Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz aylarda “Belediyelere yoksulluk haritası çıkarın" talimatı vermişti. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yoksulluk haritası çalışmalarını bitiren ilk belediye başkanı oldu. Hane bazlı yapılan çalışmalarda sadece resmi gelirler değil, hanelerin tüketim harcama ve alışkanlıkları da kapsamlı olarak incelendi. Yapılan çalışmada Konak İlçesi’nde bulunan 111 mahalleden 55’inin açlık sınırında yaşadığı, 52 mahallenin ise yoksullukla mücadele ettiği tespit edildi. Öte yandan yoksulluk haritası çalışmaları kapsamında Konak’ta yaşayan 385 bin kişinin eğitim durumlarından, alışkanlıklarına kadar birçok farklı kategoride araştırma ve tespitler gerçekleştirildi. Konak’ta yaşayan 5 bin 140 kadının okuma yazma bilmediği öğrenildi.

BİZİM İÇİN YOL HARİTASI!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yapılan yoksulluk haritası çalışmasını Gündeme Bakış’a anlattı. Yoksulluk haritasının aynı zamanda bir yol haritası olduğunu vurgulayan Başkan Batur, “Hem Genel Merkezimizin verdiği talimat hem de bundan sonra yürüyeceğimiz yolun haritasını çizme açısından önemli. Konak sadece belli bir yaşam ve gelir düzeyi olan insanların yaşadığı bir ilçe değil. Konak, nüfusu gitgide yaşlanan bir ilçe. 2 senedir, ilçemizde yaklaşık 5 bin seyrinde nüfus azalması oldu. Nüfus azalması, yapıların yetersiz olması, kentin daha iyi yaşanacak yerlerinin olmasından, kentsel dönüşümün hayata geçirilmemesi gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Konak’ın en kalabalık nüfusa sahip bölgeleri Güzelyalı, Göztepe, Murat Reis, Atila, Çankaya ve Zafer Tepe Mahalleleri. Güzelyalı’daki nüfusumuz 18 bin, Zafer Tepe’deki nüfusumuz ise 10 bin. En az nüfusu olan mahallelerimiz ise Güzelyurt, Yenigün, Uğur, Kestelli, Konak, Sümer, Hurşideye, Güneş ve Fevzipaşa. Bu mahallelerimizin nüfusları 26 kişiden başlıyor, 34 -41 – 60 – 63 -64 -65 olarak gidiyor. Bizim Konak’ta 26 kişilik mahallemiz de var. Bunlarla ilgi biz zaten bir karar almıştık. 2024 seçimlerinde bu mahallelerimizi, 20 mahalleyi teknik olarak birleştireceğiz. Buradan 4 tane mahalle ortaya çıkacak, o mahalleler seçime girecek” dedi.

“NÜFUSUN YÜZDE 42’Sİ İZMİR KÜTÜĞÜNDE”

Konak İlçesi hemşerilik oranlarını aktaran Başkan Abdül Batur, “Ortalama hane nüfusuna baktığımızda 2.72, Türkiye ortalaması ise 3.40, İzmir ortalaması 3, yani hane nüfusu olarak iyi noktadayız. 2’nin altında kalan 3 mahallemiz var. Akıcı, İsmet Kaptan ve Çınarlı. En kalabalık hane nüfusu da Ali Reis ve Hasan Özdemir Mahalleleri. Bunlar 3.76 – 3.89 oranlarında. Konak’ta yaşayan nüfusun yüzde 42’sini geçen kısmı İzmir kütüğüne kayıtlı. Yaklaşık yüzde 11’i de Mardin kütüğünde kayıtlı. Hemşerilik oranlarında Manisa 3’üncü sırada, Konya ve Aydın 4 ve 5’inci sırada yer alıyor” açıklamasında bulundu.

“5 BİN 140 KADIN OKUMA YAZMA BİLMİYOR”

Yapılan araştırmalar sonucunda Konak’ta yaşayan 5 bin 140 kadının okuma yazmadığını belirten Başkan Batur, “Öğrenim durumlarını incelediğimizde yüzde 20’si üniversite ve üstü, yüzde 69’u ilk, orta ve lise eğitimi görmüş. Diploma sahibi olmayan veya aldığı eğitim tespit edilememiş yüzde 12’lik bir kesim var. Erkek hemşerilerimizde okuma yazma bilmeyenlerin oranı binde 7, kadınlar ise maalesef yüzde 3.11. Konak’ta yaşayan 5 bin 140 kadının okuma yazma bilmediği kayıtlara geçmiş durumda. Eğitim düzeyi en yüksek olan mahallelerimiz Kültür, Mehmet Ali Akman, Mimar Sinan, Mithatpaşa, Piri Reis, Akdeniz, Akın Simav, Alsancak, Turgut Reis, Göztepe, Güzelyalı, Hurşidiye, İsmet Kaptan, Çankaya ve Çınarlı” diye konuştu.

