Sultandağı'ndaki 3 bin 700 çiftçiden 2 bin 100'ü 56 bin dekar alanda meyve yetiştiriciliği yaparken, bunlardan 1000'e yakını ise 10 bin dekarı organik olmak üzere toplam 30 bin dekar alanda kiraz yetiştiriciliği yapıyor. İlçedeki üreticilerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan 'Ziraat 0900' olarak belirtilen Apolyont kirazında bu yıl haziran ortasında başlayan hasat mevsiminin sonuna gelindi. Önemli bir kısmı ihracata giden Apolyont kirazlarında bu yıl rekolte beklentisi düştü. Kışın yaşanan soğuk ve don vakalarının ağaçlardaki çiçekleri olumsuz etkilemesi nedeniyle bu yılki üretim beklentisi geçen yıla oranla yarı yarıya azaldı. Geçen yıl 40 bin ton civarında üretim yapılan ilçede bu yılki rekolte beklentisi 20 bin ton olarak belirlendi. Sultandağı'nın ünlü kirazının bu yılki kilo fiyatının ise ihracatçı firmalar tarafında 55- 60 lira bandında alıcı bulduğu öğrenildi.

'BU SENE 55-60 LİRA BANDINDAN AÇILDI KİRAZ SATIŞIMIZ'

Sultandağı Kaymakamı Tunahan Nas ilçedeki kiraz hasadının yoğun şekilde sürdüğünü belirterek, "Hem çevre illerden gelen işçilerimiz hem buradaki çiftçilerimizle birlikte hayırlı, bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi umut ediyoruz. Bu sene yaklaşık 30 bin dekarlık alanda kiraz üretimimiz var ve 20 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu yılki iklim koşullarından dolayı geçen yıl 40 bin ton olan rekoltemiz, 20 bin tona düştü. Ancak, kirazlarımızın kalitesi bu sene çok daha iyi durumda. O yüzden çiftçilerimiz için daha hayırlı sonuçlar geleceğini ümit ediyoruz. Burada çiftçilerimizle ilgili bazen fiyatlar konusunda anlaşmazlıklar çıkıyor ihracatçı firmalarla ilgili. Bu konularda biz de aracı olmaya, ilçe tarım müdürlüğümüz, belediyelerimizle çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu sene kilosu 55- 60 lira bandından açıldı kiraz satışımız. Fiyatlarımız bu şekilde devam ediyor. Ancak çok fazla bir dalgalanma yaşamıyoruz geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi. Fiyatların da bu şekilde devam edeceğini ümit ediyoruz" dedi.

'ALTERNATİF PAZARLAR OLUŞTURUYORUZ'

Çiftçiye alternatif pazarlar oluşturduklarını anlatan Kaymakam Nas, "Çiftçilerimize yönelik olarak Sayın Valimiz Kübra Güran Yiğitbaşı'nın önderliğinde ilçe tarım müdürlüğümüz, belediyelerimiz diğer paydaşlarımızla 'Daha uzun vadede sürdürülebilir olarak neler yapabiliriz' sürekli bunları takip ediyoruz, değerlendiriyoruz. Alternatif pazarlar oluşturuyoruz kirazımız için. Özellikle dondurulmuş ihracatlarımız veya kurutulmuş kiraz ihracatlarımıza yöneliyoruz. Bu da tabii fiyatları daha dengede tutmamıza yardımcı oluyor. Onun dışında çiftçilerimizi farklı ürünlere yönlendirmeye çalışıyoruz. Çünkü Sultandağı en önemli meyve üretim havzalarından biri. Burada diğer kırmızı meyveler vişne, karadut gibi ürünlerimiz de var. Bunlara da çiftçilerimizi yönlendirerek daha güzel sonuçlar almayı hedefliyoruz" diye konuştu.

'BU SENE BEKLENEN REKOLTEYİ ALAMADIK'

Yeşilçiftlik beldesinde kiraz üreticisi Mehmet Sarıkaya ise fiyatların üretim maliyetlerini karşılamadığını aktararak, "Geçimimizi mümkün olduğu kadar daha çok meyvecilik olarak sağlamaya çalışıyoruz. Şu anda 9 dekar bir meyve bahçemiz var. Yaklaşık 300 meyve ağacımız var, kiraz ağacımız var. Geçimimizi meyvecilikten sağladığımız için gözümüz gibi bakıyoruz ağaçlarımıza. Çiçek dönemi soğuk geçtiği için bu sene beklenen rekolteyi alamadık. Bir önceki yıla nazaran yaklaşık bir 4'te 1 kadar bir beklentimiz var" dedi.

'İHRACATÇI FİRMALARIN VERDİKLERİ FİYAT YETERLİ GELMİYOR'

Bu yıl 3- 4 ton civarında rekolte beklediklerini kaydeden Mehmet Sarıkaya, şöyle dedi:

"Dolayısıyla bu da tabii bizim hayatımızı idam ettirme konusunda biraz sıkıntıya sokacak gibi duruyor. Neden? İhracatçı firmaların fiyatı birazcık aşağıda tutuyor olması bizim için büyük bir dezavantaj. Haliyle şimdi meyveyi yetiştirmenin ne denli zor olduğunu bu işi yapanlar çok iyi bilir. Gözümüz gibi baktığımız için ağaçlarımıza elimizden gelen bütün masrafı çekinmeden yapıyoruz. Neden? Çünkü biz oradan geçimimizi sağlamak zorundayız. Dolayısıyla bu birkaç kişi ile olmayacağı gibi mevsimlik işçilerimiz var, onlar da geliyorlar buraya para kazanmak için haliyle o da gider olarak biraz maliyetli oluyor bizim için. Su giderleri, ilaç giderleri, gübre giderleri, bunların hepsini üst üste koyduğumuz zaman maliyetler bu. Dolayısıyla ihracatçı firmaların bizim bir kilo kirazımıza verdikleri fiyat haliyle bize yeterli gelmiyor. Hatta zarar bile ettiğimiz dönemler olmuştur zaman zaman. Bununla ilgili gerekli büyüklerimizden destek almayı istiyoruz açıkçası." (DHA)