YEREL POLİTİKA

Bakanlık’tan Büyükşehir’e dönüşüm soruşturması... Kooperatif modeli mercek altında

Abone Ol

Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatif modeliyle gerçekleştirdiği Dönüşüm Projesi'ne yönelik soruşturma başlatma kararı aldı.

"HUKUKA UYGUN OLMADIĞINI ÇOK DEFA DİLE GETİRDİK"

İBB AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, soruşturma kararını değerlendirerek, "İBB'nin meclis kararıyla İZBETON'a devrettiği ve İZBETON'un da usulsüz şekilde, kimler tarafından, hangi amaçla kurulduğu belli olmayan kooperatiflere devrettiği kentsel dönüşüm çalışmalarının hukuka ve kanunlara uygun olmadığını AK Parti olarak çok defa dile getirmiştik. Gelinen noktada kentsel Dönüşüm Örnekköy Etabında demir ve beton eksikliğinden dolayı inşaatın durdurulduğunu, mühürlendiğini hepimiz biliyoruz" dedi. 

"2 YÖNLÜ BİR SORUŞTURMA OLACAK"

Hızal, konuyla ilgili şunları söyledi:

Çevre, şehircilik ev İklim değişikliği Bakanlığı'nın soruşturmayı 2 yönlü yürüttüğünü söylemek mümkün. Birincisi; yapılan inşaatların teknik yeterliliğinin olup olmadığı... Son mühürleme hadisesinde bu konuda çok ciddi soru işaretleri var. İkincisi ise; yine bizim çokça dile getirdiğimiz ama İBB Başkanının görmezden geldiği İZBETON'un hukuki, yasal olmayan bir yöntemle ihale dışı kooperatiflere işi devretmesi. Hukuken bir yapı kooperatifinin inşaat yapabilmesi için arsa maliki olması lazım. Şu anda Örnekköy, Gaziemir, Karabağlar Uzundere'de kentsel dönüşüm çalışmaları yapan ve genelde de CHP'li yöneticilerin kurmuş olduğu kooperatiflerin buralarda inşaat faaliyetleri yürütmesi uygun değil. Çünkü söz konusu dönüşüm alanlarındaki arsaların maliki değiller. Bu arsaların sahibi İzBB. Bu yönüyle de Çevre, şehircilik Bakanlığımızın bir soruşturma yürüttüğünü düşünüyoruz.

"MAĞDURİYETİN SORUMLUSU SOYER, KAYA VE ASLANOĞLU"

Kentsel dönüşümü bekleyen ve arsalarını anlaşma doğrultusunda İBB'ye devreden bölgede yaşayan vatandaşlar mağdur oldu ve olmaya devam ediyor. Çünkü dönüşüm çok gecikti, insanlar hem mevcut konutlarından oldu hem de yeni konutlarına yerleşemedi. İkincisi İBB ismi kullanılarak oluşturulan kooperatiflere belediyeye güvenerek üye olan vatandaşlar var. O vatandaşlar yaşanacak olan ve yaşanan bu aksaklıklardan dolayı elbette mağdur olacak. Biz bunları da dile getirdik.

"VATANDAŞ HESAP SORSUN"

Bugün 1 milyon TL'ye bir daire sahibi olacaklarını düşünürlerken, yarın karşılarına 5 milyon TL gibi rakamlar çıkacak ya da daha kötüsü bu inşaatlar yarım kalacak, yapılamayacak. Bu mağduriyetlerini kimden talep edecekler. İBB'nin kapısına dayanacaklar. Burada bu mağduriyetlerin yaşanmasına sebep olan İzmir'de 3 kişi var. Birincisi İBB Başkanı Tunç Soyer, ikincisi İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, üçüncüsü de bu kooperatiflerin kuruşmasını sağlayan ve kooperatiflerin genel koordinatörlüğünü hala sürüdüren CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu. Mağdur olan vatandaşlar bu üçlüden hesap sorsunlar.