“ORTALAMA GELİR 7 BİN 549 LİRA”

Konak İlçesi gelir düzeyleri hakkında bilgi veren Başkan Batur, “TUİK verilerine göre Konak nüfusunun yüzde 23’ü A ve A artı sosyo-ekonomik statüye sahip. Yani Konak’ta yaşayan 385 bin kişiden yüzde 23’ü, uluslararası kuruluşların parametrelerine göre yapılan sınıflandırmada sosyal etik tabakaya mensup. Bu grup geçmişten beri İzmir’in soylu ailelerinden, serveti de en az 2-3 nesil önceye dayanan sanayiciler, üst düzey yöneticiler, serbest meslek sahipleri, doktorlar, avukatlardan oluşan bir grup. Aynı verilere göre yüzde 21’lik bir kesim de mavi yakalı çalışanlardan yani kalifiye eleman ve yarı kalifiye işçilerden oluşuyor. Konak’taki nüfusun ortalama geliri ise hane olarak 7 bin 549 lira. Kişi başı gelirse 4 bin 94 lira olarak hesaplanmıştır. Bu rakamlar sadece kayıtlı gelirlerden baz alarak hazırlanmış rakamlar değil, tüketim alışkanlıklarının ortalamalarından da yapılan bir istatistiki çalışma… Bu çalışma da TUİK tarafından yapılmış, bunlar TUİK’ten aldığımız rakamlar. Bu çalışmada Konaklıların, gıda, alkolsüz içecekler, sigara, giyim, kozmetik gibi harcamaları da baz alındı” dedi.

“HAYAT MÜCADELESİ VEREN YÜZLERCE AİLEMİZ VAR”

Başkan Abdül Batur, Konak’ta hayat mücadelesi olan yüzlerce aile olduğunu vurgulayarak, “Konak Belediyesi tarafından yapılan bu araştırmada mahallelerin gelir seviyelerine göre yoksulluk harita renkleri oluşturuldu. Bu renkler de Türk-İş Mayıs 2021 araştırması baz alınarak kurgulandı. Türk-İş araştırmasının Mayıs 2021 sonucuna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli, yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması, biz buna açlık sınırı diyoruz, 2 bin 834 lira 17 kuruş. Gıda harcamasıyla birlikte giyim, konut, kira, elektrik, su, ulaşım, yakıt, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlar için yapılaması zorunlu harcamaları da üstüne koyduğumuzda 9 bin 218 lira 79 kuruşa çıkıyor. TUİK verilerine göre açlık sınırı dediğimiz, 2 bin 830 liranın altında kalan mahallelerimiz olmamasına rağmen, biz biliyoruz ki, Konak’ta bu durumda olan, hayata mücadelesi veren yüzlerce insan var” açıklamasında bulundu.

“55 MAHALLE AÇLIK SINIRINDA”

Açlık ve yoksulluk sınırında yaşayan insanların yoğunluğuna dikkat çeken Başkan Batur, “Mahalle ortalaması geliri 5 bin – 7 bin arasında olan mahalleleri, açlık sınırında olarak ve bölge olarak birinci sırada önlem alınması gereken mahallelerimiz kapsamına aldık, yoksulluk haritasında bu mahallelerimizi kırmızı renkle işaretledik. Mahalle ortalaması hane geliri 7 bin – 9 bin arasında olan mahalleleri yoksul olarak ve ikincil önemli bölge olarak belirledik. Yoksulluk haritamızda bu kesimi turuncu renkte gösterdik. Sayıları az olmakla birlikte hane geliri 9 bin – 11 bin arasında olan mahallelerimizi ise haritamızda sarı renkte gösterdik. 11 binin üzerinde hane geliri olan mahalleler de beyaz renk olarak vasıflandırıldı. Konak’ta haritayı beyaz olarak renklendirilebilecek tek bir mahalleye rastlanmadı. Yani ‘Haritamızda en üst noktada geliri olan mahallemiz var, burası beyaz’ diyemiyorsunuz. Akdeniz Mahallesi 9 bin – 11 bin arası geliri olan mahallemiz, burası Konak’taki gökdelenlerin olduğu bölgemiz. Sarı olarak renklendirilmiş mahallelerimiz ise Yeşiltepe, Mimar Sinan, Kültür, Mehmet Ali Akman ve Çınarlı Mahallerimiz. En düşük gelir seviyesi olan mahallelerimiz ise Akıncı, Sümer, İmariye. Konak’ta 55 kırmızı mahallemiz, 52 turuncu mahallemiz var. Yani 55 açlık sınırında olan mahallemiz var” dedi.

“SOSYAL YARDIMLARIN YOL HARİTASI OLACAK”

İlçedeki 107 mahallenin özenle gözetilmesi gerektiğini belirten Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Bu yoksulluk haritası, mahallelerin gerçek bir analizi… Bu harita bizim yol haritamız olacak. Birçok sosyal yardım yapıyoruz, o yardımlar doğru adreslere gidiyor mu, doğru kişilere gidiyor mu, şu anda bunun analizini de yapıyoruz. Kırmızı ve turuncu mahallelerimiz, yani 107 mahallemiz bizim için öncelikli mahalleler. Zaten 111 mahallemiz var. 55 mahallede sıkıntı var turuncu kategorisindeki 52 mahalleyi de kontrol etmek gerekiyor çünkü pandemi oldu, gelirler düştü, işini kaybeden insanlarımız var. Onlar takip edilecek, sosyal yardımların da gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşıp ulaşmadığını belirleyecek, yol haritamızı oluşturacak bir çalışma bu. Türkiye’nin en büyük sıkıntısı şu anda yoksulluk. Pandemi de yoksulluk seviyemizi artırdı” açıklamasında bulundu.