Kentin önemli tarihi dokularından Altınpark ve çevresinin “Arkeopark” olarak düzenlenmesi için İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuru yaptık.

“AKILLI ŞEHİR MÜDÜRLÜĞÜ İÇİN İLK ADIM ATILDI”

Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak yaşam kalitesini arttırmayı amaçlayan, katılımcı ve sürdürülebilir bir kentsel gelişme vizyonu olan akıllı şehir kavramının Konak’ta hayata geçirilebilmesini sağlayacak Akıllı Şehir Müdürlüğünü kurmak için ilk adımı attık.

Hatay Pazar Yeri’nde açık otopark alanının çevre düzenlemesini tamamladık. Araç kapasitesini 86’ya çıkardık ve ücretsiz kullanıma açtık.