GÜNCEL

Bakanlık’tan tartışmalı projeye onay! 'Öngörülmeyen etkisi olacağı kesin'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; daha önce iptal edilen, geçtiğimiz temmuz ayında ÇED sürecini yeniden başlattığı Karaburun Eğlenhoca Mahallesi'nde Fıratteks Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan GES projesi için ÇED gerekli değildir kararı verdi. Projeye; Karaburun Yerel Fok Komitesi karşı çıkmıştı.

Abone Ol

GÜNDEME BAKIŞ - Fıratteks Tekstil Karaburun Eğlenhoca Mahallesi 941 parselde Güneş Enerji Santrali (GES) projesini yapmak için düğmeye bastı. Firma 2023 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Ancak daha sonra projenin ÇED süreci sonlandırıldı.

YENİDEN HAREKETE GEÇİLDİ

Firma; geçtiğimiz temmuz ayında Bakanlığa yeniden ÇED başvurusunda bulundu. Bakanlık; yaklaşık 80 milyon TL’lik proje için ÇED gerekli değildir kararı verdi.

ÖNGÖRÜLMEYEN ETKİSİ OLACAĞI KESİN

Karuburun Yerel Fok Komitesi, projeyle ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

“Proje raporunda; projenin biyoçeşitliliğe etkisinin ne proje alanı bazında ne de etrafında önerilen güneş enerji santralleriyle birlikte değerlendirilerek ele alınmadığı ve kümülatif olarak değerlendirilmesinin yapılmadığı görülmektedir. Karaburun için başka bölgelerin enerji ihtiyacını karşılayacak bir rol biçilmek istenmektedir. Günümüzde vurgusu yapılan ‘yeşil ekonomi’ kavramının karşılığı koruma alanları dışında yapılacak üretim faaliyetleri için koruma alanlarındaki biyoçeşitliliği feda etmek olmamalıdır. Bu yatırımların süregelen başvurularla Karaburun – Ildır Körfezi ÖÇKB ekolojisi üzerinde öngörülemeyen bir etkisi olacağı kesindir. Yarımada’nın değerli habitatı, merası, zeytin ağaçları köylerin etrafını devasa aynalar gibi çevreleyen güneş enerji santralleri ve RES’ler ile tehdit altında. Hem de Karaburun -Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından, habitatının, biyoçeşitliliğinin, bitki örtüsünün önemi tescillendikten sonra! “Koruma” bölgelerini bile bu yatırımların yer alabileceği birikim alanları olarak tanımladığımız sürece ne çevre ne de onun parçası olan varlığımızı devam ettirmemiz mümkün değil. Karaburun -Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi doğayla yeniden nasıl ilişki kurabileceğimiz konusunda bize yol gösterebilecekken “yenilenebilir” enerji yatırımları ile donatılan bir çöl haline getirildi”

PROJENİN ÖZELİKKLERİ

Firmanın başvuru dosyasında projeyle ilgili şu detaylara yer verildi:

Söz konusu planlanan proje ön lisans ve lisans alma kapsamında muaf olmak ile birlikte elde edilecek elektrik enerjisi enterkonnekte sisteme bağlanacaktır. Proje sahibine ait, İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde yer alan fabrikada ihtiyaç duyulacak elektrik enerjisinin karşılanması amacıyla kurulacaktır. Yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösterecek olan “Fıratteks Güneş Enerji Santrali” projesinin kapasitesi 2,376 MWm olacak olup, yıllık elektrik üretimi ise 4.006 MWh/yıl olarak planlanmıştır. Güneş enerjisinin; yenilebilir ve temiz enerji olması sebebi ile çevreye zararlı duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon gibi etkileri yoktur. Güneş enerji santralleri ise çevreci ve maliyeti düşük sistemlerdir. Bu çerçevede proje kapsamında tüm çalışmalarda çevre mevzuatına uygun hareket edildiğinde, çevre mevzuatı sınır değerlerinin sağlanabileceği ve altında kalınacağı öngörülmektedir”